Now Reading
Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας αντεπιτίθεται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας αντεπιτίθεται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής

Προς σοκ του υπόλοιπου κόσμου, η Ρωσία ξεκίνησε επίσημα μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία – κι η LGBTQ+ κοινότητα της Ουκρανίας είναι τρομοκρατημένη για το μέλλον της.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας αντεπιτίθεται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής

«Ο Πούτιν θα σπάσει όλα του τα δόντια, αν προσπαθήσει να μας “δαγκώσει”».

Αν κι η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει πλήρως τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα – ο γάμος μεταξύ queer ατόμων δεν είναι νόμιμος, για παράδειγμα – η χώρα έχει προχωρήσει πολύ πιο μακριά από τη Ρωσία, όπου τα queer άτομα συνεχίζουν να διώκονται ενεργά.

«Η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε μια 10ετή ιστορία πορειών υπερηφάνειας και, όπως γνωρίζετε, στη Ρωσία, η κατάσταση είναι ακριβώς αντίθετη», δήλωσε στο CBS News ένας από τους διοργανωτές του Kyiv Pride, Edward Reese. «Πορευόμαστε σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια…Βλέπουμε τις αλλαγές στις σκέψεις των ανθρώπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα LGBTQ+ δικαιώματα, τον φεμινισμό και ούτω καθεξής… Άρα σίγουρα δεν θέλουμε τίποτα που να συνδέεται με τη Ρωσία…και δεν θα έχουμε».

Η γάμος ομόφυλων ζευγαριών  δεν είναι νόμιμος στη Ρωσία, ούτε υπάρχει προστασία κατά των διακρίσεων για τα queer άτομα.

Η χώρα είναι επίσης διαβόητη για τον νόμο της «gay προπαγάνδας», ο οποίος υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο του 2013 κι απαγορεύει τη διανομή/μάρκετινγκ οποιουδήποτε ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου που θεωρείται «επιβλαβές» για ανήλικους.

Η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας θα σήμαινε «να μην μας επιτρέψουν να υπάρχουμε ειρηνικά και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, όπως μπορούμε να το κάνουμε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή», είπε η Iulia, μια 18χρονη φοιτήτρια Νομικής. Αυτή η εισβολή, πρόσθεσε, είναι «μια άμεση απειλή για μένα και ειδικά, για μένα και το άτομο που αγαπώ».

Ένα 33χρονο ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπο που εργάζεται ως επαγγελματίας εικονογράφος ονόματι Ilulia εξέφρασε επίσης φόβους για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ρωσία νικήσει.

«Ακόμα και το προφίλ μου στο Twitter, αρκεί για να με φυλακίσουν. Και η φυλάκιση είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί σε αυτή την κατάσταση».

Αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουκρανίας αντεπιτίθεται και κάνει ό,τι μπορεί για να παράσχει υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό. «Νιώθω σιγουριά για τον στρατό μας», ανέφερε.

«Φυσικά φοβόμαστε, αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε», πρόσθεσε ο Reese. «Δωρίζουμε στον στρατό. Γνωρίζω ότι χθες, το ταμείο για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, που βοηθά τον στρατό μας, έχει φτάσει στο μέγιστο στην ιστορία του για δωρεές. Και το Kyiv Pride δημοσίευσε επίσης το κάλεσμα για δωρεά, και ξέρω ότι τα queer άτομα το έκαναν. Κι εγώ ο ίδιος έκανα δωρεά για τα τάγματα ιατρικής».

Μετά την έναρξη της εισβολής, το Kyiv Pride δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter καλώντας τον υπόλοιπο κόσμο να ενωθεί εναντίον του Πούτιν.

«Προς όλους τους υποστηρικτές μας στον κόσμο: Καλέστε τις κυβερνήσεις σας να αναλάβουν δράση κατά του πολέμου στην Ουκρανία! Πρέπει να τον σταματήσουμε τώρα, πρέπει να δείξουμε πόσο ισχυροί είμαστε όλοι μαζί κι ο Πούτιν δεν θα έχει καμία ευκαιρία!».

Σύμφωνα με μεταφράσεις από το Pink News, η οργάνωση δημοσίευσε επίσης μηνύματα δύναμης κι αλληλεγγύης στο Twitter.

«Παραμένουμε δυνατά, δεν φοβόμαστε».

«Ο Πούτιν θα σπάσει όλα του τα δόντια, αν προσπαθήσει να μας “δαγκώσει”. Έχουμε αφήσει πολύ πίσω το παρελθόν στο οποίο επιδιώκει να μας τραβήξει. Είμαστε μια χώρα που έχει επιλέξει τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ανθρωπισμού, της ζωής και της προσωπικότητας».

«Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ, η νίκη θα είναι δική μας. Μείνετε ήρεμ@, θα νικήσουμε μαζί».

Δείτε Επίσης

Η QUA, μια οργάνωση που υποστηρίζει τους queer Ουκρανούς που ζουν στην Αμερική, ανακοίνωσε μια διαμαρτυρία στο ιστορικό Stonewall Inn της Νέας Υόρκης αυτό το Σάββατο ενάντια στη «συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Πούτιν και στην απειλή που συνιστά για το queer κίνημα στην Ουκρανία».

Η οργάνωση απηύθυνε επίσης κάλεσμα για δράση προς τις LGBTQ+ οργανώσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη για «να χρησιμοποιήσουν τις σημαντικές φωνές τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την απειλή που θέτει η ρωσική εισβολή στους queer Ουκρανούς».

«Για άλλη μια φορά ο Πούτιν κι η Ρωσία αποφάσισαν να κλέψουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο συνιδρυτής της QUA, Bogdan Globa. «Χιλιάδες αδέρφια μας δέχονται επίθεση. Η Ουκρανία, μια δημοκρατική χώρα, απειλείται».

«Εάν εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ελευθερία και τη δημοκρατία, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με την ουκρανική κοινωνία σε αυτήν την προκλητική και σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της Ουκρανίας».

 

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ραφαέλα Βαρόνου | LGBTQI News | T-zine.gr | 26.02.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από lgbtqnation.com

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
1
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί