Now Reading
Η Ουγγαρία απορρίπτει την ευκαιρία να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία

Η Ουγγαρία απορρίπτει την ευκαιρία να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία

Ουγγαρία: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020 | 22:31

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | Φεμινισμός | T-zine.gr

 

Η κυβέρνηση αποκλείει τη βασική συνθήκη, καθώς ο Covid-19 αυξάνει την κλίμακα ενδοοικογενειακής βίας

Η Ουγγαρία απορρίπτει την ευκαιρία να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία.

Κεριά και φιγούρες που εκπροσωπούν τα θύματα τοποθετούνται κατά τη διάρκεια μιας πορείας για να σηματοδοτήσουν τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έξω από το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, 25 Νοεμβρίου 2018. © 2018 Zoltan Balogh/MTI μέσω AP

Εν μέσω μιας ανησυχητικής παγκόσμιας αύξησης στις αναφορές ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων κυκλοφορίας λόγω του Covid-19, η Ουγγαρία έκανε ένα άλμα προς τα πίσω στην προστασία των γυναικών. Στις 5 Μαΐου, το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz έχει πλειοψηφία 2/3, εμπόδισε την επικύρωση μιας περιφερειακής συνθήκης για τη βία κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθιερώνει ένα σημαντικό πρότυπο ένταξης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων να ζουν ελεύθεροι από τη βία, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, το καθεστώς μετανάστευσης ή άλλων χαρακτηριστικών . Υποχρεώνει τα Κράτη μέλη να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα για την προστασία της πρόληψης και της δίωξη της βίας κατά των γυναικών.

Ωστόσο, οι πολιτικοί στην Ουγγαρία ισχυρίζονται ότι η σύμβαση προωθεί την «ιδεολογία των φύλων» – έναν όρο που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει ότι η ισότητα των φύλων υπονομεύει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η προστασία της σύμβασης για γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ουγγαρίας για καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει ξεκινήσει επίμονες επιθέσεις κατά της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των λεσβιών, των γκέι, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς (ΛΟΑΤΚΙ) και των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών – τα οποία τροφοδοτούν μια ευρύτερη οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, υποστηρίζει ότι οι εθνικοί νόμοι προστατεύουν ήδη τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, αλλά οι γυναικείες ομάδες έχουν θρηνήσει από καιρό τις ανεπαρκείς υπηρεσίες και την κακή ανταπόκριση της αστυνομίας στην ανεξέλεγκτη ενδοοικογενειακή βία.

Οι πολιτικοί ελιγμοί αυτής της εβδομάδας αντικατοπτρίζουν μια ανησυχητική τάση: η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Λετονία έχουν επίσης αρνηθεί να επικυρώσουν τη σύμβαση, η Πολωνία έχει απειλήσει να αποσυρθεί και η Σλοβακία έχει επίσης αντιταχθεί στην προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύμβαση.

Πάνω από το 20% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί βία στο σπίτι. Σε πολλές χώρες, πάνω από το 50% των γυναικών που δολοφονήθηκαν πεθαίνουν από τα χέρια συντρόφων ή μελών της οικογένειας. Οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι κυβερνητικοί πόροι για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων μπορούν να σώσουν ζωές, δεν μπορούν να περιμένουν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Επίτροπος για την Ισότητα έδωσαν προτεραιότητα στην ένταξη της ΕΕ στη σύμβαση. Θα πρέπει να μιλήσουν καθώς τα Κράτη μέλη προσπαθούν σκόπιμα να ανατρέψουν αυτήν τη διαδικασία και να παρουσιάσουν εσφαλμένα τις βασικές προστασίες της σύμβασης για τις γυναίκες.

Αντί να χρησιμοποιούν προκλητική ρητορική για τον αποκλεισμό των απαραίτητων μέτρων, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση της ασφάλειας όλων των γυναικών.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Γραπτή δήλωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ του δικαιώματος του συνέρχεσθαι για τα LGBTI άτομα στην Τουρκία.

Διαβάστε: Συμβούλιο της Ευρώπης: Άσχημες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, συνήθης η αστυνομική κακομεταχείριση

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: Απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών λόγω κορονοϊού ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Human Rights Watch

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί