Now Reading
Η πρώτη τρανς γυναίκα οδηγός ταξί στην Ινδία.

Η πρώτη τρανς γυναίκα οδηγός ταξί στην Ινδία.

Ινδία: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 | 10:15

Τζένη Πατεράκη | Trans News | T-zine.gr
Επιμέλεια: Κ.Μ.

 

Με μια υποστηρικτική οικογενειακή και με οικονομική ανεξαρτησία, ένα στοργικό σύζυγο και ένα αγαπητό παιδί, η ζωή έχει ένα γεμάτο κύκλο για τη Meghna.

Η πρώτη τρανς γυναίκα οδηγός ταξί στην Ινδία.

Meghna Sahoo.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν η Meghna αποφάσισε τελικά να ανοίξει την καρδιά της στην οικογένειά της – της έδειξε την πόρτα. Η δικαιολογία ήταν απλή – «Η κοινωνία δεν θα την αποδεχόταν». Ο όρος «τρανς» δεν ήταν ακόμη αποδεκτός στις κεντρικές πόλεις, πόσο μάλλον να είναι αποδεκτό σε μια πόλη της δεύτερης κατηγορίας όπως στο Μπουμπάνεσβαρ.

«Γνώριζα τις συνέπειες της ενημέρωσης της οικογένειάς μου. Αλλά, δεν είχε νόημα να κρύβομαι πια. Έπρεπε να αποδεχτώ την αλήθεια. Έπρεπε να αποδεχτώ την ταυτότητά μου», λέει η Meghna Sahoo.

Γεννημένη στην Ινδική περιφέρεια Ορίσα ως η μεγαλύτερη από τους τρεις αδελφούς της, η παιδική ηλικία της Meghna ήταν δύσκολη. Ο πατέρας της, το μοναδικό μέλος της οικογένειας που δούλευε, ήταν οδηγός φορτηγού και συχνά δυσκολεύονταν να βγάλουν ένα πιάτο την ημέρα.

Σε αναζήτηση καλύτερων μέσων διαβίωσης, η οικογένεια μετακόμισε στο Μπουμπάνεσβαρ, και η Meghna, έχοντας επίγνωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς της, αφοσιώθηκε στις σπουδές της. Αλλά, λόγω των εξωτερικών χαρακτηριστικών της, δεν ήταν εύκολος ο δρόμος γι ‘αυτήν στο σχολείο.

Λέει,

«Οι συμμαθητές μου έκαναν ακατάλληλα σχόλια, με χλεύαζαν λόγω των εξωτερικών χαρακτηριστικών μου. Το μισούσα, αλλά δεν μπορούσαν να κάνω κάτι. Ακόμη δεν καταλάβαινα γιατί ήμουν έτσι».

Παρά τις αποδοκιμασίες από τους συμμαθητές της, η Meghna συνέχισε τις σπουδές της και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τη στιγμή που εισήλθε σε προπτυχιακό επίπεδο, άρχισε να εργάζεται ταυτόχρονα ως τεχνικός ιατρικού εργαστηρίου για να πληρώσει τις σπουδές της.

«Ένιωθα άβολα με τον εαυτό μου. Με την αποφοίτησή μου, είχα πιεστεί πλήρως. Άρχισα να αντιδρώ με υπερβολικά “ανδρικό τρόπο” για να δείξω ότι ήμουν και άνδρας. Ήμουν πολύ προσεκτική με τον τρόπο που περπατούσα και μιλούσα έτσι ώστε οι άνθρωποι να με αναγνωρίσουν ως άνδρα. Η παρενόχληση κατά τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης μου ήταν ακόμα φρέσκια στη μνήμη μου και δεν ήθελα οι σπουδές μου να επηρεαστούν από αυτό», λέει.

Η ιδέα να συμπεριφέρεται με ανδρικό τρόπο – τουλάχιστον η Meghna σκέφτηκε έτσι – ήταν αυτό που της έδωσε έναν καλό λόγο να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, άρχισε να εργάζεται σε μια κορυφαία ιατρική εταιρία όπου κέρδιζε κοντά σε 30.000 Rs το μήνα.

Η Meghna Sahoo με την οικογένειά της.

«Όλα φαίνονταν να επιστρέφουν όταν ερχόταν στο προσκήνιο η αναπόφευκτη ερώτηση. Η οικογένειά μου άρχισε να με πιέζει για να παντρευτώ. Αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να παντρευτώ ένα κορίτσι. Όταν αρνήθηκα, η οικογένειά μου άρχισε να με κακοποιεί και να αμφισβητεί την ταυτότητά μου», λέει η Meghna.

Συνεχίζει:

«Εάν μου γίνονταν ερωτήσεις ακόμα και μετά από την τόση πίεση που ασκούσα στον εαυτό μου για τόσα χρόνια, οι άνθρωποι είχαν ήδη συνειδητοποιήσει ότι συμπεριφερόμουν σαν κορίτσι παρά την προσπάθεια να φέρομαι ανδρικά, έτσι αποφάσισα να μην κρύβω άλλο την ταυτότητά μου και τελικά να με αποδεχτώ».

Η επόμενη σειρά γεγονότων ήταν ακριβώς όπως είχε προβλέψει η Meghna – της ζητήθηκε να φύγει από το σπίτι και να τερματίσει όλες τις σχέσεις με την οικογένειά της. Λίγους μήνες αργότερα, ζητήθηκε από την πολυεθνική εταιρεία να εγκαταλείψει τη δουλειά καθώς είχε αρχίσει να αφήνει μακριά μαλλιά.

«Δεν είχα δουλειά, ούτε οικογένεια. Έτσι, αποφάσισα να πάω στο Δελχί. Με τη βοήθεια του φίλου μου και των λίγων χρημάτων που είχα στην άκρη, αποφάσισα να αποδεχτώ πρώτα τον εαυτό μου. Υποβλήθηκα σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Από την ορμονοληψία μέχρι τη θεραπεία με λέιζερ και την ενίσχυση στήθους – τα πέρασα όλα».

Μέχρι που εκείνη τη στιγμή εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς προσώπων το 2014, το οποίο αποσκοπούσε να σταματήσει τις διακρίσεις εις βάρος τους. «Ήταν ένας αρκετά καλός λόγος, να επιστρέψω στην Ορίσα. Αλλά, παρά το νομοσχέδιο, είχαμε διακρίσεις, και έπρεπε να κάνω περίεργες δουλειές, συμπεριλαμβανομένης της επαιτείας να εκπληρώσω τους στόχους», θυμάται.

Σταδιακά, ήρθε σε επαφή με μια ομάδα τρανς ατόμων και δημιούργησε μια κοινότητα και άρχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους.

Η πρώτη τρανς γυναίκα οδηγός ταξί στην Ινδία.

Σταδιακά, άνοιξαν δρόμους εντός της κοινωνίας.

«Οι φορείς και οι πολιτικοί άρχισαν να μας παρατηρούν και να μας δείχνουν σεβασμό. Η κοινωνία πίεσε επίσης την οικογένειά μου να με δεχτεί. Αργότερα, ένας άντρας μου έκανε και πρόταση γάμου. Σήμερα είμαι μια ευτυχισμένη παντρεμένη τρανς γυναίκα και υιοθέτησα το γιο του από τον πρώτο γάμο του. Έχω τώρα μια οικογένεια», λέει, με ένα χαμόγελο. Τα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, και η Meghna αποφάσισε να γίνει οδηγός ταξί για να στηρίξει την οικογένειά της.

Δείτε Επίσης

Σήμερα συνεργάζεται με το OLA και είναι η πρώτη τρανς γυναίκα οδηγός ταξί στην Ορίσα και σύμφωνα με τα αρχεία μέχρι στιγμής, η πρώτη στην Ινδία.

«Δεν ήταν μια εύκολη κλήση. Ήταν μια μεγάλη εταιρεία, και είχαν ένα σύνολο από κανόνες και κανονισμούς. Αλλά ευτυχώς, πήρα την υποστήριξη των υπαλλήλων της εταιρείας και το περιφερειακό γραφείο μεταφορών ξεπέρασε τα εμπόδια για να με βοηθήσουν».

Σήμερα, η Meghna και ο σύζυγός της οδηγούν ταξί για να υποστηρίζουν την οικογένειά τους. Έχει καταφέρει να κάνει φίλους πολλούς από τους πελάτες της επίσης.

Η Meghna στη δουλειά.

«Αρχικά, οι άνθρωποι ήταν σκεπτικοί στο ότι μια τρανς γυναίκα είναι οδηγός ταξί. Όμως, η εμπιστοσύνη τους άρχισε να αυξάνεται και πολλοί από αυτούς εκτιμούσαν το έργο μου. Οι περισσότεροι πελάτες μου κάνουν ερωτήσεις, θέλουν να μάθουν πιο πολλά για μένα, την οικογένειά μου και τα εμπόδια», καταλήγει η Meghna.

Με μια υποστηρικτική οικογενειακή και με οικονομική ανεξαρτησία, ένα στοργικό σύζυγο και ένα αγαπητό παιδί, η ζωή έχει ένα γεμάτο κύκλο για τη Meghna.

Όλες οι φωτογραφίες από τον Rakesh Roul.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

Διαβάστε: Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ζητά την οικονομική στήριξή σου.

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από The Better India

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί