Now Reading
Η θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο και τον τράχηλo

Η θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο και τον τράχηλo

 

Ελλάδα: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 | 22:14

ΥγείαT-zine.gr

Γράφει η Χρύσα Καραπάντζιου*

Η θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο και τον τράχηλo


H χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, γνωστής από την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων Botox®, Dysport®, BoCouture®, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς ιατρικές θεραπείες αντιγήρανσης του προσώπου παγκοσμίως.

Η επιλογή του κατάλληλου δοσολογικού σχήματος και η ορθή ενδομυϊκή έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης αναστέλλει παροδικά (2-5 μήνες), και επομένως αναστρέψιμα, τη σύσπαση των μυών που ευθύνονται για τη δημιουργία ρυτίδων στο πρόσωπο.

Αν και η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης στην Αισθητική Ιατρική επίσημα καθιερώθηκε από το 2002, παραμένει στο ευρύ κοινό άγνωστη η θεραπευτική και άκρως αποτελεσματική χρήση της σε λειτουργικές διαταραχές του προσώπου, παρότι ιστορικά προηγείται κατά πολύ των αισθητικών εφαρμογών.

Νεαρή ασθενής με έκδηλη σιελόρροια και ερεθισμό του δέρματος της κάτω γνάθου, σε έδαφος νευρολογικού νοσήματος, πριν τη θεραπεία.
Η ίδια ασθενής είκοσι ημέρες μετά τη θεραπευτική έγχυση βοτουλινικής τοξίνης στους σιελογόνους αδένες.

Η θεραπευτική δράση της αλλαντοτοξίνης είχε διαπιστωθεί από τον Γερμανό ιατρό J. Kerner ήδη το 1822. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κάτι παραπάνω από 150 χρόνια, ώστε να εφαρμοστεί πρώτη φορά στον άνθρωπο και, συγκεκριμένα, σε πάσχοντες από στραβισμό το 1977 από τον οφθαλμίατρο A. Scott στην Αμερική. Στις αρχές του 1980, ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Göttingen Γερμανίας R. Laskawi ήταν ο εμπνευστής της ευεργετικής δράσης του Botox® στο Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ).

Ο μηχανισμός δράσης της αλλαντικής τοξίνης, μέσω αναστολής έκκρισης μιας ουσίας ‘’αγγελιοφόρου’’, ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλχολίνης, οδηγεί όχι μόνο στη μείωση παθολογικών κινήσεων του μυϊκού συστήματος [τικ, σπασμοί βλεφάρων, σπαστικές δυστονίες και ημίσπασμος προσώπου, πάρεση προσωπικού νεύρου, ασυμμετρίες προσώπου, βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών), νευραλγίες, ημικρανίες, δυσφωνίες που οδηγούν σε διακοπή της ροής του λόγου], αλλά και στον αποτελεσματικό έλεγχο των εκκρίσεων του αυτόνομου νευρικού συστήματος (υπεύθυνο για παραγωγή ιδρώτα, σιέλου, δακρύων).

Η βοτουλινική τοξίνη δρα στο σύστημα αυτό, μειώνοντας την παραγωγή παθολογικών ή μη επιθυμητών εκκρίσεων των εμπλεκόμενων αδένων. Η έγχυση της ουσίας γίνεται με χρήση ιδιαίτερα λεπτών βελόνων, συνήθως χωρίς τοπική αναισθησία, καθώς οι συνεδρίες είναι ιδιαίτερα καλά ανεκτές από τους πάσχοντες.

Με αυτόν τον τρόπο δύναται να αντιμετωπιστούν ανώδυνα παθολογικές οντότητες με συνοδό δακρύρροια, υπέρμετρη σιελόρροια, το σύνδρομο Frey, υπεριδρωσία τριχωτού κεφαλής-προσώπου, εμμένουσα ρινόρροια, σιελαδενίτιδες, αλλά και συρίγγια.

Χαρακτηριστικά σημεία έγχυσης βοτουλινικής τοξίνης στην παρωτίδα και τον υπογνάθιο αδένα επί σιελόρροιας.

Η αποτελεσματικότητα των εγχύσεων βοτουλινικής τοξίνης οφείλεται στη δυνατότητα του φαρμάκου να περιορίζει σε επιθυμητά επίπεδα υπέρμετρες εκκρίσεις σάλιου, δακρύων και ιδρώτα.

Ιδιαίτερα οι πάσχοντες από παθολογική σιελόρροια στα πλαίσια τραχειοστομιών, νευροεκφυλιστκών ή ογκολογικών νοσημάτων [π.χ. ασθενείς με νόσο Parkinson, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όγκους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος] υποφέρουν συνήθως σε τέτοιο βαθμό από τις εκκρίσεις αυτές, που πέρα από το λειτουργικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, υφίστανται και κοινωνική απομόνωση, με αρνητική επίδραση στην ήδη κλονισμένη ψυχολογία τους.

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης αποτελεί μία σίγουρη και ανώδυνη εναλλακτική πρόταση σε περιπτώσεις όπου οι συμβατικές θεραπείες αποτυγχάνουν, χαρίζοντας άμεση ανακούφιση (εντός 2-10 ημερών) συμπτωμάτων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Να σημειώσουμε ότι, αν και η δράση της βοτουλινικής τοξίνης διαρκεί 3-5 μήνες, εν τούτοις, όταν χορηγείται σε διαταραχές του μυϊκού συστήματος, έχει την ιδιότητα να αγγίζει χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν ακόμη και τους δέκα μήνες, πράγμα που συμβαίνει και στις περιπτώσεις δυσλειτουργιών του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.

Κατά κανόνα, οι συνεδρίες των ενδομυϊκών ενέσεων της βοτουλινικής τοξίνης χρήζουν επανάληψης ανά 3-10 μήνες, ανάλογα με την ένδειξη και την περιοχή έγχυσης του φαρμάκου.

Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποδεκτή από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Τη βοτουλινικη τοξίνη τη χρησιμοποιούν πλέον ως εργασία ρουτίνας ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ωτορινολαρυγγολόγοι.

Στην Ελλάδα σήμερα, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας η θεραπεία με ενδομυϊκές ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α έντεκα ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων, από τους Ωτορινολαρυγγολόγους, μετά από εισήγηση των μελών του Δ.Σ. της ‘’Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογών της Βοτουλινικής Τοξίνης στην Ωτορινολαρυγγολογία’’.

Βάσει αυτής της έγκρισης, αναμένεται σύντομα και η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που περιλαμβάνουν τη χορήγηση ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης, καθώς και τη συνταγογράφηση της βοτουλινικής τοξίνης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που θα καταστήσει προσιτή την πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε μια άκρως αποτελεσματική θεραπεία.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διασφάλιση της επιτυχίας τέτοιων ιατρικών πράξεων προϋποθέτει απαραίτητα την ορθολογική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης, όπου ενδείκνυται, από ειδικούς, κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς.

 

Δείτε Επίσης

*Καραπάντζου Χρυσάνθη

MD, PhD, MSc, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Διευθύντρια Μονάδας Facial Rejuvenation ΩΡΛ Παν/κής Κλινικής Ludwig-Maximillians-Universität München, Γερμανίας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφαρμογών και Μελέτης Βοτουλινικής Τοξίνης στην ΩΡΛ.

 

Laskawi R. [Botulinum toxin in the head and neck region]. HNO. 2012 Jun;60(6):474. doi: 10.1007/s00106-011-2478-6. German.

Matthes P, Kruegel J, Karapantzou C, Winterhoff J, Laskawi R. [Use of botulinum toxin in ORL departments in Germany]. HNO. 2010 May;58(5):452-8. doi: 10.1007/s00106-009-2056-3.

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από klinikiagiosloukas.gr

 
 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί