Η Ουκρανία καταργεί το αυθαίρετο και απάνθρωπο πρωτόκολλο υγείας για τους τρανς ανθρώπους.

Η Transgender Europe (TGEU), ευρωπαϊκή οργάνωση για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων, καλωσορίζει την ακύρωση του διαβόητου Διατάγματος Νο 60, από την Υπουργό Υγείας της Ουκρανίας, Ulana Suprun.

 

Η Ουκρανία καταργεί το αυθαίρετο και απάνθρωπο πρωτόκολλο υγείας για τους τρανς ανθρώπους.

Φωτογραφία: Oleh Zavadsky

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2016, το Διάταγμα αυτό το οποίο ρύθμιζε την νομική αναγνώριση του φύλου καθώς και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην Ουκρανία, τέθηκε προς αναθεώρηση. Αντί αυτού, ένα νέο πρωτόκολλο έρχεται σε ισχύ, το οποίο βάζει τέλος σε υποχρεωτικό εγκλεισμό για 30 έως και 45 ημέρες σε ψυχιατρικό ίδρυμα [1]. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν και άλλες προϋποθέσεις που ενείχαν κατάφωρες διακρίσεις, όπως η γονεϊκότητα τέκνου κάτω των 18, ο γάμος, η ομοφυλοφιλία, η ίντερσεξ κατάσταση, καθώς και όπως αναφερόταν η «ανεπαρκής κοινωνική προσαρμογή».

Σύμφωνα με την Ουκρανική οργάνωση Insight [2], η αλλαγή στην διαδικασία δουλεύει στην εφαρμογή. Ωστόσο, κρίσιμες προϋποθέσεις που παραμένουν, όπως αυτή της χειρουργικής επέμβασης [3], χρήζουν επιπλέον βελτιώσεων. Ο εκπρόσωπος της TGEU, Richard Köhler, δήλωσε:

«Θέλουμε να συγχαρούμε όλες και όλους που συμμετείχαν σε αυτό το σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Η Ουκρανία βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι εγκαταλείποντας τις χειρότερες πρακτικές υγείας και νομικές για τους τρανς ανθρώπους στις Ευρώπη. Η Κοινωνία των Πολιτών επιμένοντας στις οπτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφερε αυτήν την θεμελιώδη αλλαγή στις ζωές των τρανς ανθρώπων στην Ουκρανία».

Συνέχισε λέγοντας:

Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητα να γίνουν πολλά περισσότερα για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά και για την προστασία υγείας για τους τρανς ανθρώπους, ώστε να είναι συμβατά με τα στάνταρντς για τα ανθρώπινα δικαιώματα: οι προϋποθέσεις των ιατρικών παρεμβάσεων, των χειρουργικών παρεμβάσεων, καθώς και το μίνιμουμ 2 ετών ψυχιατρικής παρακολούθησης, και η ψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου, είναι απαραίτητο να φύγουν από το πεδίο. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην φυσική ακεραιότητα και να αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου τους χωρίς να είναι απαραίτητο να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Κανείς δεν μπορεί να καθορίζει την ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου, κανένας ειδικός, κανένας γιατρός. Η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας και να αφαιρέσει όλες τις ιατρικές προϋποθέσεις που συνδέονται με την αναγνώριση του φύλου».

Για πάρα πολλά χρόνια, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, απαιτούσαν την κατάργηση του Διατάγματος 60. Τον Δεκέμβριο του 2016, ηTransgender Europe, έστειλε επιστολή προς την Υπουργό Υγείας, ζητώντας την αναθεώρησή του και την αντικατάστασή του με νέο, ώστε η νομοθεσία της χώρας να προσεγγίσει τα διεθνή στάνταρντς υγείας για τους τρανς ανθρώπους καθώς και της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα νομική ανάλυση «Ψυχιατρική και διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» [4], αναγνώριση το Διάταγμα Νο 60 ως την πιο περιοριστική διαδικασία στην Ευρώπη, λόγω της βαριάς εμπλοκής της διαδικασίας με την ψυχιατρική. Η νομική προϋπόθεση διάγνωσης ψυχικής ασθένειας ή η ψυχιατρική αξιολόγηση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου επίσης, παραμένουν προβληματικές και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η νομική ανάλυση αυτή δεικνύει ότι οι υποχρεωτικές διαγνώσεις και η ψυχιατρικοποίηση είναι ασύμβατες με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή (Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ), το δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς διακρίσεις (Άρθρο 14 της ΕΣΔΑ), και, δυνητικά, στο δικαίωμα στην ζωή χωρίς απάνθρωπη αντιμετώπιση και βασανιστήριο (Άρθρο 3 ΕΣΔΑ).

Παραπομπές:

[1] Διάταγμα Νο 1041 του Υπουργείου Υγείας: «Για την εισαγωγή βιοιατρικών και ψυχοκοινωνικών ενδείξεων για την αλλαγή (διόρθωση) του φύλου και την αποδοχή της μορφής πρωτευόντων εγγραφών και εντολών για την συμπλήρωσή τους».

[2] Δήλωση της οργάνωσης Insight για το νέο κλινικό πρωτόκολλο που εισήχθη με το διάταγμα Νο 1031 (στα Ουκρανικά).

[3] Κριτική ανάλυση του νέου κλινικού πρωτοκόλλου Νο 1041 από την οργάνωση Insight (στα Ουκρανικά εδώ  – αγγλική έκδοση αυτόματης μετάφρασης εδώ)

[4] Νομική ανάλυση: «Ψυχιατρική και διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ευρώπη» (εδώ).

[5] Χάρτης για τα τρανς δικαιώματα στην Ευρώπη 2016 (εδώ)

Μετάφραση για το T-zine.gr
Αφροδίτη Παπαγεωργίου.

© T-zine.gr με πληροφορίες από TGEU