Now Reading
Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει την απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει την απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Ουγγαρία: Κυριακή, 5 Απριλίου 2020 | 12:55

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Trans News |T-zine.gr

 

Δελτίο τύπου της Ουγγρικής Τρανς Οργάνωσης Transvanilla Transgender Association.

Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει την απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει την απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η Ουγγρική κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη της.

Στις 31 Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Zsolt Semjén υπέβαλε ένα πολυνομοσχέδιο που θα αφαιρούσε τα δικαιώματα των τρανς ανθώπων για την νομική μεταβολή του ονόματος και του φύλου τους. Η κίνηση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την κοινοποίηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μια κοινή υπόθεση 23 τρανς προσφευγόντων στην Ουγγαρία, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το όνομά τους και το δείκτη φύλου από το 2018. Αν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουνίου, το Δικαστήριο του Στρασβούργου θα αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. Η νομική εκπροσώπηση των προσφεύγοντων υποστηρίζεται από την Transvanilla Transgender Association.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το «βιολογικό φύλο» στις εθνικές ταυτότητες θα αντικατασταθεί από το «φύλο κατά τη γέννηση» και δηλώνει σταθερά ότι το «φύλο κατά τη γέννηση» δεν μπορεί να αλλάξει:

Το βιολογικό φύλο που εισάγεται στο μητρώο βασίζεται σε γεγονότα που καθορίζονται από τους γιατρούς, τα οποία δηλώνει το μητρώο. Το μητρώο πιστοποιεί τα γεγονότα και τα δικαιώματα που περιλαμβάνει μέχρις ότου αποδειχθεί το αντίθετο, επομένως δεν δημιουργεί δικαιώματα. Ωστόσο, το βιολογικό φύλο που δηλώνει το μητρώο θα μπορούσε να δημιουργήσει δικαιώματα ή υποχρεώσεις και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να οριστεί ο όρος γέννησης φύλου. Δεδομένου ότι είναι τελείως αδύνατο να αλλάξει εντελώς το βιολογικό φύλο του ατόμου, είναι απαραίτητο να καθοριστεί από νομική άποψη ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί ούτε στο μητρώο αστικών καταστάσεων» (Αιτιολογία της προτεινόμενης διάταξης – μετάφραση από το Index στα Αγγλικά).

Η οργάνωση Transvanilla καταδικάζει σθεναρά το νομοσχέδιο, το οποίο αρνείται στους τρανς ανθρώπους το δικαίωμα αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό και τα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η οργάνωσή μας καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρόταση, όπως έχει ήδη πράξει στο θέμα των δημαρχιακών εξουσιών που καλύπτονται επίσης από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Ουγγαρία είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλα νομικά μέτρα για τη ρύθμιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Παρόλο που οι τρανς άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν το δείκτη φύλου και το όνομα από το 2003, δεν υπάρχει πλήρης νομοθεσία που να καθορίζει τη διαδικασία.

«Η Transgender Association επιβεβαίωσε επανειλημμένα ότι η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου διασφαλίζει το δικαίωμα του ατόμου στον αυτοπροσδιορισμό και ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι ήδη υπαρκτές, γρήγορες, διαφανείς και προσβάσιμες». – Barnabás Hidasi, πρόεδρος της Transvanilla

Τον Οκτώβριο του 2018, το Ουγγρικό γραφείο του Επιτρόπου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα δημοσίευσε τη θέση του ότι η έλλειψη μιας γρήγορης, διαφανούς και προσβάσιμης διαδικασίας νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου υπονομεύει το δικαίωμα των τρανς ανθρώπων να έχουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυτοπροσδιορισμό. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επανέλαβε αυτή τη γνώμη, καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θέσει σε εφαρμογή τα νομικά μέτρα. Δεδομένου ότι δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση, η Transvanilla απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Απρίλιο του 2019.

Η Transgender Association θα συνεχίσει τον αγώνα για την κοινότητά μας. Καταλαβαίνουμε όλη την απογοήτευση και την ανησυχία που προκαλεί η παρούσα κατάσταση και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε. Με τη βοήθεια των εθνικών και διεθνών επαφών και των εταίρων μας, θα χαρτογραφήσουμε τους περαιτέρω διεθνείς ή εθνικούς μηχανισμούς και εργαλεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Ουγγαρία: Η ομοφοβική κυβέρνηση Ορμπάν τα έβαλε και με τη Eurovision

Διαβάστε: Οργή στην Ουγγαρία από δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου – Συνέκρινε ομοφυλόφιλους με παιδόφιλους

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Η Ουγγαρία επιχειρεί μποϊκοτάρισμα της Coca-Cola λόγω γκέι διαφήμισης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Transvanilla Transgender Association
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί