Now Reading
Η ILGA-Europe καλωσορίζει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ανόδου του μίσους κατά της ΛΟΑΤΙ κοινότητας

Η ILGA-Europe καλωσορίζει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ανόδου του μίσους κατά της ΛΟΑΤΙ κοινότητας

Ε.Ε.: Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020 | 13:35

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News |T-zine.gr

 

Ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (18 Δεκεμβρίου 2019) απευθύνει έντονη έκκληση για μια ΛΟΑΤΙ στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αύξησης της δημόσιας ρητορικής μίσους και των συνεπειών της σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ILGA-Europe καλωσορίζει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ανόδου του μίσους κατά της ΛΟΑΤΙ κοινότητας

General view on the hemicycle of the European Parliament in Strasbourg

 

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δημόσιες διακρίσεις και την ρητορική μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, που εγκρίθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, εντοπίζει μια ευρεία τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις συνέπειές της στην κοινωνία, εν μέσω βαθιά ανησυχητικών καταστάσεων σε πολλές χώρες.

Το ψήφισμα ολοκληρώνει τη συζήτηση για τις δημόσιες διακρίσεις και την ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 26 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ονομαζόμενες «ελεύθερες ζώνες από ΛΟΑΤΙ» στην Πολωνία. Πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα το φθινόπωρο, δεκάδες δήμοι, πόλεις και επαρχίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας δήλωσαν ότι είναι «ελεύθερες από την ιδεολογία των ΛΟΑΤΙ». Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 86 «ελεύθερες ζώνες από ΛΟΑΤΙ».

Το ψήφισμα καλεί την Πολωνία να καταδικάσει κατηγορηματικά τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων και να ανακαλέσει ψηφίσματα που επιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών νομοσχεδίων κατά της «ιδεολογίας των ΛΟΑΤΙ», σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

Στην Πολωνία, ο Kuba Gawron, συν-συγγραφέας της έρευνας για τις ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΙ και του Atlas of Hate, ονόμασε το ψήφισμα «μια ισχυρή έκφραση υποστήριξης για την LGBTI κοινότητα στην Πολωνία, η οποία είναι υπό επίθεση».

«Καλούμε την πολωνική κυβέρνηση να καταργήσει όλες τις αποφάσεις κατά των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο», ανέφερε. «Τέτοια ψηφίσματα αποτελούν απειλή για την ΛΟΑΤΙ κοινότητα και δημιουργούν ένα κλίμα συναίνεσης για βία. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαληθεύσει την τήρηση από την Πολωνία των διατάξεων κατά των διακρίσεων στις συμβάσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Πιστεύουμε ότι αυτές οι διατάξεις μπορεί να παραβιαστούν, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης».

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το ψήφισμα εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εναντίον της ΛΟΑΤΙ κοινότητας που προέρχονται από τους κρατικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναγνωρίζει ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν σημειώσει άνοδο της βίας κατά των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, με τα εγκλήματα μίσους που παρακινούνται από την ομοφοβία και την τρανσφοβία να είναι σε άνοδο σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι απαντήσεις των αρχών παραμένουν συχνά ανεπαρκείς.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την έκκληση προς την Επιτροπή να υιοθετήσει μια ΛΟΑΤΙ στρατηγική της ΕΕ και έναν συνεκτικό, μόνιμο και αντικειμενικό μηχανισμό της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων. Ζητεί την υιοθέτηση νομοθεσίας και πολιτικών σε διάφορους τομείς, όπως η ελευθερία της κυκλοφορίας, η ρητορική μίσους και η εγκληματικότητα, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων.

Η Katrin Hugendubel, Διευθύντρια Υποστήριξης της ILGA-Europe, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε θερμά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αυτό το ψήφισμα καταδικάζει αυτές τις εξελίξεις και μιλά σαφώς αλληλέγγυα με τις ΛΟΑΤΙ κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ζητώντας μια ΛΟΑΤΙ στρατηγική της ΕΕ».

«Σύμφωνα με το Γερμανικό υπουργείο εσωτερικών, ο αριθμός των ομοφοβικών εγκλημάτων μίσους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 ήταν ήδη μεγαλύτερος από ό, τι το σύνολο του 2013. Στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, τα μέλη μας ανέφεραν επιθέσεις σε εκδηλώσεις της κοινότητας ή στα γραφεία τους στο Βελιγράδι, στη Λιουμπλιάνα, στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη και στο Λούμπλιντ, εκρηκτικές συσκευές μεταφέρθηκαν στη Πορεία Ισότητας, που πιθανώς προοριζόταν να προκαλέσουν σοβαρή σωματική βλάβη ή θάνατο».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι. Ορισμένες ομάδες και οργανώσεις στρέφονται απερίφραστα στα ΛΟΑΤΙ και σε άλλα μειονοτικά δικαιώματα, επιδιώκοντας να αντικαταστήσουν τη δημοκρατία και την ποικιλομορφία με τις «παραδοσιακές αξίες». Σε αυτό το πλαίσιο αυξανόμενου μίσους και επιθέσεων κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να εργαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος (εδώ)

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Συμβούλιο της Ευρώπης: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις διακρίσεις κατά των πολύχρωμων οικογενειών

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει το ιστορικό ψήφισμα για τα δικαιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων

Διαβάστε: Ψήφισμα υπέρ των ίντερσεξ ατόμων από το Συμβούλιο της Ευρώπης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA-Europe
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί