Now Reading
Η Μάλτα ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής» και την παθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.

Η Μάλτα ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής» και την παθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.

Η Μάλτα ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής» και την παθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.

Νews

i-malta-psifise-nomothesia-pou-apagorevi-tis-therapies-metastrofis-ke-tin-pathologikopiisi-ton-trans-taftotiton

Η Transgender Europe (TGEU), ευρωπαϊκή οργάνωση για τα τρανς δικαιώματα καλωσορίζει τις δύο νέες διατάξεις νόμου που ψήφισε το Κοινοβούλιο της Μάλτας, που θα προστατεύουν τους LGBTI ανθρώπους στην Μάλτα, αποπαθολικοποιώντας τις τρανς ταυτότητες αφενός [1], και απαγορεύοντας τις «θεραπείες μεταστροφής» (conversion therapies) αφετέρου [2].

Με την υιοθέτηση αυτών των διατάξεων νόμου η Μάλτα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των τρανς δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας του 2015 για την Ταυτότητα Φύλου, την Έκφραση Φύλου και τα Χαρακτηριστικά Φύλου (GIGESC) και έκτοτε, συνεχίζει την εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την τρανς-συμπεριληπτικότητα στα καταστήματα κράτησης [3]. Οι διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν χτες 5 Δεκεμβρίου 2016, επίσης επανέρχονται στις πραγματικές ανάγκες των νέων τρανς ανθρώπων [4] αλλά και στους τρανς ανθρώπους που κρατούνται σύμφωνα με το φύλου τους σε συγκεκριμένα ιδρύματα [5].

Ο Richard Kohler, εκ μέρους της TGEU, δήλωσε: «Η Μάλτα επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την πρωτοπορία της στην διαφύλαξη των ταυτοτήτων των LGBTI ανθρώπων. Η αποπαθολογικοποίηση και η απαγόρευση των ‘θεραπειών μεταστροφής’ είναι ζωτικής σημασίας. Καλούμε την Κυβέρνηση της Μάλτας να διασφαλίσει ότι αυτή η συμβολική κίνηση θα μεταφραστεί σε πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους τρανς ανθρώπους βασισμένες μόνον στον αυτοπροσδιορισμό και την κάτω από πληροφόρηση συναίνεση (σ.τ.μ.: για τους ίντερσεξ ανθρώπους).

Η Mina Tolu, υπεύθυνη επικοινωνίας της TGEU, συμπληρώνει: «Δεν πρόκειται απλά και μόνο για νόμους. Και η τρανς κοινότητα στην Μάλτα κάνει καθαρό ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τους τρανς ανθρώπους στην χώρα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες υγείας για τους τρανς ανθρώπους δεν είναι διαθέσιμες στο εθνικό σύστημα υγείας και τούτο επηρεάζει αρνητικά την υγιή ανάπτυξη των τρανς ανθρώπων».

Οι διατάξεις αυτές που ψηφίστηκαν στις 5.12.2016 τροποποίησαν αντίστοιχες διατάξεις τις GIGESC (νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και προστασίας των ίντερσεξ προσώπων).

—————-

Σημειώσεις:

[1] Με τον όρο «αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων», εννοούμε ότι οι τρανς άνθρωποι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ή να χαρακτηρίζονται ως ψυχολογικά «μη φυσιολογικοί» (abnormal). Κατά τα ισχύοντα οι τρανς ταυτότητες συμπεριλαμβάνονται στον ταξινομητικό κατάλογο των ψυχικών διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτού του τύπου οι διαγνώσεις συνδέονται με την προαγωγή των διακρίσεων και του στίγματος, ενώ αμφότερα δρουν αρνητικά στην ψυχική υγεία και την καλή ανάπτυξη των τρανς ανθρώπων.

Η αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων ψηφίστηκε κάτω από την διάταξη 170 που αναφέρει πλέον: «η παθολογικοποίηση κάθε μορφής σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου όπως μπορεί να ταξινομείται κάτω από τον Διεθνή Ταξινομητικό Κατάλογο των Ψυχικών Διαταραχών ή κάτω από οποιονδήποτε άλλο ταξινομητικό κατάλογο, δεν έχει καμία ισχύ στην Μάλτα». Περισσότερα εδώ.

[2] Διάταξη 167: «Η απαγόρευση των ‘θεραπειών μεταστροφής’ είναι ενεργή και απόλυτη από επαγγελματίες υγείας και πρόσωπα αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου, και ιδιαίτερα για ευάλωτα πρόσωπα. Η διάταξη αυτή απαγορεύει την παθολογικοποίηση κάθε είδους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου». Περισσότερα εδώ.

[3] Χρονολόγιο για την προάσπιση των τρανς δικαιωμάτων στην Μάλτα:

Δείτε Επίσης

Απρίλιος 2015: Η Μάλτα υιοθετεί νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και την προστασία των ίντερσεξ προσώπων (GIGESC). Περισσότερα εδώ.

Αύγουστος 2016: Η Μάλτα εγκρίνει διατάξεις νόμου για την προστασία των τρανς στα καταστήματα κράτησης. Περισσότερα εδώ.

[4] Η νομοθεσία GIGESC, πλέον, επιτρέπει στους τρανς ανθρώπους να αλλάζουν τα έγγραφά τους από την ηλικία των 16 ετών με μία συμβολαιογραφική πράξη. Το πρότερο όριο ήταν στα 18.

[5] Η νομοθεσία GIGESC, πλέον «διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα καταστήματα κράτησης στην Μάλτα, τα οποία πλέον διασφαλίζονται και προστατεύονται από τον νόμο.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Αφροδίτη Παπαγεωργίου.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Tansgender Europe (TGEU).

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί