ΕΕ: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 | 20:18
Σχολιάζει η Μαρίνα Γαλανού | Trans News | T-zine.gr
Η Μονάδα Ελληνικής Μετάφρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα χρησιμοποιεί ως έργο αναφοράς το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου».

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η ενημέρωση που έλαβα από την Μονάδα Ελληνικής Μετάφρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι στο πλαίσιο της δουλειάς της με κείμενα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούν ζητήματα δικαιωμάτων και φύλου, θα χρησιμοποιεί ως έργο αναφοράς μη δεσμευτικού χαρακτήρα, το βιβλίο μου: «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις», στην 2η αναθεωρημένη έκδοση του Μαρτίου του 2018, από την Εφημερίδα των Συντακτών.
Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός αυτού του βιβλίου όταν εκδόθηκε από την αρχή το 2014, από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, και αυτός ήταν ο στόχος όταν ξεκίνησα να το γράφω: να αποτελέσει έναν οδηγό σωστής ορολογίας, μία δουλειά αναφοράς, γιατί οι λέξεις, η ορολογία έχει πάντα σημασία. Και όχι μόνο η ορολογία βέβαια: αλλά και να γίνουν περισσότερο γνωστά τα στερεότυπα, οι διακρίσεις αλλά και οι μύθοι που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα τρανς πρόσωπα.
Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου, η Αλεξάνδρα Χαλκιά: «Εκτιμώ ότι το ανά χείρας εγχειρίδιο συμβάλλει στην επίτευξη μίας θεσμικής ορατότητας των τρανς ανθρώπων και οπωσδήποτε φέρνει με σθένος και αξιοπιστία την παρουσία τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το πώς θα αναπαρίσταται η κοινωνική πραγματικότητα στα μαζικά μέσα επικοινωνίας. Στο βαθμό που οι συστάσεις της έκδοσης θα κυκλοφορήσουν τόσο σε επαγγελματίες των ΜΜΕ όσο και σε άλλους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας και αλλού, μπορούν να συμβάλουν χειροπιαστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους-ες , ανεξαρτήτως της ταυτότητας φύλου που μπορεί να εκφράζουν. Συγχρόνως συμβάλλει σε μία αναβάθμιση του επιπέδου του δημοσίου λόγου, με την έννοια ότι παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το δημοκρατικό ιδεώδες που αυτός διατείνεται ότι υπηρετεί».
Νιώθω, λοιπόν, μεγάλη ικανοποίηση που το βιβλίο αυτό, βρίσκει τελικά τον στόχο του, αφού ικανοποιεί την συνθήκη που έθεσε η Αλεξάνδρα στον πρόλογό της: επιτυγχάνει την θεσμική ορατότητα, φέρνει με σθένος και αξιοπιστία την παρουσία και τη διεκδίκηση των τρανς δικαιωμάτων στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην σωστή ενημέρωση για θέματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου και παράλληλα συνδράμει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση της κοινότητας των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων.

Διαβάστε ακόμα: Ένα, δύο, τρία, πολλά-πολλά φύλα!
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.