Now Reading
«Η καλύτερη μέρα μετά από δύο χρόνια»: Η λοχαγός του στρατού του Κολοράντο χαιρετίζει την άρση της στρατιωτικής απαγόρευσης για τους τρανς ανθρώπους που υπέγραψε ο Biden

«Η καλύτερη μέρα μετά από δύο χρόνια»: Η λοχαγός του στρατού του Κολοράντο χαιρετίζει την άρση της στρατιωτικής απαγόρευσης για τους τρανς ανθρώπους που υπέγραψε ο Biden

Η λοχαγός Alivia Stehlik γνωστοποίησε την ταυτότητα φύλου της πριν ξεκινήσει η απαγόρευση το 2017. Ευελπιστεί ότι η κατάργηση θα οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες για τα τρανς άτομα που υπηρετούν στο στρατό.
 

Όταν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος Joe Biden προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης των τρανς ανθρώπων που υπηρετούν στο στρατό, η Λοχαγός του Στρατού, Alivia Stehlik, ένιωσε ότι έφυγε ένα βάρος από πάνω της.

«Απλά συνηθίζεις να το κάνεις μέχρι μια μέρα κάποιος να έρθει και να σου αφαιρέσει αυτό το βάρος», είπε η Stehlik.

Μέσα από 13 χρόνια στρατιωτικής εμπειρίας – από το West Point έως το σχολείο Ranger σε την περιοδεία στο Αφγανιστάν – η Stehlik έχει εργαστεί σε κάθε στάδιο.

Υπάρχουν περίπου 15.000 τρανς άτομα που υπηρετούν στο στρατό αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον οργανισμό υπεράσπισης SPART* A. Μετά την εκτελεστική εντολή της Δευτέρας, οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κρύβουν την ταυτότητα φύλου τους για να εγγραφούν.

Η λοχαγός του στρατού, Alivia Stehlik, φωτογραφήθηκε σε στρατιωτική εκδήλωση. (Χορηγία Alivia Stehlik)

Η απαγόρευση, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον Trump το 2017 και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2019, ήρθε ως αντίδραση στην κατεύθυνση της εποχής Obama το 2016 που άνοιξε την πόρτα για τους τρανς ανθρώπους να ενταχθούν στο στρατό.

Για δεκαετίες πριν από το 2016, δεν υπήρχε ρητή απαγόρευση για τα τρανς άτομα, αλλά όσα τρανς άτομα γνωστοποιούσαν την ταυτότητα φύλου τους θεωρούνταν ιατρικά αποκλεισμένα. Αυτή ήταν η κατάσταση το 2010, όταν η Stehlik συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι ήταν τρανς γυναίκα.

«Ήξερα ότι ήταν απλώς κακό», είπε η Stehlik. «Δεν έπρεπε να ήσουν εσύ και δεν μπορούσες να το πεις». Περίμενε μέχρι το διάταγμα του 2016 για να ξεκινήσει μια ολόκληρη διαδικασία για να γνωστοποιήσει την ταυτότητα φύλου της δημόσια, ξεκινώντας από επόπτες που θα μπορούσαν να εγκρίνουν την ιατρική περίθαλψη που σχετίζεται με τη φυλομετάβαση.

Η απαγόρευση χρησιμοποίησε πολλαπλά επιχειρήματα ως αιτιολόγηση: οι τρανς άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά, η ιατρική περίθαλψή τους θα ήταν πολύ ακριβή ή περίπλοκη ή θα προκαλούσαν θέματα εθνικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής των ΗΠΑ για τις Ένοπλες Υπηρεσίες τον Φεβρουάριο του 2019, η Stehlik κατέθεσε ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν αλήθεια.

Η απαγόρευση δεν αφορούσε τα τρανς άτομα που είχαν γνωστοποιήσει την ταυτότητα φύλου τους πριν από τις 12 Απριλίου 2019, οπότε η Stehlik μπόρεσε να συνεχίσει τη φυλομετάβασή της. Ωστόσο, είπε ότι ήταν απαίσιο να πούμε στους τρανς στρατιώτες και τους υποψήφιους ότι δεν τους επιτρέπεται να υπηρετούν σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

«Πώς μπορώ να πω σε έναν νέο άτομο που έρχεται να υπηρετήσει, ότι θέλω να σε φροντίσω και να πράξω το σωστό για σένα αλλά δεν μπορείς να κάνεις φυλομετάβαση γιατί αυτό λέει η πολιτική και εγώ μπορώ επειδή γνωστοποίησα την ταυτότητα φύλου μου πριν από εσένα;» Η Stehlik είπε: «Αυτό για μένα ήταν πραγματικά εγκληματικό».

Η Stehlik θεωρείται τυχερή που είχε το προνόμιο να πάρει τη φροντίδα που χρειαζόταν σχετικά εύκολα καθώς το ανακοίνωσε δημόσια.

«Πρέπει απλώς να ζήσεις με αυτό και να ελπίζεις ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σου φέρονται σωστά», είπε η Stehlik, και ως επί το πλείστον το κάνουν, είτε επειδή δέχονται γενικά τα τρανς άτομα, είτε επειδή συνήθως η ίδια είναι σε ανώτερη θέση.

Στην τρέχουσα θέση της, η Stehlik μπορεί να απευθυνθεί στην ανώτερη τάξη και να λάβει άδεια για ιατρική περίθαλψη, η οποία για πολλά τρανς άτομα μπορεί να περιλαμβάνει ορμονοληψία ή επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου.

Σημειώνει ότι τα νεότερα μέλη δεν έχουν αυτήν την ευκολία πρόσβασης για να πλοηγηθούν στη στρατιωτική γραφειοκρατία, ειδικά επειδή η περίθαλψη που σχετίζεται με τη φυλομετάβαση απαιτεί άδεια από ανώτερο αξιωματούχο σε σχέση με άλλες σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες. Με την άρση αυτής της απαγόρευσης, η Stehlik ελπίζει να δει αυτήν την αλλαγή να προχωρά.

Δείτε Επίσης

Η Stehlik είπε: «Πρέπει να μας αντιμετωπίζουν το ίδιο με τα υπόλοιπα άτομα».

Η εκτελεστική πράξη του Biden δίνει στο Υπουργείο Άμυνας 60 ημέρες για να αναφέρει την εξέλιξή του, συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης των αρχείων για όσους απολύθηκαν λόγω της ταυτότητας φύλου. Η Stehlik πιστεύει ότι η άρση είναι μια καλή αρχή και επιθυμεί να δει κάτι περισσότερο από μια συμπεριληπτικότητα στις ένοπλες υπηρεσίες.

Αλλά αυτός είναι ένας μακρύς αγώνας, και για σήμερα, η Stehlik και τα υπόλοιπα τρανς άτομα που υπηρετούν στο στρατό γιορτάζουν.

«Καλώς ήλθατε πίσω στην ομάδα, με αυτόν τον μεγάλο ουσιαστικό τρόπο», είπε η Stehlik. «Σήμερα είναι η καλύτερη μέρα μετά από δύο χρόνια».

 
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | Trans News | T-zine.gr | 31/01/2021
 


 

© T-zine.gr με πληροφορίες από The Colorado Sun

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί