Now Reading
Οι τρανς άνθρωποι διαμαρτύρονται μετά την 62η δολοφονία τρανς γυναίκας στο Πακιστάν.

Οι τρανς άνθρωποι διαμαρτύρονται μετά την 62η δολοφονία τρανς γυναίκας στο Πακιστάν.

Πακιστάν: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 | 14:07

Κ. Μελικέρτης | Trans News | T-zine.gr

489 τρανς γυναίκες έχουν δεχθεί επίθεση σε μία μόνο επαρχία το 2018

Οι τρανς άνθρωποι διαμαρτύρονται μετά την 62η δολοφονία τρανς γυναίκας στο Πακιστάν.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας τρανς γυναικών στο Πεσαβάρ (αριστερά) και η Sumera (δεξιά), τρανς φοιτήτρια που της επιτέθηκαν στις 18 Αυγούστου. | Φωτογραφία: Facebook / Trans Action Pakistan

Η τρανς κοινότητα του Πακιστάν διαμαρτυρήθηκε στους δρόμους για να απαιτήσει καλύτερη προστασία και δράση της αστυνομίας, μετά την δολοφονία και τον διαμελισμό μιας τρανς γυναίκας.

Η Sajid urf Nazo είναι η 62η τρανς γυναίκα που δολοφονήθηκε στην περιοχή Κιμπέρ-Πανκτούνκβα (KP) από το 2015. Την Πέμπτη 17 Αυγούστου, δολοφόνος την «βασάνισε με αγριότητα και την ακρωτηρίασε». Στη συνέχεια, πυροβόλησε την Nazo και έβαλε το σώμα της σε ένα τσουβάλι.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Mohammed Farooq και έναν άλλον άνδρα για τη δολοφονία της Nazo. Ο Farooq ομολόγησε ότι σκότωσε την Nazo και ότι τεμάχισε το σώμα της με ένα τσεκούρι. Η αστυνομία δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι βρήκαν τον Farooq να προσπαθεί να εξαφανίσει το τσουβάλι που περιείχε ανθρώπινα όργανα και γεννητικά όργανα.

Η βίαιη δολοφονία της Nazo είναι μία από τις πολλές που διαπράττονται κατά της τρανς κοινότητας στο Πεσαβάρ. Φέτος, έχουν ήδη καταγραφεί 479 επιθέσεις σε τρανς γυναίκες μόνο στην περιοχή του Πεσαβάρ.

Ήταν σπάνια περίπτωση η σύλληψη του Farooq, καθώς πολλοί δράστες που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον της τρανς κοινότητας παραμένουν ατιμώρητοι.

Οι τρανς γυναίκες έχουν αντέξει ήδη αρκετά στο Πακιστάν. | Φωτογραφία: Facebook / Trans Action Pakistan

Διαμαρτυρία για την αυξανόμενη βία

Έχοντας κουραστεί να βλέπουν τη βία που διαπράττεται εναντίον των αδελφών τους και να ζουν συνεχώς με τον φόβο, η τρανς κοινότητα διοργάνωσε μια ισχυρή διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, το Πεσαβάρ.

Η TransAction Alliance διαμαρτυρήθηκε την Δευτέρα έξω από το Press Club στο Πεσαβάρ, φωνάζοντας: «θέλουμε προστασία, θέλουμε σεβασμό και δικαιώματα».

«Αυτό είναι απαράδεκτο [υπήρξαν] 479 επιθέσεις και 8 δολοφονίες τρανς γυναικών στην Κιμπέρ-Πανκτούνκβα μόνο το 2018 και η σιωπή της τοπικής Κυβέρνησης είναι εγκληματική και επαίσχυντη. Εμείς απαιτούμε δικαιοσύνη», δήλωσε η Trans Action Pakistan.

Γνωστές τρανς ακτιβίστριες στηρίζουν τις διαμαρτυρίες ενάντια στη βία κατά των τρανς ανθρώπων. | Φωτογραφία: Facebook /Trans Action Pakistan

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να βάλει έναν τρανς αντιπρόσωπο για να υποστηρίξει καλύτερα την κοινότητα. Κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή του γενικού Νόμου για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων.

Ανέφεραν ότι τα περιστατικά βίας εναντίον τους και τα εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν από την αστυνομική διοίκηση σε διάφορες περιοχές έχουν αυξηθεί.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, η Πρόεδρος της Trans Action Alliance της Κιμπέρ-Πανκτούνκβα (KP), Farzana Jan, δήλωσε ότι η κοινότητά τους δέχεται επίθεση σε διαφορετικές περιοχές και έστειλε ένα δυνατό και σαφές μήνυμα: οι τρανς άνθρωποι δεν θα ανεχθούν τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται εναντίον τους.

 

 

Είπε ότι έχουν δικαιώματα και ότι θα αγωνιστούν μέχρι να ανταποκριθεί η κυβέρνηση. Ζήτησε επίσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Πακιστάν να επισκεφθεί το Πεσαβάρ, να ακούσει τις ανησυχίες τους και να δράσει αυστηρά εναντίον του αστυνομικού προσωπικού που παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της τρανς κοινότητας, κάνουν κατάχρηση της εξουσία τους και ενεργούν πέρα από τη δικαιοδοσία τους.

Δείτε Επίσης

Η Jan εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι η Swat αστυνομία αναγκάζει τους τρανς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Η Swat αστυνομία αναγκάζει τα μέλη της τρανς κοινότητας να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αυτό είναι παράνομο και αντισυνταγματικό», υποστηρίζει η Jan. «Το σύνταγμα εγγυάται ότι όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να μετακινούνται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας χωρίς κανένα περιορισμό», υποστήριξε.

Ο Qamar Naseem, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των τρανς και μέλος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Τρανς Ατόμων, δήλωσε: «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον των τρανς ανθρώπων στην Κιμπέρ-Πανκτούνκβα είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης σεξιστικής, συντηρητικής και τρανσφοβικής κουλτούρας, και στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους, θέτοντας τους σε σοβαρές απειλές στην υγεία τους, στην ασφάλεια, στην ζωή τους και στις προοπτικές απασχόλησης».

«Αυτή η κοινότητα είναι ευάλωτη χωρίς νομική προστασία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και κατάχρησης ουσιών. Τα περισσότερα άτομα στην κοινότητα έχουν ελάχιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Χωρίς αναγνώριση, πολλές περιπτώσεις βίας και δολοφονίας δεν καταγράφονται», πρόσθεσε.

Η Arzu Khan, γενική γραμματέας της TransAction Alliance, δήλωσε: «Εδώ και μια δεκαετία απαιτούμε τα νόμιμα δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα και την κατάλληλη νομοθεσία που θα μας προστατεύει στο Πακιστάν. Σήμερα διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά, αλλά αν η κυβέρνηση δεν ακούσει την τρανς κοινότητα σε όλη την Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, θα φέρουμε την αναταραχή στους δρόμους».

Ο Συντονιστής Δικτύου της Κοινωνίας των Πολιτών της Κιμπέρ-Πανκτούνκβα, Taimur Kamal, είπε «ότι είναι η κατάσταση τέτοια που ακόμη και αν ένα τρανς πρόσωπο καταφέρει να βρει δουλειά, δεν διαρκεί, επειδή αντιμετωπίζει παρενόχληση και κακομεταχείριση στον εργασιακό χώρο».

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Gay Star News και Tribune Pakistan

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί