Ελλάδα: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 | 13:15


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

 

1999 – 2019 Είκοσι χρόνια της σημαίας της Τρανς Υπερηφάνειας.

Η ιστορία της σημαίας της Τρανς Υπερηφάνειας.

Τα δύο μεγαλύτερα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Pride’s – στη χώρα μας, έχουν μέσα στο κεντρικό τους σύνθημα την λέξη «ιστορία», τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall Inn.

Athens Pride 2019: «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία» – Thessaloniki Pride 2019: «Γράφουμε Ιστορία».

Πόσες και πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία της σημαίας της τρανς υπερηφάνειας;

Η σημαία της διεμφυλικότητας, δημιουργήθηκε πριν από είκοσι χρόνια, το 1999 από την Αμερικανίδα τρανς Μόνικα Χελμς, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε επίσημα στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αριζόνα το 2000.

Οι λωρίδες μπλε και ροζ προσδιορίζουν τους τρανς άντρες και τρανς γυναίκες αντίστοιχα, ενώ η λευκή λωρίδα στη μέση συμβολίζει τους ίντερσεξ ανθρώπους, αλλά και τα άτομα γενικότερα που δεν εντάσσονται στο δίπολο του φύλου.

Φώτο από το αρχείο της Μόνικα Χελμς

Τον Αύγουστο του 2014, η Helms δώρισε την αρχική πρώτη σημαία της τρανς υπερηφάνειας στο Εθνικό Μουσείο της Αμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον και έκτοτε φιλοξενείτε εκεί στο Τμήμα της ΛΟΑΤΚΙ Ιστορίας.

Φώτο από το αρχείο της Μόνικα Χελμς

Το Σαν Φρατζίσκο ανάρτησε για πρώτη φορά δημόσια την σημαία της τρανς διεμφυλικότητας στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 2012, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2016, αναρτώντας την σημαία για μία εβδομάδα στο κεντρικό κτήριο του Μετρό του Λονδίνου, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους τρανς ανθρώπους που δολοφονήθηκαν λόγω της ταυτότητας φύλου τους (Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης).

Η Φιλαδέλφεια έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που ανάρτησε την σημαία της τρανς υπερηφάνειας δημόσια το 2015. Η σημαία αναρτήθηκε στο Δημαρχείο προς τιμήν της 14ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης Υγείας της Φιλαδέλφειας και παρέμεινε δίπλα στις σημαίες των ΗΠΑ και της Φιλαδέλφειας για όλο το διάστημα της Συνδιάσκεψης.

Περιφέρεια Αττικής – Νοέμβριος 2018

Στην χώρα μας, για πρώτη φορά η σημαία της τρανς υπερηφάνειας αναρτήθηκε δημόσια τoν Νοέμβριο του 2018, στο Κεντρικό Κτήριο της Περιφέρειας Αττικής, μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Το τεράστιο πανό στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας παρέμεινε στο κτήριο από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2018 προς τιμή των προσώπων που έχασαν τη ζωή τους λόγω της μισαλλοδοξίας αλλά και για την αφύπνιση της κοινωνίας μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς προσώπων, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις εκδηλώσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης (TDoR).

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr