Now Reading
Η ILGA δημοσιεύει την δεύτερη έκδοση της αναφοράς της για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η ILGA δημοσιεύει την δεύτερη έκδοση της αναφοράς της για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018 | 20:31

Μετάφραση για το T-zine.grΕλένη Αναγνωστοπούλου

Trans News Κοινότητα

Η ILGA δημοσιεύει την δεύτερη έκδοση της αναφοράς της για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Γενεύη, 19 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς και ιντερσεξ ατόμων (ILGA- International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), πολλές χώρες σε κάθε περιοχή του κόσμου, εξακολουθούν να έχουν εμπόδια σχετικά με τη νομική αναγνώριση των φύλων, που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Η επίσημη έκθεση «ILGA’s Trans Legal Mapping Report» που προωθήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της έβδομης διάσκεψης «ILGA Asia» που πραγματοποιήθηκε στην Πνομ Πεμ της Καμπόντια το Σεπτέμβριο του 2017, και τώρα συνθέτει την δεύτερη έκδοσή της, είναι μια συλλογή νόμων και νομικών διαδικασιών από όλο τον κόσμο για τρανς άτομα και άλλα που δεν αυτο-προσδιορίζονται σύμφωνα με το κυρίαρχο δίπολο άνδρας-γυναίκα και που επιθυμούν να μεταβάλουν την καταχώρηση του φύλου και του ονόματος στα επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

«Κάθε περιοχή στον κόσμο έχει περιοριστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών και άλλων παράλογων απαιτήσεων, ώστε τα τρανς πρόσωπα να μπορούν να αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα», δήλωσε ο συντονιστής και συν-συγγραφέας Zhan Chiam, ανώτερος υπεύθυνος προγράμματος, ταυτότητας φύλου και έκφρασης φύλου στην Διεθνή Ένωση ILGA. «Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν εκπληκτικές εξελίξεις το 2017 που θα πρέπει να αναγνωριστούν- όπως οι περιπτώσεις στο Μεξικό, Μποτσουάνα, Γερμανία και μια νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλες αυτές οι επιτυχίες περιλαμβάνονται και αναλύονται στην έκθεση».

Η έκθεση Trans Legal Mapping αναφέρει κατά πόσο μια διαδικασία έχει καθιερωθεί στην πρωτογενή νομοθεσία, μέσω δικαστικής αίτησης ενός διοικητικού κανόνα, μιας πολιτικής ή αν απλά δεν ορίζεται. Επίσης περιλαμβάνονται οποιαδήποτε νομοσχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στο κοινοβούλιο ή και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Οι διαδικασίες μεταβολής της καταχώρισης ονόματος έχουν ιδιαίτερη σημασία για χώρες στις οποίες η διαδικασία αυτή είτε απουσιάζει τελείως, είτε σχετίζεται με ιατροδικαστικά πλαίσια, είτε παθολογικοποιείται, επομένως έχει περιοριστικό χαρακτήρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαδικασίες μεταβολής καταχώρισης ονόματος είναι πάντα πιο προοδευτικές, αλλά συγκριτικά τείνουν να είναι.

Η δεύτερη έκδοση της έκθεσης έχει νέα χαρακτηριστικά- ένα τμήμα διεθνούς δικαίου, ένα κεφάλαιο για το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική και συνεντεύξεις με τρανς ακτιβίστριες-τες που κατοικούν στην Αμερική ώστε να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτοί οι νόμοι.

«Πολύ συχνά οι νόμοι δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα όταν πρόκειται για την νομική αναγνώριση φύλου», δηλώνει ο Chiam. «Γι ‘αυτό θέλαμε να ακούσουμε από τους/τις ίδιους-ες ακτιβίστριες-ες για το πως αυτά τα νομικά συστήματα επηρεάζουν τις κοινότητές τους. Η Μαλαισία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Αργεντινή, το Βιετνάμ και η Ρωσία είναι πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα μεταβαλλόμενων συστημάτων για τα τρανς άτομα, ορισμένες φορές εντός και εκτός του νόμου. Θέλαμε να καταγράψουμε κάποιες από αυτές τις αποχρώσεις/πτυχές της κατάστασης που επικρατεί σε αυτές τις χώρες και ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ατόμων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αμφισβητούν τα νομικά και ιατρικά συστήματα μέσα στα οποία ζουν».

Δείτε Επίσης

Οι Ruth Baldacchino και Helen Kennedy, γενικές-οι γραμματείς της ILGA, προσχωρώντας στην Παγκόσμια Γραμματεία Τρανς Ατόμων της ILGA (World Trans Secretariat), προσθέτουν: «Οι πρόσφατες νίκες πρέπει να αποτελούν υπενθύμιση ότι, όσο συνεχίζουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, οι επόμενες εκδόσεις αυτής της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν όλο και περισσότερες διατάξεις για την ισότητα των τρανς ατόμων και εκείνων που δεν αυτο-προσδιορίζονται σύμφωνα με το κυρίαρχο δίπολο άνδρα-γυναίκα.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA-Europe

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί