Η Penny Whetton με την σύζυγό της Janet Rice, γερουσιάστρια των Πρασίνων.

Οι τρανς άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να παίρνουν διαζύγιο για να μεταβάλουν τη ληξιαρχική τους πράξη ως προς το φύλο.

Αυστραλία: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018 | 10:46

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News Άρθρο

 

Οι τρανς άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να παίρνουν διαζύγιο για να μεταβάλουν τη ληξιαρχική τους πράξη ως προς το φύλο.

 

Η γερουσιάστρια Janet Rice στην Αυστραλία χαιρέτησε την κίνηση επειδή αυτό σημαίνει ότι η τρανς σύζυγός της μπορεί να μεταβάλει τη ληξιαρχική της πράξη.

Η Penny Whetton με την σύζυγό της Janet Rice, γερουσιάστρια των Πρασίνων.

Η πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία ελπίζει να αλλάξει τους νόμους της, οι οποίοι αναγκάζουν τους τρανς ανθρώπους να πάρουν διαζύγιο από τους συζύγους τους για να μπορέσουν να μεταβάλουν τη καταχώριση του φύλου στη ληξιαρχική τους πράξη.

Η Αυστραλία πρόσφατα νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφύλων, αλλά σύμφωνα με τον νόμο πρέπει οι τρανς άνθρωποι να μην είναι παντρεμένοι για να μπορέσουν να αλλάξουν τη ληξιαρχική τους πράξη. Ο νόμος απαιτεί επίσης να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στα αναπαραγωγικά όργανα τους.

Πολλοί τρανς άνθρωποι συνηγόρησαν υπέρ του τερματισμού του «αναγκαστικού διαζυγίου» και τώρα η Κυβέρνηση της Βικτώρια απάντησε.

Όχι πλέον στο αναγκαστικό διαζύγιο

Το νομοσχέδιο χρειάζεται ακόμη να περάσει στο κοινοβούλιο, αλλά οι τρανς άνθρωποι και υπερασπιστές καλωσόρισαν τη μεταρρύθμιση.

Η γερουσιάστρια των Πρασίνων, Janet Rice είναι παντρεμένη με μια τρανς γυναίκα, την Penny. Ωστόσο, η Penny δεν έχει ακόμη αλλάξει τη ληξιαρχική της πράξη γιατί θέλει να παραμείνει παντρεμένη.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που η κυβέρνηση της Βικτώρια εισήγαγε αυτή τη νομοθεσία», είπε η Rice.

«Ο αναγκασμός των τρανς ανθρώπων να πάρουν διαζύγιο από τον σύντροφό τους για να μπορέσουν να αλλάξουν την ληξιαρχική τους πράξη δημιουργεί διακρίσεις».

«Για την σύζυγό μου Penny και για εμένα, αυτό σημαίνει ότι η Penny θα μπορέσει να επιβεβαιώσει το φύλο της στη ληξιαρχική της πράξη και να παραμείνουμε παντρεμένες για πολλά ακόμα χρόνια».

Η πρόεδρος της Transgender Victoria, Brenda Appleton καλωσόρισε την αλλαγή. Είπε ότι η αλλαγή νόμου σημαίνει ότι οι τρανς άνθρωποι δεν θα πρέπει πλέον να κάνουν μια αδύνατη επιλογή ανάμεσα στο να παραμείνουν παντρεμένοι με το πρόσωπο που αγαπούν ή να αναγνωριστούν νόμιμα με το πραγματικό φύλο τους».

«Είμαστε απογοητευμένοι που παραμένουν αχρείαστα νομικά εμπόδια για τους τρανς και τους φυλοδιαφορετικούς ανθρώπους σχετικά με την αλλαγή του δείκτη φύλου στη ληξιαρχική τους πράξη, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, των περιορισμών στην ηλικία, επίσης οι νόμοι μας θα πρέπει να έχουν περισσότερες επιλογές για τους μη-δυαδικούς και φυλοδιαφορετικούς ανθρώπους», δήλωσε η Appleton.

Η κίνηση της Βικτώριας έρχεται μετά από παρόμοιες αλλαγές στο Κουίνσλαντ στις αρχές του μήνα. Η Νότια Αυστραλία και η Αυστραλιανή Πρωτεύουσα έχουν επίσης μεταρρυθμίσει τους νόμους τους για τις ληξιαρχικές πράξεις.

Σημείωση του T-zine:

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει οπωσδήποτε –παρότι δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα– ότι είχε προηγηθεί η απόφαση της 28ης Ιουνίου του 2017 εκδοθείσα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατά το άρθρο 5 (4) του προαιρετικού πρωτοκόλλου επί της καταγγελίας αρ. 2172/2012, σε καταγγελία έγγαμης τρανς γυναίκας σχετικά με τη μη μεταβολή των εγγράφων ταυτοποίησης στη χώρα καταγωγής της (Αυστραλία), αναφέρεται ότι:

«7.14. Η Επιτροπή θεωρεί ότι με την νομική αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού φύλου και την απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των διεμφυλικών προσώπων το κράτος μέλος παρέχει προστασία έναντι των διακρίσεων. Ωστόσο, αρνούμενο σε έγγαμα διεμφυλικά πρόσωπα την διόρθωση του φύλου στις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, σε αντίθεση με την μεταχείριση των άγαμων διεμφυλικών προσώπων και των μη διεμφυλικών προσώπων, η Κυβέρνηση δεν παρέχει στην καταγγέλλουσα, καθώς και στα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την καταγγέλλουσα, ίση προστασία κατά τον νόμο, ως έγγαμο διεμφυλικό άτομο. […]»

[…] 7.15. Υπό τις προαναφερθείσες περιστάσεις και ελλείψει πειστικών εξηγήσεων από το κράτος μέλος, η Επιτροπή κρίνει ότι η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ έγγαμων και άγαμων ατόμων που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου και που επιθυμούν να τροποποιήσουν την καταχώρηση φύλου στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησής τους δεν βασίζεται σε εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια και ως εκ τούτου συνιστά διάκριση λόγω έγγαμης κατάστασης και λόγω διεμφυλικής κατάστασης κατά το άρθρο 26 του Συμφώνου.»

Περισσότερα εδώ: Απόφαση CCPR/C/119/D/2172/2012, Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών επί της καταγγελίας αρ. 2172/2012: https://undocs.org/en/CCPR/C/119/D/2172/2012, καθώς και σε σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΔ: εδώ

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Gay Star News