Now Reading
Η Ουγγαρία και η Πολωνία λένε όχι στην LGBTIQ κοινότητα

Η Ουγγαρία και η Πολωνία λένε όχι στην LGBTIQ κοινότητα

EE: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 | 12:04

Μετάφραση Κατερίνα Νίκου  | LGBTQI News | Άρθρο  | T-zine.gr

 

Από τον David M. Herzenhorn και την Lili Bayer.

Η διαφωνία τονίζει τη διεύρυνση της ρήξης σε ζητήματα θεμελιωδών αξιών.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία λένε όχι στην LGBTIQ κοινότητα.

Having failed to achieve unanimity, and facing a revolt from EU countries that said they would no longer tolerate the actions of Warsaw and Budapest, Austria adopted the text with the reference to LGBTIQ included | Armed Nimani/AFP via Getty Images

«Μία Ευρώπη που προστατεύει» είναι το σύνθημα της Αυστρίας για την προεδρία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά το σύνθημα αυτό δεν είναι σύμφωνο στο να προστατεύσει όλους.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία την Πέμπτη «ανατίναξαν» κοινή δήλωση των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, με σκοπό την προώθηση της αμεροληψίας στην ψηφιακή εποχή, λόγω των ενστάσεων σχετικά με την αναφορά στην LGBTIQ κοινότητα. Δια μέσω της χρήσης του αρκτικόλεξου, σκόπευε να καλύψει το πλήρες φάσμα των ομοφυλόφιλων, αμφί, τρανς, intersex, καθώς και προσώπων που διερευνούν τη ταυτότητά τους (questioning indivinduals).

Αποτυγχάνοντας βέβαια να καταφέρουν ομοφωνία, καθώς και την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μια εξέγερση των Ευρωπαϊκών χωρών, που δήλωσαν ότι δεν θα ανεχτούν περαιτέρω τις ενέργειες της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, η Αυστρία υιοθέτησε το κείμενο που περιείχε την αναφορά στην LGBTIQ κοινότητα. Εντούτοις, στην Ευρωπαϊκή «αργκό», χαρακτηρίστηκαν ως «προεδρικά συμπεράσματα» τα οποία δεν έχουν το νόμιμο βάρος των επίσημων συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν άφησε κάποιον ιδιαίτερα ευχαριστημένο και υπογράμμισε τη διεύρυνση της διαμάχης σε ζητήματα θεμελιωδών αξιών, τα οποία διαχώρισαν την Πολωνία και την Ουγγαρία, από το υπόλοιπο μπλοκ. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τώρα τις λεγόμενες πειθαρχικές διαδικασίες του Άρθρου 7, για τις παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να επιβάλλει κυρώσεις στην Πολωνία, εξαιτίας των διφορούμενων αλλαγών στο δικαστικό σύστημα της χώρας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κατηγορίες στην Ουγγαρία, η οποία υπονομεύει τη δικαστική ανεξαρτησία στο σύστημα της χώρας, στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Το Κοινοβούλιο επίσης επισήμανε τη δημόσια διαφθορά καθώς και την κακομεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ουγγαρία, στις κατηγορίες του εναντίον της χώρας.

« Η ενσωμάτωση της LGBTIQ κοινότητας και η ισοτιμία είναι θεμελιακές αρχές της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης».

– Wouter Koolnees , Ολλανδός Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης.

Οι Πολωνικές και οι Ουγγρικές κυβερνήσεις απέρριψαν αυτές τις κατηγορίες και επέμειναν ότι οι θέσεις τους αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αξίες των συντηρητικών κοινωνιών τους. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να αποδυναμώσουν τη γλώσσα που προστατεύει τις ομάδες κινδύνου, έχει εξοργίσει άλλες χώρες της ΕΕ, που βλέπουν τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη να υποστηρίζουν τη φανερή διάκριση κατά των μειονοτήτων καθώς και τη δεδομένη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Πολωνικές και οι Ουγγρικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού για τα παραπάνω.

«Η ενσωμάτωση και η ισότητα των LGBTIQ είναι βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας», δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, κ. Wouter Koolmees. «Ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τις αρχές μας. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης και δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ένα θέμα για οποιοδήποτε κράτος μέλος. Για αυτό χαίρομαι που η αναφορά βρίσκεται στο κείμενο. Αν και λυπάμαι, που δεν μπορούσαμε να τα υιοθετήσουμε ως συμπεράσματα του Συμβουλίου»

Ορισμένες χώρες της ΕΕ ένιωθαν ότι η Αυστριακή Προεδρία αρχικά συμπορεύθηκε με τις ενστάσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες προώθησαν ένα διαφορετικό κείμενο, το οποίο αφαίρεσε την αναφορά στην LGBTIQ κοινότητα, αλλά περιλάμβανε μια ασαφή γλώσσα σχετικά με τα «γενετικά χαρακτηριστικά» και τον «σεξουαλικό προσανατολισμό».

Εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας δήλωσε ότι οι καταγγελίες δεν ήταν βάσιμες και επισήμανε ότι στην αρχική πρόταση συμπεριλαμβανόταν η αναφορά LGBTIQ, όπως και στην τελική έκδοση που υιοθέτησε η Προεδρία.

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte (R) μιλάει με τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης Wouter Koolmees στο The Stadhouderskamer στη Χάγη | Bas Czerwinsk/AFP via Getty Images

«Οι συζητήσεις ήταν πραγματικά σκληρές στην αρχή» δήλωσε η εκπρόσωπος. «Υπάρχουν προφανώς κράτη που έχουν προβλήματα με την αναφορά του LGBTIQ και βέβαια ο στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου». «Προσπαθήσαμε πραγματικά να βρούμε κοινό έδαφος εδώ. Αν υπάρχουν κράτη μέλη που μπλοκάρουν την ενσωμάτωση , νομίζω ότι είναι άδικο να το αποδώσουμε στην Προεδρία»

Η γλώσσα, όπως υιοθετήθηκε από την Αυστρία, καλεί τις χώρες της ΕΕ «να στηρίξουν τους νέους στην ενίσχυση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και στη βελτίωση της γλώσσας που χρησιμοποιούν online και στα social media, ακολουθώντας βήμα -βήμα τη δημιουργία και τη στήριξη ενός ενσωματωμένου, ασφαλούς και χωρίς διακρίσεις κυβερνοχώρου, που θα συμπεριλάβει νέους με χαμηλή κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, νέους από εθνικές μειονότητες όπως οι Ρομά, νέους με ειδικές ανάγκες , νέους που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο και νέους LGBTIQ.»

Ο αγώνας όμως φαινόταν λιγότερος από το ακριβές κείμενο παρά από την ευρύτερη αναστάτωση πολλών χωρών της ΕΕ με τη διαρκή παρεμπόδιση από την Πολωνία και την Ουγγαρία για παρόμοια ζητήματα.

Δείτε Επίσης

«Το μήνυμα που στέλνει αυτή η θέση στις μειονότητες δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικό».

– Διπλωμάτης της ΕΕ .

Σε μια συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ , για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, η Πολωνία μπλόκαρε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ πάνω σε παρόμοιες ενστάσεις.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι «Η παράλειψη αναφοράς στην LGBTIQ κοινότητα θα υπονόμευε τον στόχο μας για ένταξη και σεβασμό στη διαφορετικότητα». ‘Άλλος διπλωμάτης της ΕΕ οικτίρει τη διαμάχη : “Το μήνυμα που αυτή η στάση στέλνει στις μειονότητες δεν φαίνεται σαφέστατα ενθαρρυντικό”. Αλλά αυτές οι δύο χώρες είναι αρκετά απομονωμένες στην προσέγγισή τους σχετικά με τα LGBTIQ δικαιώματα. Το σημαντικό είναι ότι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν θέση στην υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών»

Χώρες , όπως οι Κάτω Χώρες και η Μάλτα εξαγριώθηκαν από την προθυμία της Αυστρίας να διαπραγματευτεί με την Πολωνία και την Ουγγαρία, υπέβαλαν ένα ξεχωριστό έγγραφο, καλώντας την Επιτροπή να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια ευρύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, τρανς και των intersex ατόμων.

Το έγγραφο αυτό εγκρίθηκε από 19 χώρες της ΕΕ. Αλλά σε μια ένδειξη για το πώς μπορεί να εμπλακεί ο διάλογος, ακόμη και σε ενδεχομένως ακούσιες τεχνικές, το non-paper ανεξήγητα άφησε έξω τα Q (πρόσωπα που διερευνούν την ταυτότητά τους) ή τα queer άτομα.

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Politico

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
1
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί