Now Reading
«Οι LGBTIQ άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία»: Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα σχόλια για την γκέι θεραπεία μετατροπής μετά την δημόσια απολογία του X Factor της Μάλτας

«Οι LGBTIQ άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία»: Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα σχόλια για την γκέι θεραπεία μετατροπής μετά την δημόσια απολογία του X Factor της Μάλτας

Μάλτα: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 | 17:26

Μετάφραση: Τζένη Πατεράκη | LGBTQI News | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δήλωσε επίσης εάν θα αναλάβει δράση ή όχι

«Οι LGBTIQ άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία»: Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα σχόλια για την γκέι θεραπεία μετατροπής μετά την δημόσια απολογία του X Factor της Μάλτας

«Οι LGBTIQ άνθρωποι δεν χρειάζονται καμία θεραπεία»: Η Κυβέρνηση καταδικάζει τα σχόλια για την γκέι θεραπεία μετατροπής μετά την δημόσια απολογία του X Factor της Μάλτας

Το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας καταδίκασε τα σχόλια ενός διαγωνιζόμενου στο X Factor που προωθούσε θετικά την γκέι θεραπεία μετατροπής.

«Μετά από μια ακρόαση ενός διαγωνιζόμενου που παρουσιάστηκε χθες στο πρόγραμμα X Factor της Μάλτας, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ο Νόμος της Μάλτας ορίζει ότι όλοι οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί, οι ταυτότητες φύλου και οι εκφράσεις φύλου κάθε προσώπου της Μάλτας είναι έγκυρες και σε κανέναν από αυτούς δεν απαιτείται να αλλάξουν ή να κατασταλούν», ανέφεραν σε δήλωση.

«Ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε ομοφοβικό σχόλιο αυτού του τύπου», συνέχισε, «είναι γεγονός ότι η μετάδοση αυτού του μηνύματος χωρίς κανένα σχόλιο για τη ζημιά της αποκαλούμενης «θεραπείας μετατροπής» μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές και να θέσει εφήβους σε κίνδυνο με αυτή την πρακτική όπου η Μάλτα υιοθέτησε αυστηρούς νόμους το 2016».

«Οι LGBTIQ άνθρωποι δεν χρειάζονται κανένα είδος θεραπείας απλώς και μόνο λόγω αυτού που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς τους. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ατόμου δεν είναι τρόπος ζωής, αλλά κάτι που εκδηλώνεται σε κάθε άτομο», κατέληξαν στη δήλωση τους.

Είπαν ότι κάθε νέος που κάνει coming out ή οποιοσδήποτε που μπορεί να δυσκολεύεται ή να βρίσκει εμπόδια, μπορεί να ζητήσει βοήθεια στο 22263225.

Η καταδίκη τους έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την δημόσια απολογία της ομάδας του X Factor της Μάλτας

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι κανένα μέρος της αρχικής ακρόασης του Matthew Grech δεν προοριζόταν να προσβάλλει αλλά ούτε και οι απόψεις που εξέφρασαν οι παραγωγοί του προγράμματος. Το επίκεντρό μας είναι το ταλέντο και η μουσική και δεν θα θέλουμε οτιδήποτε να μπει ανάμεσα σε αυτό», είπαν.

Η απολογία τους έρχεται μετά από έναν διαγωνιζόμενο του X Factor, τον Matthew Grech, που μίλησε για τις προσωπικές του πεποιθήσεις όσον αφορά την αγάπη, το γάμο και τη θρησκεία. Ως μέλος του River of Love, είπε ότι κάθε γάμος εκτός ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι «αμαρτία».

Η καταδίκη τους έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την δημόσια απολογία της ομάδας του X Factor της Μάλτας

Ο Silvan Agius, διευθυντής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ενσωμάτωσης, χαρακτήρισε τα σχόλια του Matthew Grech «προβληματικά»

«Αυτό δεν ήταν κάτι που συνέβη τυχαία σε μια ζωντανή εκπομπή», δήλωσε ο Agius στο Lovin Malta. «Αυτό ήταν επεξεργασμένο, ήταν γνωστό στην συντακτική ομάδα, δημιούργησαν ένα ολόκληρο πράγμα για να το προβάλλουν καλά. Υπήρχαν πλάνα σε εξωτερικό χώρο και εσωτερικό χώρο και κάπου εντός του χώρου με το λογότυπο του McDonald και ούτω καθεξής».

«Το μήνυμα που βγήκε προς τα έξω ήταν ότι αυτό είναι φυσιολογικό στο να το κάνεις, όταν αυτό που έχει συζητηθεί είναι κάτι επιβλαβές, συχνά με μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις και παράνομο στη Μάλτα», συνέχισε.

Η Μάλτα έκανε τη Θεραπεία Μετατροπής παράνομη το 2016, μια νομοθετική αλλαγή στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο κ. Agius.

Φωτογραφία: Silvan Agius

Ωστόσο, ο Agius επιβεβαίωσε ότι ο Matthew Grech δεν είχε παραβιάσει νόμους, καθώς δεν προήγαγε άμεσα τη θεραπεία

«Κατά κάποιο τρόπο, οι παραγωγοί ήταν προσεκτικοί στην παρουσίασή τους, ώστε να μην πάρουν την ευθύνη», δήλωσε ο Agius στο Lovin Malta. «Εντούτοις, αυτό που συνέβη έγινε με πολύ άσχημο τρόπο, και είναι προβληματικό επειδή αυτό μπορεί να καταστείλει το coming out των LGBTIQ νέων ανθρώπων».

«Δεν θα επηρεάσει εκείνους όπως και εμένα που έχουμε coming out εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα επιστρέψουμε στη ντουλάπα», πρόσθεσε, «αλλά οι LGBTIQ νέοι άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτού. Επιπλέον, ορισμένοι γονείς που αμφισβητούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους μπορεί να αισθανθούν ως εξουσία όταν το δουν αυτό».

Δείτε Επίσης

Απορρίπτει την ιδέα ότι ο Grech ίσως δεν συνειδητοποίησε τι έλεγε, καθώς αυτό το μήνυμα παρουσιάστηκε στο παρελθόν σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές.

Φωτογραφία: Matthew Grech

Η Joanna Spiteri, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε ότι δεν έσπευσαν να τιμωρήσουν την τηλεοπτική εκπομπή

«Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν πυροδοτεί μόνο κριτικές, και ακόμη λιγότερο αισθάνεται το βάρος της πίεσης και της βιασύνης που συμβαίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους χώρους. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με το συναίσθημα και της δημοφιλούς αντίδρασης».

«Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης λαμβάνει με σοβαρότατα υπόψη της κάθε διαμαρτυρία που λαμβάνει μέσω των καθιερωμένων διαδικασιών ή εντοπίζεται μέσω της δικής της παρακολούθησης και τις αξιολογεί με ακρίβεια και προβληματισμό που της δίνεται μέσω του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, στην ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο χωρίς επιφυλάξεις».

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα ήταν καλό τα ερωτήματα να σταλούν προς την κατεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού αφού αποφάσισαν να μεταδώσουν την εκπομπή πριν από την ζωντανή εκπομπή που προβλήθηκε και αποφάσισαν ότι το περιεχόμενο ήταν εντάξει».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Μάλτα ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής» και την παθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε και στη Μάλτα ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Lovin Malta
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί