Οι τρανς άνθρωποι κακοποιούνται από την αστυνομία στο Τουρκμενιστάν.

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 | 11:15

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

 

Οι τρανς άνθρωποι κακοποιούνται από την αστυνομία στο Τουρκμενιστάν.

Ένα τρανς άτομο ανακρίθηκε και κακοποιήθηκε από την αστυνομία του Ασγκαμπάτ, σύμφωνα με τα Εναλλακτικά Νέα του Τουρμενιστάν – ΑΤΝ.

Στο διαθέσιμο βίντεο (προειδοποίηση: περιέχει σκληρές σκηνές) στο YouTube, τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί φαίνονται να προσπαθούν να μαντέψουν αν η κρατούμενη εργαζόταν στο σεξ, ενώ ρωτούν σχετικά με την ταυτότητα των φίλων της.

Στο βίντεο, η κρατούμενη τρανς γυναίκα αρνείται τα πάντα, πριν ένας αστυνομικός ζητήσει από συνάδελφό του να την κλωτσήσει στη βουβωνική χώρα για να ελέγξουν το φύλο της. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η γυναίκα καλύπτει με το χέρι τα γεννητικά της όργανα. Ένας από τους αστυνομικούς την απειλεί, καθώς οι άλλοι απαιτούν να πάρει τα χέρια της. Όταν η κρατούμενη αρνείται να ανταποκριθεί, οι αστυνομικοί ξεκινούν να την απειλούν.

«Κοίτα, θα σε πάμε τώρα κάπου, και εκεί θα αρχίσεις να μιλάς. Θα ήταν καλύτερα να μας τα πεις όλα εδώ και θα σε αφήσουμε» είπε ο ανακριτής που τραβούσε το βίντεο.

Οι αστυνομικοί ανέκριναν, προσέβαλαν, ταπείνωναν και έβριζαν το θύμα καθ’ όλη τη διάρκεια. Την ανάγκασαν να γδυθεί, να βγάλει το εσώρουχό της και να σκύψει. Μάλλον ήθελαν να βεβαιωθούν για το φύλο, αναφέρει το ΑΤΝ.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Τουρκμενιστάν. Το άρθρο 135 του Ποινικού Κώδικα προτείνει μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκιση για τη «σοδομία». Παρ’ όλα αυτά, συχνά, άνθρωποι ύποπτοι για ομοφυλοφιλία κατηγορούνται για άλλα παρόμοια «ντροπιαστικά» εγκλήματα, όπως σεξουαλική «διαστροφή». Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ομοφυλόφιλοι υποβάλλονται σε ιατροδικαστική εξέταση του πρωκτού. Οποιοσδήποτε βρίσκεται στη λίστα επαφών του υπόπτου, μπορεί να κληθεί για ανάκριση.

«Στη φυλακή, οι καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλία κρατούνται χώρια από τους υπόλοιπους. Κατά την ανάκριση και στις φυλακές, οι ομοφυλόφιλοι δέχονται απειλές, προσβολές και βασανιστήρια από σωφρονιστικούς υπαλλήλους» αναφέρουν πηγές του ΑΤΝ που υπέστησαν αυτό το μαρτύριο.

Οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα καλέσει τις τουρκμένικες αρχές να αποποινικοποιήσουν τις συγκαταβατικές σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά αυτές απαντούν αρνητικά.

«Είναι ενάντια στον τουρκμένικη κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία των Τουρκμένων που στηρίζονται στις παραδοσιακές αρχές της οικογένειας. Τέτοιες αλλαγές στο νόμο είναι απαράδεκτες» δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος για τη δημοκρατία και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Τουρκμένικου Εθνικού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σεμσάτ Αταγιάνοβα.

Η κυρία Αταγιάνοβα έκανε την παραπάνω δήλωση στις 8 Μαρτίου 2017 στη Γενεύη, ενώπιον της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δεύτερη περιοδική αναφορά για το βαθμό συμμόρφωσης του Τουρκμενιστάν με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, σύμφωνα με το ΑΤΝ.

To βίντεο

© T-zine.gr με πληροφορίες από Ferghana News Agency