Η Νεβάδα θεσπίζει την πιο προοδευτική πολιτική στις ΗΠΑ για την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου στα πιστοποιητικά γεννήσεων.

Η Νεβάδα θεσπίζει την πιο προοδευτική πολιτική στις ΗΠΑ για την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου στα πιστοποιητικά γεννήσεων.

News

Το NCTE (Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανς) βρίσκεται στην απίστευτα ευχάριστη θέση να καλωσορίζει την απόφαση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νεβάδα να θεσπίσει μια σύγχρονη πολιτική για την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου στα πιστοποιητικά γεννήσεων των ατόμων που έχουν γεννηθεί στη συγκεκριμένη πολιτεία.

i-nevada-thespizi-tin-pio-proodeftiki-politiki-stis-ipa-gia-tin-allagi-tis-katachorisis-tou-fylou-sta-pistopiitika-genniseon

Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής ξεκίνησε και επίσημα να εφαρμόζεται την περασμένη εβδομάδα και είναι πρωτοποριακή, καθώς είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που προβλέπει αλλαγή του φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης με μη-ιατρικά κριτήρια.

Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες Πολιτείες της χώρας, καθώς είναι η πρώτη που αποδέχεται ότι οι ιδιωτικές ιατρικές πληροφορίες ενός ατόμου είναι άσχετες με την ακριβή ταυτοποίηση του φύλου του.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Νεβάδα, ένα άτομο που γεννήθηκε στην Πολιτεία μπορεί να λάβει νέο πιστοποιητικό γέννησης -που εκδίδεται με διορθωμένη την αποτύπωση του φύλου- εφόσον υποβάλει (1) μια ένορκη βεβαίωση δηλώνοντας το φύλο του και ζητώντας να διορθωθεί η ένδειξη του στο πιστοποιητικό γέννησης, και (2 ) μια δεύτερη ένορκη βεβαίωση από κάποιο άλλο πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση του ατόμου που επιθυμεί την αλλαγή των στοιχείων του, ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα που δηλώνονται στην ένορκη κατάθεσή τους. Η δεύτερη ένορκη βεβαίωση μπορεί να είναι από οποιοδήποτε άτομο έχει προσωπική γνώση του φύλου του αιτούντος/της αιτούσας, δηλαδή κάποιος/α που γνωρίζει το φύλο του αιτούντος/της αιτούσας μέσω μιας προσωπικής, οικογενειακής, ιατρικής ή επαγγελματική; σχέσης. Τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί επίσης να σχετίζονται με την ιατρική ή ψυχολογική παρακολούθηση της μετάβασης των συγκεκριμένων ατόμων ή με όποιον άλλο τρόπο μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του φύλου ενός ατόμου ως το φύλο που ζουν κάθε μέρα.

Η μοναδική αυτή περίπτωση της Νεβάδα, ως προς τη διόρθωση της ένδειξης του φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης, αντιμετωπίζει τη διαδικασία αυτή με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη διόρθωση βασικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά γεννήσης, όπως η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου, η τοποθεσία γέννησης ή θανάτου, το επάγγελμα, κλπ.

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας -εσκεμμένα και έξυπνα- διαμόρφωσε αυτόν τον κανονισμό με ένα τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλες τις διορθώσεις στα πιστοποιητικά γέννησης ομοιόμορφα και ισότιμα. Η πολιτική αυτή αντικαθιστά το προηγούμενο κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυε στη Νεβάδα και το οποίο απαιτούσε δικαστική απόφαση που θα επιβεβαίωνε ότι το άτομο έχει υποστεί κάποιου είδους «αλλαγή φύλου» (ιατρική) για να ενημερωθεί ανάλογα και το πιστοποιητικό γέννησης του.
Το NCTE εργάστηκε σκληρά για την επίτευξη αυτής της νέας πολιτικής της Νεβάδα, μαζί τους θαυμάσιους εταίρους μας (την «Δικαιοσύνη για το Φύλο της Νεβάδα» και τον «Όμιλο των Τρανς Συμμάχων») και συνεργάστηκε στενά με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Νεβάδα για να επιτευχθεί τελικά ο εκσυγχρονισμός των κανονισμών. Συγχαρητήρια αξίζουν επομένως στην πολιτεία της Νεβάδα για τις καινοτόμες προσπάθειές των αρχών της να προσφέρουν επικαιροποιημένα και ακριβή πιστοποιητικά γέννησης για όλα τα τρανς άτομα!

Το NCTE θα συνεχίσει να προωθεί τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών εγγράφων ταυτοποίησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής 

© T-zine.gr με πληροφορίες από National Center for Transgender Equality