Now Reading
Η Ιρλανδία δίνει το δικαίωμα σε ανήλικα τρανς παιδιά να μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους μόνο με γονική συναίνεση

Η Ιρλανδία δίνει το δικαίωμα σε ανήλικα τρανς παιδιά να μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους μόνο με γονική συναίνεση

Η Ιρλανδική κυβέρνηση, εξετάζει την τροποποίηση του νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έτσι ώστε τα ανήλικα τρανς παιδιά ηλικίας 16-17 ετών, να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη διαδικασία μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων τους!

Γράφει η Άννα Απέργη | Απόψεις | Trans News |T-zine.gr | 27.12.2021

Η Ιρλανδία δίνει το δικαίωμα σε ανήλικα τρανς παιδιά να μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους μόνο με γονική συναίνεση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Irishexaminer, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης αποπαθολογικοποίηση της διαδικασίας και στα ανήλικα τρανς παιδιά.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας, συμπεριλαμβάνει μεν τα ανήλικα τρανς πρόσωπα ηλικία 16-17, όμως για να ασκήσουν την διαδικασία θα πρέπει πέραν της γονικής συναίνεσης, να υπάρχει και η συγκατάθεση Επιστημονικής Επιτροπής, περιορισμός που κάνει τη διαδικασία χρονοβόρα, ενώ ταυτόχρονα την παθολογικοποιεί.

Micheal Martin

“Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα αυτό” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Micheal Martin, “προκειμένου να παρέχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο φάσμα υποστήριξης στα τρανς νεαρά πρόσωπα που το έχουν ανάγκη και που αυτή τη στιγμή δεν τους το παρέχουμε”.

Πρέπει να συμβουλευόμαστε τους νέους τρανς ανθρώπους, να ακούσουμε με σεβασμό τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους. Πολλά τρανς παιδιά έχουν υποστεί απαράδεκτο εκφοβισμό και βία”.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η διαδικασία εφαρμογής του ν. 4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, δεν είναι ανεξάρτητη της ηλικίας, καθώς για τις ηλικίες 15 -17 η διαδικασία είναι έντονα ιατρικοποημένη, αφού πέραν της συγκατάθεσης των γονέων, το πρόσωπο πρέπει να περάσει και από διεπιστημονική επιτροπή που συμμετέχουν 7 γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων, ενώ στα άτομα κάτω των 15 δεν υπάρχει καν διαδικασία.

Και πραγματικά εδώ γεννάται το ερώτημα, ότι από τη στιγμή που μιλάμε για το νομικό στάτους ενός προσώπου, για ποιο λόγο θα πρέπει να γνωμοδοτεί κάποιος γιατρός;

Σύμφωνα με διεθνείς αλλά και εθνικές έρευνες τα τρανς ανήλικα πρόσωπα, λόγω των αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων, της μισαλλοδοξίας και κυρίως λόγω της μη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους, ενδοσχολικού εκφοβισμού, βίας, διακρίσεων, απομόνωσης, κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονιών.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς δεν συνάδουν με το σημείο 6.2.5. της 2048[2015] του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρέπει να ικανοποιείται πρώτιστα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού), καθώς οι αυξημένοι κίνδυνοι παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των τρανς παιδιών παραμένουν, ενώ παραβιάζεται το Άρθρο 2 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (αρχή της μη διάκρισης).

Πάρα πολλές χώρες όπως η Μάλτα, η Γερμανία, η Αυστρία κλπ, έχουν πλήρως συμμορφωθεί με την Απόφαση 2048[2015] του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν έχουν κανέναν ηλικιακό περιορισμό.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιου του 2018 με απόφαση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφαιρέσει από την 11η έκδοσή του ταξινομητικού καταλόγου των ψυχιατρικών διαταραχών την ταυτότητα φύλου.

Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία, ακόμη, με όλες τις αποφάσεις ευρωπαϊκών οργανισμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση 2048[2015], σημείο 6.3.3, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Ψήφισμα της 22.11.2012, στο σημείο 94 αναφέρει:

«εκφράζει τη λύπη του διότι οι διεμφυλικοί εξακολουθούν να θεωρούνται πνευματικώς ασθενείς σε ορισμένα κράτη μέλη· καλεί την Επιτροπή και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να αποσύρουν τις διαταραχές ταυτότητας φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών και να διασφαλίσει μια μη παθολογοποιητική αναταξινόμηση στις διαπραγματεύσεις επί της 11ης έκδοσης της διεθνούς ταξινόμησης των νόσων της ΠΟΥ (ICD-11)»,

Δείτε Επίσης

ενώ με τη θέση αυτή έχει συνταχθεί ο Διαπολιτισμικός Κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Η χώρα μας τέσσερα χρόνια μετά και ακόμη δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την αφαίρεση της ταυτότητας φύλου από τον σχετικό ταξινομητικό κατάλογο.

Συνεπώς με αυτήν την ιδιαίτερα ιατρικοποιημένη και δη ψυχιατρικοποιημένη διαδικασία παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανήλικων τρανς προσώπων 15 έως 17 ετών.

 

 

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί