Now Reading
Η ντουλάπα και οι αρνητικές ψυχολογικές της επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Η ντουλάπα και οι αρνητικές ψυχολογικές της επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Ελλάδα: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 | 16:46

 
* Πρώτη δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2018 στο t-zine.gr


Γράφει η Πάρβη Πάλμου| T-zine.gr

Άρθρο

Η ντουλάπα και οι αρνητικές ψυχολογικές της επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Η ντουλάπα και οι αρνητικές ψυχολογικές της επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν νιώθουν την ασφάλεια να εκφράσουν την ταυτότητά τους , παρ’ όλο που η κοινωνία εξελίσσεται, η διαφορετικότητα γίνεται όλο και πιο αποδεκτή και ενσωματώνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην κοινωνία. Επιλέγουν να ζουν κρυφά, επιλέγουν να κρύβουν τις πραγματικές τους τάσεις, επιλέγουν να ζουν στην «ντουλάπα».

Δεν θα σταθώ καθόλου στο γεγονός αν ένα πρόσωπο πρέπει ή όχι να είναι “out” να γνωστοποιήσει δηλαδή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στο περιβάλλον του και στους κοντινούς του ανθρώπους, διότι αυτό αποτελεί μια καθαρά προσωπική επιλογή η οποία σίγουρα είναι πολύ δύσκολη, επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής και αποτελεί για το άτομο μια σημαντική ψυχολογική αλλά και κοινωνική μετάβαση. Δεν θα εστιάσω επίσης στην γνωστοποίηση της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου διότι εκεί υπάρχουν πολύ διαφορετικές δυναμικές, αλλά θα εστιάσω μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Θα σταθώ, ακόμη, στις πολλές και αποδεδειγμένες επιπτώσεις της ζωής μέσα στην «ντουλάπα» για τα πρόσωπα που είτε επιλέγουν να κατοικούν σε αυτή, είτε θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν θα εστιάσω σε περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν σε χώρες οπού η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη διότι επίσης εκεί συντελούν άλλοι παράγοντες και αφαιρείται το δικαίωμα τις επιλογής της γνωστοποίησης του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου.

Τα άτομα που ζουν στην ντουλάπα, συχνά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν στον εαυτό τους –πόσο μάλλον σε άλλους– τα συναισθήματα φοβίας και οποιαδήποτε άλλη αρνητική θέση η όποια έχει εσωτερικευτεί ως στερεότυπο από την κοινωνία και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι τόσο εσωτερικά μη αποδεκτός που πρέπει να παραμείνει εκτός συνειδητοποίησης ή δεν μπορούν να τον εντάξουν στη δημόσια ζωή τους. Κατά συνέπεια, αυτά τα συναισθήματα πρέπει να διαχωρίζονται από τον εαυτό τους και να κρύβονται από τους άλλους με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του εγώ. Μιλάμε λοιπόν για έναν διαχωρισμό των ομοερωτικών συναισθημάτων από την δημόσια persona(Dresher,J.,2004).

Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί στο άτομο το φαινόμενο της ψυχολογικής διάσχισης η οποία ορίζεται ως: Οποιαδήποτε εμπειρία από ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που ξεκινούν από την ήπια αποκόλληση από το άμεσο περιβάλλον και καταλήγουν σε πιο σοβαρή απόσπαση από τη σωματική και συναισθηματική εμπειρία. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των διασχιστικών φαινομένων είναι η απόσπαση από την πραγματικότητα. Η διάσχιση είναι μια σύνθετη αμυντική διαδικασία που προσπάθεια να διατηρήσει την ψυχική και φυσική σταθερότητα στον άνθρωπο και είναι άκρως βοηθητική και λειτουργική όταν εμφανίζεται κατά την διάρκεια του βιώματος μιας τραυματικής εμπειρίας (Tinnin, L.,1990). Είναι άκρως δυσλειτουργική όταν χρησιμοποιείται ως υπεκφυγή της καθημερινότητας εξ αιτίας της μη αποδοχής του εαυτού και της σεξουαλικότητας. Στην ακραία της μορφή αποτελεί σύμπτωμα ψύχωσης.

Η διάσχιση αποτελεί τον μηχανισμό που βοηθάει το άτομο να χωρίζει την ψυχοσύνθεσή του στα δύο, ο ένας εαυτός βρίσκεται κρυμμένος μέσα στην «ντουλάπα» και ένας άλλος εαυτός αποτελεί την persona και κάνει την επαφή με τον έξω κόσμο.

Βάση της κλινικής μου εμπειρίας αλλά και πρόσφατων ερευνών θα παραθέσω κάποιες από τις ψυχολογικές συνέπειες που έχει η ζωή στην «ντουλάπα» για το άτομο:

Επιπτώσεις σε ενδοψυχικό επίπεδο:

• Χρόνιο στρες
• Εσωτερικές συγκρούσεις
• Χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από την καθημερινότητα που αγγίζει επίπεδα ανηδονίας
• Έλλειψη αυτοπεποίθησης
• Έντονα ξεσπάσματα θυμού
• Καταθλιπτικά επεισόδια
• Χρήση ουσιών
• Αυτοκαταστροφικές τάσεις / Αυτοκτονικές τάσεις
• Διατροφικές διαταραχές

Επιπτώσεις σε διαπροσωπικό επίπεδο:

• Απομόνωση / Αποξένωση
• Μυστικότητα / Ψέματα που μακροπρόθεσμα είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των σχέσεων με μελή της οικογένειας, όπως παιδιά, συντρόφους αλλά και φίλους
• Λεκτική ή σωματική κακοποίηση σε φιλίες και ρομαντικές σχέσεις
• Βαθιά ντροπή για τις σεξουαλικές εμπειρίες
• Αδυναμία δημιουργίας μιας βαθιάς, αυθεντικής και σταθερής σχέσης
• Πίεση του συντρόφου να γίνει συγκάτοικος στην ντουλάπα

Επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο:

• Ενίσχυση του στίγματος και του ρατσισμού
• Έλλειψη συμμέτοχη σε κοινωνικές δράσεις
• Μείωση της ορατότητας για όλους τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Όλες οι σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν την βελτίωση της ψυχικής υγείας και του επιπέδου ζωής των ατόμων που έχουν κάνει coming out και έχουν αποδεχτεί τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ζώντας ελεύθερα και ανοιχτά υποστηρίζοντας τον εαυτό τους και την σεξουαλικότητα τους. Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα οποία έχουν κάνει coming out έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, λιγότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και φαινόμενα εξουθένωσης (burn-out), σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Μελετών Ανθρωπίνου Άγχους του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Επίσης είχαν λιγότερα ψυχιατρικά συμπτώματα και χαμηλότερα επίπεδα πρωινής κορτιζόλης από τα άτομα που ήταν ακόμα στην ντουλάπα.

Ο επικεφαλής της ερευνάς αναφέρει: «Το coming outδεν αποτελεί απλά θέμα δημοφιλών συζητήσεων, αλλά ζήτημα δημόσιας υγείας. Σε διεθνές επίπεδο, οι κοινωνίες πρέπει να προσπαθήσουν να διευκολύνουν αυτήν την προσπάθεια, προωθώντας την ανοχή, προχωρώντας την πολιτική και διαλύοντας το στίγμα για όλες τις μειονότητες».

Βιβλιογραφία

Δείτε Επίσης

Davies, D., (1996). Homophobia and Heterosexism, in Pink Therapy.

Dresher,J., The Closet: “Psychological Issues of Being In and Coming Out”, October 01, 2004, Cultural Psychiatry, Dissociative Identity Disorder

Tinnin, L., Mental Unity, Altered States of Consciousness and Dissociation.Dissociation, 1990.III(3): p. 154-159.

Meyer IH, Dean L. (1998) Internalized homophobia, intimacy, and sexual behavior among gay and bisexual men, in Stigma and sexual orientation: Understanding prejudice against lesbians, gay men, and bisexuals.

Meyer IH. (2003) Prejudice, social stress, and mental health in lesbian, gay, and bisexual populations: Conceptual issues and research evidence, Psychological Bulletin.

Williamson, Iain R. (2000). Internalized Homophobia and Health Issues Affecting Lesbians and Gay Men, Oxford University Press.

Ερεύνα

Universite de Montreal. “Health benefits of coming out of the closet demonstrated.” ScienceDaily. ScienceDaily, 29 January 2013. <www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130129074427.htm>.

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί