Η Πορτογαλία ψήφισε νόμο για τα δικαιώματα των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων

Πορτογαλία: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 | 21:17

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Το Κοινοβούλιο στη Πορτογαλία ψήφισε έναν πρωτοποριακό νόμο ο οποίος προστατεύει καλύτερα και σέβεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και της σωματικής ακεραιότητας των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων.

Η Πορτογαλία ψήφισε νόμο για τα δικαιώματα των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων.

«Σήμερα η Πορτογαλία γράφει ιστορία – αυτός ο νόμος κάνει την Πορτογαλία τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως που απαγορεύει τις περιττές ιατρικές θεραπείες στα ίντερσεξ παιδιά», δήλωσε η Katrin Hugendubel, Διευθύντρια Υπεράσπισης της ILGA-Europe, σχετικά με την ψήφιση του νόμου.

Σήμερα το απόγευμα ο νόμος υποστηρίχθηκε από βουλευτές, μετά από δύο χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς των LGBTI ακτιβιστών στην Πορτογαλία.

Κατά συνέπεια, όταν τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο νόμος:

Οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάζουν τα έγγραφά τους σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους μέσω μιας διαδικασίας που βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος επιτέλους αναγνωρίζει και σέβεται ότι οι τρανς άνθρωποι είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα ποιοι είναι και πως αυτοπροσδιορίζονται.

Οι τρανς άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να διαγνωστούν με διαταραχή ταυτότητας φύλου, προκειμένου να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου τους.

Οι νέοι ηλικίας 16 ετών και άνω θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη διαδικασία.

Θα γίνει παράνομη η εκτέλεση περιττών χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά.

Έτσι η Πορτογαλία προστίθεται στις Ευρωπαϊκές χώρες (Μάλτα, Νορβηγία, Δανία, Ιρλανδία και Βέλγιο) που επιλέγουν ένα μοντέλο βασισμένο στον αυτοπροσδιορισμό. Είναι ενθαρρυντικό που αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που επιλέγουν αυτό το μοντέλο, όμως είναι πολύ λίγες και περισσότερες κυβερνήσεις που πρέπει να ηγηθούν γι’ αυτό.

Ωστόσο, ο ισχύων νόμος δεν έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Τώρα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, μέσω κατευθυντήριων γραμμών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, για να προστατευθούν καλύτερα τα θεμελιώδη δικαιώματα των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων και να δοθούν λύσεις στις ανησυχίες των LGBTΙ οργανώσεων κατά τη διαδικασία σύνταξης του νόμου.

Η Katrin Hugendubel, της ILGA-Europe συνέχισε «Η ILGA-Europe είναι πολύ ανακουφισμένη από την υιοθέτηση του νόμου που βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό και ότι η διαδικασία θα είναι προσβάσιμη σε όλους άνω των 16 ετών. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς (παρά το γεγονός ότι η δέσμευση ορισμένων κομμάτων στην ισότητα φαινόταν να αμφιταλαντεύεται τις τελευταίες εβδομάδες) τελικά ψήφισαν υπέρ του σεβασμού και της κοινής λογικής. Συγχαίρουμε την Πορτογαλία – και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε με τα μέλη και τους φίλους μας στο 2018 IDAHOT Forum που θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα τον επόμενο μήνα!»

Η Πορτογαλία βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση στην κατάταξη της Rainbow Europe για το δίκαιο και την πολιτική.

Ο γενικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των LGBTI ανθρώπων, Piet De Bruyn, κατέγραψε στις αρχές αυτού του έτους ένα βίντεο προς υποστήριξη του νομοσχεδίου.

Ο νέος νόμος δεν θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, ο νόμος πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον Πρόεδρο και στη συνέχεια να δημοσιευθεί στην επίσημη κρατική εφημερίδα.

Η τελική ψηφοφορία επιβεβαιώθηκε από τους ακτιβιστές που συμμετείχαν στην ολομέλεια του κοινοβουλίου κατά τη στιγμή της ανακοίνωσής του, αλλά ο νόμος πέρασε στην ψηφοφορία της Ολομέλειας στις 13.30 CEST.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  ILGA Europe