Now Reading
Η καραντίνα που ισχύει με βάση το φύλο στο Παναμά αποκλείει τους τρανς ανθρώπους.

Η καραντίνα που ισχύει με βάση το φύλο στο Παναμά αποκλείει τους τρανς ανθρώπους.

Παναμάς: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 | 21:22

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News |T-zine.gr

 

Το πρωτόκολλο της αστυνομίας για τους τρανς ανθρώπους είναι απαραίτητο για την πρόληψη της κακοποιητικής μεταχείρισης.

Η καραντίνα που ισχύει με βάση το φύλο στο Παναμά αποκλείει τους τρανς ανθρώπους.

Όταν ο Παναμάς ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα καραντίνας με βάση το φύλο ως απάντηση στο COVID-19, οι τρανς ακτιβιστές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους καθώς την 1η Απριλίου, η αστυνομία κράτησε στο τμήμα μια τρανς γυναίκα με τον ισχυρισμό ότι ήταν άνδρας που βγήκε από το σπίτι σε «λάθος ημέρα».

Τα μέτρα της καραντίνας του Υπουργείου Υγείας επιτρέπουν στις γυναίκες να κάνουν ψώνια τις Δευτέρες, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, ενώ οι άνδρες επιτρέπονται μόνο τις Τρίτες, τις Πέμπτες και τα Σάββατα. Κανείς δεν επιτρέπεται να βγει έξω τις Κυριακές. Τα μέτρα επίσης περιορίζουν την ώρα που οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της εθνικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου. Το υπουργείο το περιγράφει ως «την απλούστερη διαδικασία» για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων στους δρόμους του Παναμά.

Δεν είναι τόσο απλό όμως για την Bárbara Delgado. Έφυγε από το σπίτι της την Τετάρτη το πρωί, ημέρα των γυναικών, εκτός του καθορισμένου χρόνου για τον αριθμό αναγνώρισης της, για να παρευρεθεί σε ιατρικό κέντρο κοντά στο σπίτι της, όπου εργάζεται εθελοντικά σε θέματα υγείας. Είπε ότι το κέντρο δεν της είχε ακόμη εκδώσει βεβαίωση μετακίνησης και θα εξηγούσε ότι ήταν εθελόντρια και έπρεπε να πάει στη δουλειά εάν την σταματούσαν. Λίγο μετά που βγήκε από το σπίτι της, δύο αστυνομικοί σταμάτησαν την Delgado, μαζί με δύο άνδρες και μια γυναίκα, ως παραβάτες της καραντίνας. Η αστυνομία άφησε τους άλλους να φύγουν με προειδοποίηση, αλλά κράτησαν την Delgado, προφανώς επειδή ο δείκτης φύλου στην ταυτότητά της έγραφε «άρρεν» και δεν ταίριαζε με την εμφάνισή της. Στο αστυνομικό τμήμα, είπε, ότι ένας δικαστικός λειτουργός την κατηγόρησε ότι δεν ήταν γυναίκα και επισήμανε πως ήταν θετικό που η αστυνομία την κράτησε. Η Delgado υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 50 δολλαρίων για παραβίαση των μέτρων της καραντίνας και αφέθηκε ελεύθερη μετά από τρεις ώρες.

Σε μια χώρα όπου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλλαγή του δείκτη φύλου στα επίσημα έγγραφα απαιτεί χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμό φύλου, τα μέτρα καραντίνας βάσει φύλου θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε διακρίσεις κατά των τρανς ανθρώπων όπως στη Delgado. Οι LGBTI οργανώσειςστο Παναμά έχουν ζητήσει την ενημέρωση σε θέματα φύλου και διαφορετικότητας σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Εθνική Αστυνομία θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει ένα πρωτόκολλο που να βεβαιώνει ότι τα μέτρα επιβολής της καραντίνας θα είναι ευαίσθητα με τους τρανς ανθρώπους, έτσι ώστε άλλοι τρανς άνθρωποι να μην υποβληθούν στην κακοποιητική μεταχείριση που αντιμετώπισε η Delgado. Ο Παναμάς πρέπει να τροποποιήσει άμεσα τη διαδικασία αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και να μην επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Κύπρια τρανς γυναίκα κινδυνεύει σε ανδρικές φυλακές στο Κάιρο της Αιγύπτου

Διαβάστε: Υπάρχει αναγκαιότητα επέκτασης μέτρων πρόληψης και της οικονομικής ενίσχυσης σε ευάλωτες ομάδες

Διαβάστε: Η πανδημία έκανε ακόμη πιο ορατή την ευαλωτότητα της ΛΟΑΤΚΙ νεολαίας.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Human Rights Watch

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί