Now Reading
Οι ίντερσεξ άνθρωποι διαγράφονται ξανά.

Οι ίντερσεξ άνθρωποι διαγράφονται ξανά.

ΗΠΑ: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018 | 10:20

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης |  Intersex News | Trans News | Απόψεις | T-zine.gr

 
Της Alicia Roth Weigel

Σε ποια θέση η διοίκηση του Trump, που είναι ενάντια στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, αφήνει ανθρώπους σαν εμένα;

Οι ίντερσεξ άνθρωποι διαγράφονται ξανά.

Hanna Barczyk

Φανταστείτε να γνωρίζατε ότι κάθε πτυχή της φυσιολογίας σας, από το ύψος σας μέχρι το μέγεθος του στήθους σας, επιλεγόταν από μια λίστα – όχι από τη φύση αλλά από τους γιατρούς και τα μέλη της οικογένειας σας.

Από τη στιγμή που γεννήθηκα, λήφθηκαν αποφάσεις από επαγγελματίες του ιατρικού τομέα σχετικά με το ποιά από τις δύο κατηγορίες φύλου πρέπει να ταιριάξει το σώμα μου. Για μένα, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των γονάδων μου όταν ήμουν βρέφος ήταν ο πρώτος σταθμός για να μπω στη πορεία του γυναικείου φύλου. Αλλά το τρένο δεν σταμάτησε εκεί. Η οικογένειά μου είχε συμβουλευτεί σχετικά με το ύψος, ότι το 1,70 ήταν ένα βέλτιστο ύψος, και ενημερώθηκε για το πώς τα επίπεδα ορμονών και οι διαδικασίες θα μπορούσαν να μετρηθούν για να επιτευχθεί ακριβώς αυτό. Επίσης συζητήθηκε το ιδανικό μέγεθος στήθους για το σώμα μου. Μπορώ ακόμα να θυμηθώ ότι ο γιατρός έγνεψε καταφατικά. Μου δόθηκε επίσης ένας διαστολέας πριν φτάσω στην εφηβεία, έτσι ώστε ο κόλπος μου να είναι έτοιμος για διεισδυτικό σεξ.

Το «ανησυχητικό» θα ήταν ένας – ευφημιστικός – τρόπος να το θέσω.

Γεννήθηκα ίντερσεξ, με χρωμοσώματα XY, αλλά με Πλήρη Έλλειψη Ευαισθησίας στα Ανδρογόνα. Εάν δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει αυτό, δεν σας κατηγορώ. Με κάποιες εκτιμήσεις, σχεδόν το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ίντερσεξ σαν εμένα, αλλά εξακολουθεί να ζει κρυφά λόγω του κοινωνικού στιγματισμού και της ντροπής. Το στίγμα δεν γνωρίζει σύνορα και ούτε γνώρισε και το σώμα μου, προφανώς: δεν ανταποκρινόταν στις ορμόνες ανδρογόνων η μήτρα και έτσι σταμάτησε να αναπτύσσεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ένα σημείο ανάμεσα σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι τα δυαδικά φύλα και ως εκ τούτου «ίντερσεξ». Εγώ τελικά γεννήθηκα με γυναικεία ανατομία στο εξωτερικό αλλά με εσωτερικούς όρχεις αντί για ωοθήκες. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί, παράλληλα με τους γονείς μου, αποφάσισαν όταν ήμουν ακόμα βρέφος ότι θα ήθελα να μεγαλώσω ως κορίτσι. Αυτή η απόφαση έχει διαμορφώσει την πορεία ολόκληρης της ζωής μου, αλλά έγινε χωρίς τη συναίνεσή μου.

Ξύπνησα το πρωί της Κυριακής και είδα στις ειδήσεις ότι η διοίκηση του Trump σχεδιάζει αλλαγές σε ομοσπονδιακούς νόμους για τα πολιτικά δικαιώματα που θα ορίζουν το [βιολογικό] φύλο «ως άρρεν ή θήλυ, αμετάβλητο και καθοριζόμενο από τα γεννητικά όργανα που γεννιέται ένα άτομο» και ότι οποιαδήποτε σύγχυση θα διευκρινιστεί μέσω γενετικών εξετάσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ερμηνεύσει αυτήν την προσπάθεια ως χτύπημα στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων – και έτσι είναι. Αλλά εν μέσω όλων αυτών, η μοίρα των ίντερσεξ ανθρώπων φαίνεται να έχει ξεχαστεί.

Πού θα με αφήσει μια τέτοια αλλαγή; Θα αναγκαστεί το σώμα μου να υποβληθεί στην εξέταση του Trump – τα φυσικά γεννητικά όργανα μου δεν ταιριάζουν με τον «σωστό» γενετικό κώδικα σε αυτό το εξαναγκασμένο δυαδικό πρότυπο που επιδιώκει να παρακάμψει τη βιολογία.

Διαβάστε ακόμα: «Είμαι ίντερσεξ άτομο και επιθυμώ ο νόμος αναγνώρισης ταυτότητας φύλου να ήταν πιο συμπεριληπτικός».

 

Εδώ είναι κάτι άλλο παραπλανητικό: Αυτό το σημείο που ορίζει ο Trump ως «αμετάβλητο» είναι οτιδήποτε άλλο από αυτό. Το γνωρίζω γιατί η διαδικασία της πραγματοποίησης ενός φύλου μέσω ορμονών και χειρουργείων, ανάλογη με τη διαδικασία που η διοίκηση επιδιώκει να περιθωριοποιήσει και να αποθαρρύνει μεταξύ των τρανς ανθρώπων, είναι αυτή που επιβάλλεται συνεχώς στα ίντερσεξ παιδιά – αλλά στην περίπτωσή μας, γίνεται χωρίς να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ή να συναινέσουμε. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που αναγκάζει ένα αφύσικο δυαδικό φύλο, η ιατρική το έχει κάνει αυτό για αιώνες.

Η χειρουργική επέμβαση γοναδοεκτομής που εκτελέστηκε στο σώμα μου ήταν εσωτερική, αλλά άνοιξε την πόρτα για μια σειρά σωματικών αλλαγών που θα επηρέαζαν την εμφάνιση και την ταυτότητά μου. Οποιεσδήποτε μεταγενέστερες αποφάσεις σχετικά με το σώμα μου, σε μια εποχή συνειδητής συναίνεσης, περιορίστηκαν από αυτή την πρώτη επιλογή: να με κάνουν παραδοσιακά γυναίκα. Ανεξάρτητα από τον γενετικό μου κώδικα – ή μάλλον, θεωρώντας τον ως απειλή για τους κοινωνικούς κανόνες – το τρένο στην πραγματοποίηση της δόμησης του φύλου μου είχε ήδη φύγει από το σταθμό. Γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις έγιναν τόσο γρήγορα στο σώμα μου; Όχι επειδή ήταν ιατρικά αναγκαίες – θα ήμουν απόλυτα υγιής στο να ζω και να μεγαλώνω όπως ήμουν – αλλά επειδή ήταν ζωτικής σημασίας για να με «κανονικοποιήσουν».

Η επιθυμία να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι για να χωρέσουν σε κοινωνικά διαμορφωμένα κουτάκια έχει οδηγήσει σε στείρωση των παιδιών και σε περιττές ιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι μη αναστρέψιμες, οδηγούν σε σωματικά και συναισθηματικά τραύματα, και τα άτομα δεν συναινούν. Είναι, για να το πούμε ευθέως, η καταναγκαστική εφαρμογή των Δυτικών πολιτισμικών ιδανικών στα καθημερινά ανθρώπινα σώματα.

Δείτε Επίσης

Τώρα η διοίκηση Trump θέλει να κάνει αυτά τα ιδανικά τις επίσημες προτιμήσεις του κράτους.

Έχω βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες του δυαδικού φύλου σε αυτό που συχνά είναι ένας μη δυαδικός κόσμος. Δεν είναι καλό για κανέναν. Σίγουρα για τους τρανς ανθρώπους, αλλά και επίσης και για έναν πληθυσμό που είναι μεγαλύτερος από αυτό που θεωρούν – που έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να πείσουν τους ανθρώπους ότι τα σώματά μας είναι εξίσου καλά όπως είναι.

Παρόλο που η διοίκηση ζητάει σαφέστερες γραμμές, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για να εξερευνήσουμε την ομορφιά σε κάτι που θεωρούμε θολό. Και ενώ η τωρινή διοίκησή μας προωθεί ενεργά την κατοχύρωση ενός ψεύτικου δυαδικού κώδικα στους νόμους μας, μπορούμε και εμείς να αναλάβουμε δράση και να δώσουμε τον λόγο στους ανθρώπους των οποίων τα σώματα δεν ανταποκρίνονται σε αυτό. Μέχρι τώρα, έχουμε ζήσει σε κατάσταση άμυνας – αντιμετωπίζοντας σταθερές επιθέσεις για την ύπαρξή μας. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε μια ισχυρή και οργανωμένη επίθεση, που η πηγή της να είναι η αγάπη και η κατανόηση. Μια μέρα, ίσως σύντομα, θα παραιτηθούν από το παιχνίδι που προσπαθεί να μας διαγράψει.

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από New York Times

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί