Η Miss Trans America βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη

ΗΠΑ: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 | 11:15

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

Trans News

Η Miss Trans America βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη

Η Miss Trans America βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη

Η Christa Leigh Steele-Knudslien, Miss Trans America, βρέθηκε δολοφονημένη από επίθεση με μαχαίρι στο σπίτι της το βράδυ της Παρασκευής, 5 Ιανουαρίου.

Ο σύζυγός της, Mark Steele-Knudslien, συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία αφού ομολόγησε στην αστυνομία ότι την σκότωσε. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πέθανε από απώλεια αίματος λόγω του τραύματος από μαχαίρι. Είχε επίσης τραύμα και στο κεφάλι. Ο θάνατος της 42χρονης αποδόθηκε σε ανθρωποκτονία.

Ο 47χρονος σύζυγός της πρόκειται να παραπεμφθεί σήμερα το πρωί με την κατηγορία της δολοφονίας. Οι δυο τους παντρεύτηκαν πέρυσι αφού μετακόμισαν στο North Adams. Πριν από τη μετακόμιση, έζησαν στο Adams για τρία χρόνια. Η Christa Leigh ήταν γνωστή για την ίδρυση και την λειτουργία της Miss Trans New England και της Miss Trans America. Πιθανολογείται ότι είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που δολοφονήθηκε φέτος στις ΗΠΑ.

Περίπου 325 τρανς άνθρωποι δολοφονήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Μνήμης, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου. Στις ΗΠΑ δολοφονήθηκαν 25 τρανς άνθρωποι. Το 2017 είδε συνολικά 28 τρανς ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από όπλο ή από κάποιο άλλο βίαιο μέσο, γεγονός που το καθιστά το πιο βίαιο έτος που έχει καταγραφεί προς το παρόν για τους τρανς ανθρώπους. Το 2016 ήταν εξίσου βίαιο έτος, με 27 καταγεγραμμένες δολοφονίες τρανς ανθρώπων στις ΗΠΑ που υπέστησαν ωμή βία η οποία έχει καταγραφεί.

Μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Αφροαμερικάνες τρανς γυναίκες. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των δολοφονιών προς τους τρανς ανθρώπους είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος εξαιτίας της μη αναγνώρισης του θύματος ως τρανς αλλά και των μη αναφερόμενων δολοφονιών. Αυτοί οι αριθμοί δεν αφορούν αυτοκτονίες. Μια έκθεση του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των Τρανς Ανθρώπων του 2016, διαπίστωσε ότι το 40% των ενήλικων τρανς ατόμων επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν, με την έκθεση να υπογραμμίζει την «διάχυτη κακομεταχείριση, παρενόχληση και βία σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, είτε αυτό βρίσκεται στα σχολεία, στον εργασιακό χώρο ή στην οικογενειακή ζωή».

Μια παρόμοια έκθεση, που δημοσιεύθηκε φέτος από την ομάδα LGBT+ Stonewall, αποκάλυψε ότι σχεδόν το ήμισυ των τρανς παιδιών έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν. Το 2015, ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα σχετικά με τα υψηλά ποσοστά των τρανς ανθρώπων που δολοφονούνται κάθε χρόνο. Μια επίσημη καμπάνια ζητούσε από τη διοίκηση να «καλλιεργήσει την ευαισθητοποίηση» και να «αναλάβει δράση για να διατηρήσει αυτή την κοινότητα ασφαλή» ώστε να μην χρειάζεται πλέον να «ζουν με το φόβο μήπως χάσουν τη ζωή τους λόγω μίσους ή βίας». Η βίαιη μεταχείριση της τρανς κοινότητας οφείλεται στην αύξηση των τρανσφοβικών συμπεριφορών στην Αμερική.

Την 1η Ιανουαρίου, το Ιλινόις έγινε η δεύτερη Πολιτεία στις ΗΠΑ όπου απέκλεισε την υπεράσπιση του «gay panic». Η υπεράσπιση επέτρεπε στους κατηγορούμενους να ρίξουν το φταίξιμο στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του θύματος ως αιτιολογία πίσω από τα βίαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των ΛΟΑΤΙ+ ανθρώπων. Ο νόμος για την απαγόρευση της υπεράσπισης υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Bruce Rauner τον Αύγουστο, αφού η πρόταση δεν αντιτασσόταν από κανέναν στο κρατικό Σώμα ή τη Γερουσία.

Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη Πολιτεία που έθεσε εκτός νόμου την παραπάνω υπεράσπιση και ακολούθησαν πολλές ακόμη Πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσεϋ, η Μασαχουσέτη και η Πενσυλβάνια και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμα μέσα στο έτος. Η υπεράσπιση του «gay panic» συχνά δεν χρησιμοποιείται στο δικαστήριο και οι δικηγόροι που προσπάθησαν να το θέσουν σε ισχύ σε υποθέσεις ήταν σπάνια επιτυχείς. Ωστόσο, όπως λένε όσοι αντιτίθενται, είναι μια σημαντική κίνηση το να καταργηθεί η υπεράσπιση διότι δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να διαιωνίσουν τα εγκλήματα μίσους.

Η Monica Harrell, πρόεδρος για τα Ίσα Δικαιώματα στην Ουάσινγκτον, εξήγησε: «Η υπεράσπιση λέει ότι κάποιος μπορεί να εκπλαγεί επειδή ένας άλλος άνθρωπος είναι διαφορετικός, όποια και αν είναι αυτή η διαφορά, και ότι αυτό θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει βία και σε ορισμένες περιπτώσεις και θανάσιμη βία. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως υπεράσπιση». Ο κ. D’Arcy Kemnitz, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συνδέσμου Δικηγορικού Συλλόγου ΛΟΑΤΙ πρόσθεσε ότι η άμυνα του «gay panic» ήταν ένα «ξεπερασμένο υπόλειμμα που θυμίζει μια εποχή που η διαδεδομένη προκατάληψη ήταν συνήθης προς τα ΛΟΑΤΙ άτομα».

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News