Now Reading
Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ

Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 | 16:57

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης |   Εργασία στο σεξ | LGBTQI News | T-zine.gr

 

Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ

Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ

Αυτή είναι μια κοινή δήλωση της ILGA World, της Διεθνούς Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Προσώπων που Εργάζονται στο Σεξ στην Ευρώπη (ICRSE) και της Συλλογικότητας των Προσώπων που Εργάζονται στο Σεξ της Νέας Ζηλανδίας (NZPC)

 

Wellington, 23 Μαρτίου – Οι LGBTI οργανώσεις παγκοσμίως καλούν για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της παγκόσμιας διάσκεψης της ILGA, που πραγματοποιήθηκε στην Αοτεαρόα της Νέας Ζηλανδίας, οι LGBTI ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον στιγματισμό των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, συμπεριλαμβανομένου του LGBTI κινήματος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά την τελική σύνοδο της διάσκεψης και αντιτίθεται σε όλες τις μορφές ποινικοποίησης και νομικής καταπίεσης των προσώπων που εργάζονται στο σεξ – μια ιστορική στιγμή για την ILGA World, τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ Ανθρώπων.

«Με την έγκριση αυτού του ψηφίσματος, η παγκόσμια LGBTI οικογένειά μας, λέει δυνατά και ξεκάθαρα ότι η αντιμετώπιση της βίας, της ποινικοποίησης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των LGBTI και όλων των προσώπων που εργάζονται στο σεξ πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το κίνημά μας», ανέφεραν οι συνάδελφοι της ILGA, Ruth Baldacchino και Helen Kennedy.

«Τα LGBTI πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτήτων και των κινημάτων μας και έχουν διαμορφώσει βασικές στιγμές στην ιστορία των queer: πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους, να σταθούμε δίπλα τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους».

Ανησυχώντας για τα υψηλά επίπεδα παραβιάσεων, βίας, διακρίσεων και αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, το παγκόσμιο LGBTI δίκτυο που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.500 οργανώσεις από κάθε περιοχή του κόσμου, συμμετέχει σε όλο και περισσότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υγείας και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων το σεξ, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την εργασία στο σεξ ως εργασία και την προστασία του δυναμικού των προσώπων που εργάζονται στο σεξ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

 

 

Η ILGA World ενέκρινε το ψήφισμα κατά τη διάρκεια της 30ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αοτεαρόα της Νέας Ζηλανδίας – μια χώρα που αποποινικοποίησε την εργασία στο σεξ το 2003, θεσπίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική που επιτρέπει στα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ να επιλέξουν τον τόπο, τον τύπο και τη μέθοδο εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος άρνησης σε πελάτες.

Αυτό αναγνωρίστηκε ως μία από τις βέλτιστες πρακτικές για την πολιτική και το νόμο περί εργασίας στο σεξ από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και τις γυναικείες οργανώσεις στη Νέα Ζηλανδία, συμπεριλαμβανομένης της Maori Women’s Welfare League, της μεγαλύτερης γυναικείας οργάνωσης αυτόχθων στη χώρα.

Ο Allan Heta Cleaver, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συλλογικότητας των Εργαζομένων στο Σεξ της Νέας Ζηλανδίας (NZPC), εξηγεί:

  «Ως νέος εργαζόμενος στο σεξ και Μαορί, συνελήφθηκα και καταδικάστηκα γιατί εργαζόμουν στο σεξ πριν την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ. Κάνοντας εργασία στο σεξ στο δρόμο, η υγεία και η ασφάλειά μου ήταν συχνά σε κίνδυνο και δεν μπορούσα να ζητήσω βοήθεια από την αστυνομία. Αφού επέστρεψα στην εργασία στο σεξ μετά από ένα μακρύ διάλειμμα και μετά την αποποινικοποίηση, είμαι πλέον σε θέση να εργαστώ σε εσωτερικούς χώρους και να μην είμαι τόσο σε κίνδυνο. Ξέρω ότι η αστυνομία θα έρθει στο κάλεσμά μου για βοήθεια, αν την χρειαστώ. Επιπλέον, μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά μου μέσω οργανώσεων όπως το NZPC. Τα δικαιώματα των προσώπων που εργάζονται στο σεξ είναι ανθρώπινα δικαιώματα!»

Μία από τις ομάδες οργάνωσης του συνεδρίου, η Tiwhanawhana Trust, υποστηρίζει το takatapui – μερικοί από τους οποίους είναι, ή ήταν, εργαζόμενοι στο σεξ. Η ιδρύτρια και πρόεδρος της Tiwhanawhana, η Elizabeth Kerekere δήλωσε:

  «Ένας δυσανάλογος αριθμός εργαζομένων στο σεξ είναι οι Μαορί και πολλοί είναι takatapui. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ στο να οδηγούν και να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις σχετικά με τη ζωή τους, την ευημερία τους και τον τομέα τους. Υποστηρίζουμε το έργο του NZPC και προσβλέπουμε στο να βοηθήσουμε και να δώσουμε ζωή στο παγκόσμιο ψήφισμα της ILGA».

Η Sabrina Sanchez, τρανς γυναίκα, μετανάστρια από το Μεξικό στην Ισπανία, ιδρύτρια της ένωσης των εργαζομένων στο σεξ, OTRAS στην Ισπανία, επεσήμανε:

  «Πολλές τρανς γυναίκες ξεφεύγουν από τη βία στις χώρες καταγωγής τους και μεταναστεύουν για να βρουν ασφαλή μέρη όπου να μπορούμε να είμαστε οι εαυτές μας χωρίς το φόβο να μας δολοφονήσουν για την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας. Η εργασία στο σεξ είναι συχνά η μόνη διαθέσιμη δουλειά λόγω των περιοριστικών πολιτικών ασύλου στις παγκόσμιες βόρειες χώρες».

Δείτε Επίσης

Έρευνες έδειξαν ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 2.982 τρανς ατόμων που δολοφονήθηκαν μεταξύ 2008 και 2018, το 62% το επάγγελμα τους ήταν η εργασία στο σεξ. Το ψήφισμα της ILGA World αναγνωρίζει ότι πολλά LGBTI άτομα ασκούν εργασία στο σεξ λόγω της τρανσφοβίας, της αμφιφοβίας και της ομοφοβίας που περιορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες μορφές απασχόλησης και ταυτόχρονα καταγγέλλει την ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης των πελατών.

Ο Luca Stevenson, συντονιστής του ICRSE, ενός Ευρωπαϊκού δικτύου εργαζομένων στο σεξ από 100 οργανώσεις προσθέτει:

  «Ο αυξανόμενος αριθμός χωρών στην Ευρώπη και παγκοσμίως εφαρμόζει ή εξετάζει την εφαρμογή του καταπιεστικού Σουηδικού Μοντέλου περί ποινικοποίησης των πελατών, αγνοώντας τις τεράστιες ενδείξεις ότι όλες οι μορφές ποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ αυξάνουν άμεσα την ευπάθεια των προσώπων που εργάζονται στο σεξ σε βία, HIV και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Επικροτούμε την ILGA World για την υποστήριξη των δικαιωμάτων μας μέσω της αποποινικοποίησης».

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA-Europe
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί