Now Reading
Η Καλιφόρνια θα μπορούσε να είναι η πρώτη Πολιτεία που θα απαγορεύσει τις μη συναινετικές χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη.

Η Καλιφόρνια θα μπορούσε να είναι η πρώτη Πολιτεία που θα απαγορεύσει τις μη συναινετικές χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη.

Ένα νέο νομοσχέδιο που εισήχθη αυτήν την εβδομάδα, θα κάνει την Καλιφόρνια την πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θα απαγορεύσει στους γιατρούς την εκτέλεση μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη.
 

Eler de Grey and interACT: Advocates for Intersex Youth

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο ανοιχτά γκέι Γερουσιαστής Scott Wiener παρουσίασε το νομοσχέδιο 225 της Γερουσίας, μια πρόταση που καθυστερεί τις μη αναστρέψιμες επεμβάσεις με σκοπό τη «διόρθωση» των γεννητικών οργάνων των ανθρώπων που γεννήθηκαν ως ίντερσεξ μέχρι να είναι έξι ετών. Αυτή η προϋπόθεση στην ηλικία βασίζεται σε έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά αναπτύσσουν την ταυτότητα φύλου τους ήδη από πέντε ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας ελπίζουν ότι η καθυστέρηση αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων θα δώσει στην ίντερσεξ νεολαία τον χρόνο ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με το τι συνεπάγονται αυτές οι επεμβάσεις, αντί να λειτουργούν αμέσως σε νεογέννητα παιδιά με γεννητικές παραλλαγές.

Σε μια δήλωση, ο Wiener δήλωσε ότι το νομοσχέδιο 225 αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα σώματα των ίντερσεξ ανθρώπων δεν θα «λαμβάνονται για αυτούς και χωρίς τη συμβολή τους».

«Αυτή η νομοθεσία δίνει στα παιδιά και τις οικογένειές τους περισσότερο χρόνο για να ερευνήσουν, να επιλέξουν ή να μην κάνουν τις μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις που αλλάζουν αμετάκλητα τα χαρακτηριστικά φύλου ενός παιδιού», δήλωσε ο Wiener. «Πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις περί υγειονομικής περίθαλψης για τον εαυτό τους – ειδικά όταν οι αποφάσεις περί υγειονομικής περίθαλψης σχετίζονται με τον προσδιορισμό φύλου ενός ατόμου και μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιο πόνο, κατάθλιψη, και, απώλεια σεξουαλικής αίσθησης».

Το νομοσχέδιο 225 υποστηρίζεται από τις ομάδες υπεράσπισης InterACT: Υποστηρικτές για την Ίντερσεξ Νεολαία και Ισότητα της Καλιφόρνιας και από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Καλιφόρνιας, οι οποίες έχουν υπογράψει ως συν-χορηγοί του νομοσχεδίου.

Σε ένα δελτίο τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου του Wiener, η InterACT σημείωσε σε μια δήλωση ότι η πλειονότητα των επεμβάσεων για την ίντερσεξ νεολαία «πραγματοποιείται σε παιδιά κάτω των δύο ετών». Αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την κλειτοριδοπλαστική και τη μείωση της κλειτορίδας, συχνά οδηγούν σε «ακραίες ουλές, χρόνιο πόνο, χρόνια ακράτεια, απώλεια σεξουαλικής αίσθησης, διαταραχή μετατραυματικού στρες, εσφαλμένη καταχώρηση φύλου και την ανάγκη για πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία επιπλοκών από την αρχική χειρουργική επέμβαση», σύμφωνα με την οργάνωση.

«Πολλοί ενήλικες που υποβλήθηκαν σε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις ως βρέφη έχουν εκφράσει βαθιά ανησυχία και αγωνία για τις διαδικασίες», δήλωσε η InterACT σε e-mail. «Η ίντερσεξ κοινότητα ηγείται του κινήματος για να διασφαλίσει ότι ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου που μεγαλώνει ένα άτομο, όλοι όσοι γεννιούνται με μοναδική σεξουαλική ανατομία θα πρέπει να μπορούν να έχουν ρόλο σε μεγάλες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης».

Παρόλο που κανένας κρατικός νομοθέτης δεν έχει περάσει ποτέ νόμο όπως το νομοσχέδιο 225, οι ομάδες υπεράσπισης ελπίζουν ότι η Καλιφόρνια θα σταματήσει αυτές τις επεμβάσεις αφού δύο νοσοκομεία ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα σταματήσουν να εκτελούν κάποιες μορφές χειρουργικής επέμβασης σε ίντερσεξ παιδιά: Το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. (Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα από αυτά τα ιατρικά ιδρύματα δεν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε όλες τις περιπτώσεις.)

«Χτίζοντας πάνω από 15 χρόνια εργασίας υπεράσπισης μέσω της InterACT, είδαμε δύο κορυφαία Νοσοκομεία Παίδων να δεσμεύονται επιτέλους να σταματήσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις κλειτορίδας και κόλπου σε ίντερσεξ βρέφη το 2020», δήλωσε η Kimberly Zieselman, εκτελεστική διευθύντρια του InterACT. «Τώρα είναι η ώρα της Καλιφόρνιας να λάμψει».

Ενώ η νομοθεσία που περιορίζει τις μη συναινετικές χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη είχε προταθεί στο Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, τα νομοσχέδια αφαιρέθηκαν μετά από αντίδραση της Ιατρικής Ένωσης Καλιφόρνιας και των Εταιρειών Παιδιατρικής Ουρολογίας. Ο Wiener μπόρεσε να πιέσει επιτυχώς το ψήφισμα το 2018, καλώντας τους γιατρούς να περιμένουν «έως ότου το παιδί μπορεί να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων» πριν από τη λειτουργία του, αλλά αυτή η δήλωση δεν ήταν δεσμευτική.

Δείτε Επίσης

Αλλά αφού ο Wiener μείωσε το πεδίο εφαρμογής του φετινού νομοσχεδίου για να αποδυναμώσει την αντίδραση από προηγούμενους επικριτές, οι ΛΟΑΤΚΙ υποστηρικτές ελπίζουν ότι το 2021 θα είναι διαφορετικό.

«Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και συγκεκριμένα οι τρανς, μη δυαδικοί και ίντερσεξ άνθρωποι – αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά μας ώστε να λαμβάνουμε εμείς αποφάσεις για τα σώματά μας», δήλωσε την Πέμπτη, ο Rick Chavez Zbur, εκτελεστικός διευθυντής της Equality California. «Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά που γεννιούνται με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά φύλου και οι γονείς τους θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στην εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με μη αναγκαίες ιατρικές και συχνά μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις».

Η Καλιφόρνια δεν είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που επιδιώκει να προστατεύσει τα ίντερσεξ παιδιά από ανεπανόρθωτες βλάβες. Η Νέα Υόρκη θα φέρει ένα διάταγμα που θα επιβάλλει μια εκστρατεία εκπαίδευσης και προσέγγισης με σκοπό να διδάξει γιατρούς, γονείς και την νεολαία σχετικά με το εκτιμώμενο 1,7% των παιδιών που γεννιούνται ίντερσεξ και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι επεμβάσεις στο σώμα τους.

Σύμφωνα με την είδηση του Bay Area Reporter, η ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με την ιατρική περίθαλψη που μπορεί να παρέχεται στα ίντερσεξ παιδιά «είναι πιθανό να εισαχθεί στο Κογκρέσο φέτος» με τους Δημοκρατικούς να έχουν τον έλεγχο της ψήφισής του.

 
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | Intersex News | T-zine.gr | 23/01/2021
 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Them.us

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί