Now Reading
Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης μας δείχνει πως οφείλουμε να κινηθούμε σε ο,τι αφορά τα δικαιώματα των intersex ατόμων!

Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης μας δείχνει πως οφείλουμε να κινηθούμε σε ο,τι αφορά τα δικαιώματα των intersex ατόμων!

ΗΠΑ: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 | 11:04

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ορφανουδάκης | Intersex News |Health News – Υγεία | T-zine.gr

 

«Το Massachusetts Medical Society τάσσεται κατά των χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα σε intersex πρόσωπα, χωρίς την συναίνεση τους. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι υπεύθυνοι οφείλουν να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική».
 

Γράφει η Kimberly Zieselman*.

Η Πολιτεία της Μασαχουσέτης μας δείχνει πως οφείλουμε να κινηθούμε σε ο,τι αφορά τα δικαιώματα των intersex ατόμων!

«Το Massachusetts Medical Society τάσσεται κατά των χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα σε intersex πρόσωπα, χωρίς την συναίνεση τους. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι υπεύθυνοι οφείλουν να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική».

Το Massachusetts Medical Society πήρε μια μνημειώδη απόφαση στις 7 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας τα βήματα όλο και περισσότερων ιατρικών φορέων, οι οποίοι υιοθετούν πολιτικές κατά των χειρουργικών επεμβάσεων σε intersex άτομα μέχρις ότου τα ίδια να συναινέσουν στην διαδικασία.

Η απόφαση των ειδικών υγείας υποδηλώνει πως ο ιατρικός σύλλογος της πολιτείας πλέον εγκρίνει την «αποχή από οποιαδήποτε ιατρική ή χειρουργική παρέμβαση μέχρι τα παιδιά να είναι ικανά να λαμβάνουν αυτοβούλως αποφάσεις». Αυτή φαίνεται να είναι η αρχή του τέλους της εφαρμογής εγχειρήσεων στα γεννητικά όργανα απολύτως υγειών intersex παιδιών που πρωτοεμφανίστηκε την δεκαετία του 1960.

Η υποστηρικτική αυτή απόφαση ήρθε στην σωστή στιγμή. Η ηγεσία του ιατρικού συλλόγου της Μασαχουσέτης αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την απόφαση της να προστατέψει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ζει στην αφάνεια.

Εγώ η ίδια υποβλήθηκα σε τέτοια εγχείρηση σε ένα νοσοκομείο της Μασαχουσέτης όταν ήμουν έφηβη. Οι εξετάσεις μου, παρά το γεγονός πως ήταν καθόλα υγιείς, αφαιρέθηκαν, χωρίς να ενημερωθώ η ίδια, από κάποιους γιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, σε μια διαδικασία που δεν επεξήγησαν επαρκώς ούτε σε εμένα καθώς ούτε και στους γονείς μου. Μαθαίνοντας την αλήθεια μετά από δεκαετίες, η ζωή μου άλλαξε και μου άνοιξαν τα μάτια. Τα intersex άτομα, όπως εγώ, έχουν τοποθετηθεί εδώ και 30 χρόνια κατά της μόνιμης βλάβης που προκαλούν οι εγχειρήσεις αυτού του είδους, συμπεριλαμβανομένου του ψυχολογικού τραύματος, της στείρωσης, των προβλημάτων αναπαραγωγής και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τώρα πια βλέπουμε να αλλάζουν επιτέλους αυτές οι πολιτικές.

Ο όρος “Intersex” πιθανόν να είναι άγνωστος σε κάποιους, όμως, για την ακρίβεια τα intersex άτομα αποτελούν σχεδόν το 2% του πληθυσμού. Όπως όλα τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, τα γεννητικά όργανα διαφέρουν ανά άτομο και δεν αποτελούν ιατρικό πρόβλημα. Από την στιγμή που ένα παιδί μπορεί να ουρεί, δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη σε μια τόσο προσωπική και μη αναστρέψιμη απόφαση σε βάρος του. Οι επεμβάσεις που στοχεύουν στην «κανονικοποίηση» των παιδικών γεννητικών οργάνων – εγχειρήσεις αφαίρεσης της κλειτορίδας, του αιδοίου ή των όρχεων – έχουν καταδικαστεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Διαβάστε: Που είναι η απόδειξη;

Όμως παρόλα αυτά εξακολουθούν να επιβάλλονται σε διάφορα νοσοκομεία ανά τις ΗΠΑ. Οι προαιρετικές εγχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της «εγχείρησης για την μείωση του μεγέθους την κλειτορίδας» εξακολουθούν να προτείνονται σε γονείς υγειών intersex παιδιών σε νοσοκομεία της Βοστώνης. Η χειρουργική επέμβαση ή αφαίρεση υπάρχοντος υγειούς ιστού είναι κατά ορισμό ‘’μη αναστρέψιμη”. Δυστυχώς, δεν μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η ιστοσελίδα ενός κορυφαίου παιδιατρικού νοσοκομείου στην Βοστώνη περιγράφει την ανατομία των νεαρών intersex ως κάτι που πρέπει να «αφαιρεθεί ή αντίστοιχα δημιουργηθεί ούτως ώστε αυτή να λειτουργήσει ‘φυσιολογικά’»

Ως διευθύνων στέλεχος του interACT: Advocates for Intersex Youth, του μεγαλύτερου διεθνώς οργανισμού που αντιπροσωπεύει τα intersex άτομα, παρακολουθώ αυτό να συμβαίνει για δεκαετίες. Έχω δει αμέτρητες οικογένειες να βασανίζονται από την ντροπή του να εξηγήσουν στο παιδί τους πως η επείγουσα εγχείρηση γεννητικών οργάνων δείχνει να είναι «φυσιολογική». Έχω γνωρίσει εκατοντάδες intersex ενήλικες που αισθάνονται μεγάλη απώλεια και εύχονται να τους είχε δοθεί το δικαίωμα να πάρουν από μόνοι τους αυτές τις αποφάσεις για το ίδιο τους το σώμα.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ορόσημα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των intersex ατόμων καθώς διάφορα ιδρύματα συνειδητοποιούν γοργά την ανάγκη να στραφούν προς την ορθή πλευρά της ιστορίας. Η Καλιφόρνια πέρασε το πρώτο διαπολιτειακό ψήφισμα το 2018, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για σεβασμό της σωματικής αυτονομίας των intersex ατόμων από την ιατρική επιστήμη. Τόσο η Καλιφόρνια όσο και η Νέα Υόρκη ετοιμάζουν προωθούμενα ρυθμιστικά νομοσχέδια για το 2020. Δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος – Ο Pete Buttigieg και η δική μας γερουσιαστής, Elizabeth Warren – στηρίζουν την ατομική συναίνεση για την χειρουργική επέμβαση στα intersex άτομα, στις πλατφόρμες της προεκλογικής εκστρατείας τους. Όμως ακόμα και στην Μασαχουσέτη, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Δυστυχώς, τα νοσοκομεία και ορισμένοι ιατροί παραμένουν προσκολλημένοι στα παλαιά δεδομένα πρακτικής και «φροντίδας», συμπεριλαμβανομένου και του ψέματος των εσπευσμένων επεμβάσεων γεννητικών οργάνων.

«Καλύτερο θα ήταν να εφαρμόζονται εγχειρήσεις όταν τα παιδιά είναι πολύ νέα…σχεδόν έξι μηνών, γεγονός που μειώνει το ρίσκο της χορήγησης αναισθησίας» αναφέρει η ιστοσελίδα του νοσοκομείου στην Βοστώνη. Όμως αυτό απλά είναι ψέμα. Η αναισθησία αποτελεί ένα σοβαρό ρίσκο για παιδιά κάτω των τριών ετών –γεγονός που επιβεβαιώνει ακόμα και ο ίδιος ο αμερικανικός Ορφανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – και ακόμη το ρίσκο αυξάνεται με τις επαναληπτικές εγχειρήσεις. Μάλιστα, οι επιπλοκές που καθιστούν απαραίτητες και επιπρόσθετες εγχειρήσεις είναι πιθανό να προκύψουν το 40% των περιπτώσεων, καθιστώντας ακόμη πιο ξεκάθαρο πως οι εγχειρήσεις τέτοιου είδους πρέπει να περιμένουν.

Στο interACT, συνεργαζόμαστε με γιατρούς και χειρούργους που σέβονται και επιβεβαιώνουν την ταυτότητα μας, καθώς και έχουμε εκδώσει με την Lambda Legal μια σειρά από πολιτικές νοσοκομείων που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των intersex ατόμων ως ένα μέσο με ενδεικτικούς τρόπους βελτίωσης. Η Μασαχουσέτη μπορεί να πρωτοστατήσει.

Ήρθε η ώρα για τα νοσοκομεία μας να ακολουθήσουν την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου, ξεκινώντας να κάνουν αυτό που είναι σωστό για τα intersex παιδιά.

——-

* Η Kimberly Zieselman ζει στο Sudbury της Μασαχουσέτης και εργάζεται ως δικηγόρος καθώς και ως γενική διευθύντρια για το interACT : Advocates for Intersex Youth.

Δείτε Επίσης

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Δικαιώματα των Ίντερσεξ: Επείγουσα η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία των ίντερσεξ προσώπων

Διαβάστε: Αφήστε τα ίντερσεξ άτομα να διαλέξουν τη μοίρα τους

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί