Η ιστορία της Ρούμπι Μπρίτζις

Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος


Η ιστορία της Ρούμπι Μπρίτζις

To ημερολόγιο έδειχνε 14 Νοεμβρίου 1960 και η χώρα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Νέα Ορλεάνη, η 6χρονη Ρούμπι Μπρίτζις ήταν το πρώτο παιδί αφροαμερικάνων που πέρασε το κατώφλι σε σχολείο λευκών.

Ήταν ένα από τα έξι παιδιά που πέρασαν τις εξετάσεις που θέσπισε η πολιτεία για να κρίνει ποια παιδιά αφροαμερικάνων είχαν τις ικανότητες να καθίσουν στα ίδια θρανία με τα παιδιά των λευκών.

Δύο από τα έξι αυτά παιδιά συνέχισαν την φοίτηση στο παλιό τους σχολείο, ενώ τα υπόλοιπα τρία ακολούθησαν την Ρούμπι στο νέο σχολείο. Η Ρούμπι είχε πάρει μέρος σε προαιρετικές εξετάσεις, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του πατέρα της που δεν ήθελε να εμπλακεί το παιδί του στην αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει ήδη. Όμως, η μητέρα της Ρούμπι επέμενε.

Την ημέρα που η Ρούμπι θα έμπαινε στο σχολείο, είχαν συγκεντρωθεί γονείς των άλλων μαθητών και αρνούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν μέσα. Με εντελώς πολεμική διάθεση, φώναζαν εναντίον των μαύρων, πετούσαν ντομάτες και έγραφαν ρατσιστικά σχόλια στον τοίχο.

Η Ρούμπι οδηγήθηκε στο σχολείο με την προστασία της Πολιτείας, δηλαδή συνοδευόμενη από τρεις αστυνομικούς. Η συγκλονιστική εικόνα του 6χρονου μικρού κοριτσιού που περπατάει μαζί με τους αστυνομικούς προς το σχολείο της, ενώ εκτοξεύονται ντομάτες και επικρατεί αυτό το αρχετυπικά ρατσιστικό κλίμα αποτυπώθηκαν στον πίνακα του Νόρμαν Ρόκγουελ.

Πενήντα χρόνια μετά, το έτος 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχεται την Ρούμπι, μπροστά σε αυτόν ακριβώς τον πίνακα. Και της λέει ότι εάν εσύ δεν ήσουν εκεί τότε, εγώ δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Η Ρούμπι μέσα σε αυτά τα χρόνια είχε τελειώσει φυσικά το σχολείο, παντρεύτηκε, έκανε τέσσερα παιδιά, εργάστηκε ως ταξιδιωτική πράκτορας για χρόνια και μετά ίδρυσε το Rouby Bridges Foundation, ένα ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ιστορία της έγινε ταινία και τηλεοπτική σειρά και η ίδια παραμένει ένα δυνατό σύμβολο για την κατάργηση των διακρίσεων και την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση που, κάποτε, το κράτος πρέπει να διασφαλίζει ακόμα και με αστυνομική προστασία.

Eδώ μιλάει για τα χρόνια του σχολείου.

Eνώ βλέπει αυτόν τον πίνακα με τον Ομπάμα που της λέει αν δεν ήσουν εσύ δεν θα ήμουν εγώ εδώ τώρα.


© T-zine.gr