Τόσο από καταγγελίες που συχνά έρχονται στην δημοσιότητα, όσο και από εκθέσεις ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, προκύπτει ευθέως ότι τα τρανς πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με παρενοχλήσεις, μπούλινγκ ή και βία σε όλο τα φάσμα της ιδιωτικής τους ζωής, ενώ υπάρχουν πάμπολλες καταγγελίες άρνησης παροχής υπηρεσιών, με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.
Γράφει η Άννα Απέργη | Απόψεις | T-zine.gr | 31.01.2023
[Φωτ.: @panic_photography / Olafaq]
Σύμφωνα με χθεσινή δημόσια καταγγελία τρανς προσώπου και συγκεκριμένα τρανς άντρα, κομμωτήριο σε περιοχή της Άρτας, αρνήθηκε να του παρέχει υπηρεσίες, ενώ ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης του έκανε missgendering, αμφισβητώντας ακόμα και την ταυτοτική του υπόστασή.
Όπως το ίδιο το πρόσωπο έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«Ο άνθρωπος που έχει αυτό το μαγαζί στην Αρτα είναι ακραία τρανσφοβικός και σεξιστής . Πήγα να κλείσω ραντεβού από εκεί. Μου λέει δεν κουρεύω γυναίκες. Και λέω εγώ με όση ψυχραιμία είχα “και κοντό μαλλί έχω και “αντρικό” κούρεμα κάνω πάντα και στην τελική δεν είμαι γυναικά”. Και ο άνθρωπος με κοίταξε και μου λέει σαν να μην άκουσε τι του είπα “δεν κουρεύω γυναίκες”. Εφυγα πολύ εκνευρισμένος.
Οι διεμφυλικοί (τρανς) άντρες είναι άντρες και σε τελική ανάλυση τι ρόλο παίζει το φύλο του ανθρώπου του οποίου το μαλλί θα κουρέψεις; Ζούμε στο 2023 πλέον. Αλίμονο μας αν έχουμε ακόμη την νοοτροπία του “δεν κουρεύω γυναίκες”. Αλίμονο μας που υπάρχουν ακόμη διακρίσεις και δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα. Γιατί κάτι τόσο καθημερινό όπως το κουρεμα, για έναν cis straight άντρα να είναι τόσο εύκολο, για έναν trans άντρα να είναι τόσο δύσκολο;
Για να μην μιλήσω για το ότι απλά υπέθεσε το φύλο μου. Όπως και νά’χει δεν θα πρότεινα σε κανέναν να πάει να κουρευτεί εκεί. Ενημερώθηκα και για αλλά περιστατικά που μίλησε υποτιμητικά σε γυναίκες και είπε ότι τους έκανε τεράστια χάρη που τις κουρεψε γιατί δεν μπορεί να ασχολείται με γυναίκες…. Απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε και να αφήνουμε ατιμώρητες τέτοιες συμπεριφορές».
Σύμφωνα με τον Ν.4443/2016 της ίσης μεταχείρισης, Άρθρο 11, παρ.1:
[…] Όποιος, κατά τη συναλλακτική διάθεση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στο κοινό, παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, τιμωρείται με φυλάκιση έξι (6) μηνών μέχρι τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή χιλίων (1.000) έως πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Οι πράξεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο διώκονται αυτεπαγγέλτως[…].
Επιπλέον, σύμφωνα με το Ν.4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου:
[…] Άρθρο 1: Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του[…].
Να σημειώσουμε εδώ, ότι το συγκεκριμένο αυτό άρθρο (Άρθρο 1 του Ν.4491/2017), αφορά κάθε τρανς πρόσωπο, ανεξαρτήτως το εάν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία στα δημόσια ταυτοτικά έγγραφα ή όχι.
Η αναφορά και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), του ιδιοκτήτη της επιχείρησης προς το τρανς πρόσωπο στο λάθος γένος/φύλο (missgendering) αποτελεί κακοποίηση και απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, διότι αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή του.
Πέραν όμως των νομοθεσιών, αξίζει να αναφέρουμε εδώ και τις κατευθύνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η ταυτότητα φύλου των τρανς προσώπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.
Δεν πρόκειται απλά για ένα περιστατικό απαράδεκτης ή απρεπούς συμπεριφοράς του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αλλά για μία άκρως ρατσιστική συμπεριφορά στη βάση της ταυτότητας φύλου του προσώπου.
Απόψεις | T-zine.gr | 31.01.2023
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η 'Aννα Απέργη γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης. Στο t-zine.gr, αρθρογραφεί.