Η Μαρία Κατσώνη ανάμεσα στις «100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή»

Η Μαρία Κατσώνη ανάμεσα στις «100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή»

Αναδείχθηκε για την προσφορά της στην προώθηση της διαφορετικότητας στην Αυστραλία

Η Μαρία Κατσώνη ανάμεσα στις «100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή»

Για την επί σειρά ετών ακτιβίστρια σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ψυχικής υγείας, Μαρία Κατσώνη, η αναγνώριση της προσφοράς της σε εθνικό επίπεδο ήταν ζήτημα χρόνου.

Η βράβευσή της ήρθε με τη συμμετοχή στη λίστα «100 γυναίκες επιρροής» που παρουσιάζει ετησίως η εφημερίδα «Australian Financial Review», με την υποστήριξη της τράπεζας Westbank και άλλων ιδιωτικών εταίρων και οργανισμών, με στόχο να αναδείξουν τις ικανότητες και τη συνεισφορά γυναικών της Αυστραλίας.

Από τον χώρο των τεχνών και της επιχειρηματικής καινοτομίας έως και τη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής και τον αγώνα ενάντια στην ανισότητα και τις δομές συστημικής αδικίας, τα βραβεία καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τομέων όπου οι γυναίκες ξεχωρίζουν για το θετικό αντίκτυπο που επιφέρουν.

Μεταξύ αυτών και η «αντισυμβατική» Μαρία Κατσώνη, γνωστή για το θάρρος της να μοιράζεται δημόσια τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως ομοφυλόφιλη και πάσχουσα από κατάθλιψη.

Ξεκινώντας την καριέρα της ως θεατρική παραγωγός, η Μαρία εργάστηκε αργότερα σε υπηρεσίες της πολιτειακής κυβέρνησης στους τομείς των τεχνών, του εμπορίου και της κοινωνικής πολιτικής, ενώ σήμερα διατηρεί το ρόλο της διευθύντριας του τμήματος οικογενειακής βίας και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Πρόκειται, μάλιστα, για τη μοναδική δημόσια υπάλληλο σε τόσο υψηλόβαθμη θέση, που έχει μιλήσει ανοιχτά για τoν σεξουαλικό της προσανατολισμό και για το παρελθόν της ως καταθλιπτικής.

Μεγαλωμένη σε παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, ήρθε αντιμέτωπη με τον πατέρα της όταν για πρώτη φορά του μίλησε για την σεξουαλικότητά της.

Η αδυναμία του να αποδεχθεί τις προτιμήσεις της κόρης του και η απόλυτη στάση του, υπήρξαν αφορμή για τη ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις που διήρκησε έως το τέλος της ζωής του.

Παράλληλα, η εσωτερική διαμάχη της Μαρίας κλόνισε σοβαρά την ψυχική της υγεία σε σημείο που το 2008 εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική.

Η αποκατάστασή της υγείας της, όχι μόνο επέστρεψε στα εργασιακά της καθήκοντα, αλλά αποφάσισε να καταγράψει την ιστορία της, με την ελπίδα να βοηθήσει άλλους ανθρώπους με παρόμοιες δυσκολίες να ανακάμψουν.

Ως αποτέλεσμα, το βιβλίο της «Η καλή Ελληνοπούλα» («The good Greek girl») εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

Από τότε η Μαρία χρησιμοποιεί την προσωπική της εμπειρία για να φέρει το θέμα της κατάθλιψης και της ψυχικής υγείας, γενικότερα, στην κορυφή των προτεραιοτήτων σε χώρους εργασίας, ενώ παράλληλα είναι πρέσβειρα του οργανισμού Beyond Blue και ιδρυτικό μέλος του Open Minds.

Ανάμεσα στις γυναίκες που συμπεριελήφθηκαν στη λίστα για την προσφορά τους στην προώθηση της διαφορετικότητας, βρίσκονται -μεταξύ άλλων- η Kristy Masella, διακεκριμένη για τη δράση της σε θέματα δικαιοσύνης και εργασίας για τους Αβορίγινες, και η Elizabeth Shaw, η νεότερη πρόεδρος του τμήματος για τις γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών στην Αυστραλία.

 

Πηγή: neoskosmos.com