Η παρέμβαση των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο» στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για την αναδοχή

Ελλάδα: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 | 19:36

Newsroom

LGBTQI News Κοινότητα

 

Η παρέμβαση των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο» στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο για την αναδοχή

Αναδημοσιεύουμε από τα πρακτικά της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων σήμερα στην ακρόαση των φορέων για το σ/ν «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ (Πρόεδρος της Οργάνωσης Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο») :

Εμείς στις οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», θεωρούμε θετικό το σχέδιο νόμου, αν και καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα διοικητικό νομοσχέδιο που έρχεται να ρυθμίσει προβλήματα χρόνια. Θεωρούμε πολύ θετικό που θα δημιουργηθεί αυτή η ενοποίηση των μητρώων, τόσο των παιδιών, να ξέρουμε τι παιδιά υπάρχουν, ενοποίηση των μητρώων των αιτούντων είτε θετών γονέων, είτε υποψήφιων ανάδοχων γονέων. Όλα αυτά είναι θετικά και γενικώς κρίνουμε ένα νομοσχέδιο που διοικητικά πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν με όλα αυτά τα παιδιά, όπως τα ασυνόδευτα.

Νομίζω, ότι όλο αυτό που έχει γίνει στη δημόσια κουβέντα αυτές τις ημέρες, όλη αυτή η επικέντρωση της κουβέντας για το εάν μπορούν να είναι ανάδοχοι γονείς τα ομόφυλα ζευγάρια. – πολλές εφημερίδες διαβάσαμε για τεκνοθεσία, υιοθεσία, παιδοθεσία και διάφορα άλλα- νομίζω λοιπόν ότι αδικεί το νομοσχέδιο και την πρόθεσή του. Ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο αδικεί και εμάς. Θα περιμέναμε από τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση να μη μας πει «μπορείτε να είστε γονείς μια στάλα, λίγο γονείς, ανάδοχοι γονείς και φροντιστές, αλλά δεν μπορείτε να είστε γονείς κανονικοί». Μας θεωρείτε και πάλι πολίτες β’ κατηγορίας και αυτό είναι μια διάκριση.

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυρίας Φωτίου να μας πει αυτό και οι ενστάσεις που έχουμε ακούσει είναι ότι, θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στο Αστικό Δίκαιο, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έγιναν αυτές. Εμείς δεν πάμε να πάρουμε τα παιδιά του κόσμου, το έχω ξαναπεί σε αντίστοιχη αίθουσα, η πρόθεσή μας δεν είναι αυτή. Έχουμε δικά μας παιδιά, τα οποία υφίστανται πολλές διακρίσεις και έχει μιλήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη γι’ αυτά τα παιδιά και για όλες αυτές τις διακρίσεις που υφίστανται τα παιδιά μας. Το δικαίωμά μας στη γονεϊκότητα είναι αναμφισβήτητο, δεν είμαστε στείροι, δεν είμαστε άκληροι, έχουμε παιδιά. Ο νόμος όμως στερεί δικαιώματα από τα παιδιά μας και αύριο σε αυτά τα παιδιά θα κληθείτε να απολογηθείτε και να τους πείτε γιατί τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών έχουν δικαιώματα που εκείνα δεν έχουν, όπως η έννομη σχέση με το δεύτερό τους γονέα. Θα μπορούσε αυτό το νομοσχέδιο να τα λύσει με κάποιες διορθωτικές αλλαγές, αλλά υπάρχει η στρέβλωση, ότι δεν μπορούν από κοινού να είναι γονείς για το ίδιο παιδί δύο άτομα του ίδιου φύλου. Εμείς είμαστε γονείς, έχω δηλώσει ότι έχω δύο βιολογικά παιδιά. Ο κύριος Περπατίδης έχει δύο βιολογικά παιδιά και ένα του συντρόφου του και θα μιλήσει εκείνος για λίγο ,γιατί η στρέβλωση η μεγάλη είναι ότι, οι gay δεν μπορούν να έχουν παιδιά ενώ οι γυναίκες που θέλουν να γίνουν και μαμάδες ας τις αφήσουμε. Οι άντρες όμως ούτε για αστείο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΠΑΤΙΔΗΣ (Μέλος της Οργάνωσης Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο»:

Ναι για εμάς είναι πολύ σημαντική η ορατότητα, δηλαδή να δει ο μέσος άνθρωπος ότι υπάρχουμε και ότι δεν είμαστε τα τέρατα που έχουν σαν σκοπό να κακοποιήσουν τα καημένα παιδάκια. Ήταν πολύ ευχάριστη η έκπληξη από αυτούς που άκουσα μέχρι τώρα ότι υπάρχει μια θετική στάση από τους φορείς. Για εμάς είναι σημαντική η άρση οποιονδήποτε διακρίσεων που γίνονται εις βάρος ημών και των παιδιών μας. Βέβαια σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί κάποιος να μην σκεφθεί τις καθημερινές δυσκολίες που έχουμε σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε άλλα ζευγάρια μη ομόφυλα. Ο προβληματισμός σε ένα ακραίο σενάριο είναι τι γίνεται σε μια έκτακτη ανάγκη για εμάς όταν δηλαδή τα δικά μας παιδιά βρεθούν εκτός της προστασίας του βιολογικού γονιού τους, τότε πως θα λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα για εμάς, ειδικά αφού δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό που εγώ ονομάζω χιαστή υιοθεσία, την ενδοοικογενειακή υιοθεσία από τον μη βιολογικό γονιό. Ευχαριστώ πολύ.

ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ (Πρόεδρος Οργάνωσης Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο»):

Θα ήθελα να απαντήσω πρώτα στα ερωτήματα που μου έθεσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου. Πιστεύουμε από το βίωμά μας και σαν γονείς που μεγαλώνουμε ήδη παιδιά -γιατί αυτό θέλω να το ακούσετε καλά, εμείς μεγαλώνουμε ήδη παιδιά- όσο και αν για κάποιους εδώ δεν είμαστε οικογένειες, τα παιδιά μας είναι εκεί και υπάρχουν στα σπίτια μας, ζουν στην ελληνική κοινωνία και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν κάποιοι αυτό. Εδώ, μιλάμε για υπαρκτές καταστάσεις.

Πιο πολλές πιθανότητες, νομίζω, ότι έχουν τα παιδιά μας να υποστούν μπούλινγκ, γιατί είναι κοντά ή χοντρά ή δεν είναι καλά σε κάποιο άθλημα ή για όλα αυτά που συμβαίνουν και για αυτά υφίσταται μπούλινγκ τα παιδιά, παρά για την μαμά τους και τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Εγώ, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αυτό βιώνω.

Εγώ, έχω δύο βιολογικά παιδιά 11 ετών, μια και η βιολογία, εδώ, έχει πολύ σημαντικό ρόλο για κάποιους. Τα παιδιά μου είναι 11 ετών, δίδυμα και δεν έχουν υποστεί ποτέ μπούλινγκ και έχω πάψει εδώ και αρκετό καιρό για το σχολικό τους περιβάλλον να είμαι αυτή που είμαι με το ονοματεπώνυμό μου και έχω γίνει η μαμά του Γιάννη και του Αντώνη.

Επομένως, νομίζω, ότι τα παιδιά μόνα τους κερδίζουν το πώς ζούνε και εμείς να θωρακίζουμε ως γονείς τους, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά φαινόμενα. Δεν μπορώ να αλλάξω το μυαλό ενός άλλου ανθρώπου έξω από εμένα, μπορώ να θωρακίσω τα παιδιά μου, ώστε όταν αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε εκφοβισμό να μπορούν να τον χειριστούν έτσι που να μην είναι μια πληγή για αυτά και να μην είναι ένα ανατρεπτικό στοιχείο στην εξέλιξη της ζωής τους.

Οπότε, νομίζω, ότι το θέμα μπούλινγκ θα μπορούσε να το λύσει πάρα πολύ άνετα η πολιτεία εισάγοντας μέσα στα σχολεία την έννοια της ποικιλίας ή της πολυμορφίας των οικογενειακών σχηματισμών, ώστε να μην είναι «κοιτάξτε τους αυτούς και δείξτε τους με το δάχτυλο». Με πολύ απλούς τρόπους αυτό το θέμα θα μπορούσε να το λύσει, εκπαιδευτικός είμαι. Ήδη οι συνάδελφοί σε πάρα πολλά σημεία της χώρας εισάγουν αυτή την ιδέα και τα παιδιά ξέρουν ό,τι δεν είναι η μοναδική οικογένεια αυτή που έχει μία μαμά ένα μπαμπά και βρίσκονται σε γάμο και ζουν κάτω από την ίδια στέγη, γιατί δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Μπορεί αξιολογικά ως στερεοτύπων να θεωρείται «η καλύτερη δυνατή οικογένεια», αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε μια οικογένεια απ’ το ποιος είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου των γονιών και αυτό μας το είπαν -και το ακούμε με μεγάλη μας χαρά- μέχρι και από την Ιερά Σύνοδο, γιατί μέχρι τώρα ακούσαμε μόνον αυτή την πλευρά της εκκλησίας «φτύστε τους, πυροβολήστε τους».

Επομένως, λοιπόν, ναι οι οικογένειές μας είναι εκεί και υπάρχουν, τα παιδιά μας κυκλοφορούν στο δρόμο και εάν θέλετε να τα προστατεύσετε, γιατί ακούω μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά και χαίρομαι, αλλά να μην είναι υποκριτικό αυτό το ενδιαφέρον, γιατί αν μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε τα παιδιά, να μας ενδιαφέρει να προστατέψουμε όλα τα παιδιά. Σας είπα και προηγουμένως ό,τι τα δικά μου τα παιδιά υφίστανται ένα σωρό διακρίσεις, με πρώτη και βασική διάκριση ό,τι αυτό το νομοσχέδιο δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε ο μη βιολογικός τους γονέας να έχει έννομη σχέση μαζί τους.

Οπότε σε μια έκτακτη συνθήκη, το έχω ξαναπεί σε έδρανα αντίστοιχα, εάν εγώ πεθάνω, αυτά τα παιδιά δεν ξέρω πού θα πάνε, σε ποιους θα βρεθούνε, εάν θα βρεθούν σε ιδρύματα, σε κάποιους συγγενείς ή σε ποιον; Επομένως, προστατεύσετε και τα δικά μας παιδιά. Ακούσαμε επίσης και το άκουσα συχνά, μιλάτε για δημογραφικό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα και εγώ σας λέω λοιπόν και απαντώ στην ερώτηση της κυρίας Σκούφα, οι οικογένειές μας, είτε προέρχονται και έχουν δημιουργηθεί, είναι ανασυνταμένες και προέρχονται τα παιδιά μας από προηγούμενες σχέσεις, ετεροκανονικούς γάμους ή τέλος πάντων από προηγούμενες ετεροκανονικές σχέσεις, ο συνηθέστερος τρόπος για εμάς είναι μέσα από μεθόδους από υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, παρένθετης μητρότητας, η οποία δυστυχώς στο υπάρχον νομοσχέδιο δεν μας καλύπτει.

Όπως δεν καλύπτει και τα ζευγάρια γυναικών που έχουν συνάψει σύμφωνο και δεν μπορούν να απευθυνθούν για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πια και αυτό είναι ένα στρεβλό πράγμα, νομοθετικό και βέβαια να σας πω ότι επειδή εδώ λέμε εάν θα μπορούνε οι γκέι και οι λεσβίες να παίρνουν παιδιά με αναδοχή και υιοθεσία, ακριβώς επειδή μέχρι σήμερα η νομοθεσία επέτρεπε σε ανθρώπους μόνους τους να είναι γονείς και το κριτήριο δεν ήταν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και ευτυχώς οι κοινωνικοί λειτουργοί ελπίζω να μην είχανε ποτέ ως κριτήριο για την καλή λειτουργία ενός ανθρώπου, ως φροντιστή και γονέα ενός παιδιού, το σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλο του, πολλοί άνθρωποι έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους μέσα από αναδοχές και από παιδοθεσίες, ως μονογονείς.

Αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζω και εγώ και ο κ. Περπατίδης εδώ, που είμαστε βιολογικοί γονείς. Ή θα δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και θα προχωρήσουμε μπροστά και θα ζήσουμε στο 2018 ή θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και αύριο όλα αυτά θα τα κρίνουνε τα παιδιά μας.

 

Το video από την βουλή εδώ στο 0:45:52 και 2:53:10

 

© T-zine.gr