Now Reading
Οι τρανς γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν στο Ελ Σαλβαδόρ

Οι τρανς γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν στο Ελ Σαλβαδόρ

Ελ Σαλβαδόρ: Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 | 12:26

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κ.

Trans News 

Οι τρανς γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τρεις τρανς γυναίκες δολοφονήθηκαν στην πόλη San Luis Talpa, του Ελ Σαλβαδόρ, τον Φεβρουάριο του 2017. Η βία προερχόμενη από συμμορίες έχει ως αποτέλεσμα αυτή η μικρή πόλη να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής / Washington Blade / φωτογραφία: Michael K. Lavers

San Salvador, Ελ Σαλβαδόρ – Η Αντρέα, μια τρανς γυναίκα που ζεί στο San Luis Talpa, μια μικρή πόλη κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο του Ελ Σαλβαδόρ, περπατούσε προς το σπίτι της μητέρας της στις 29 Αυγούστου, όταν ένας άνδρας επιβάτης μηχανής σταμάτησε και άρχισε να της ουρλιάζει.

Η Αντρέα μιλούσε στο κινητό με ένα φιλικό της πρόσωπο όταν ο άνδρας την προσέγγισε. Τρια αυτοκίνητα σταμάτησαν λίγο αργότερα στον δρόμο καθώς περπατούσε και άνδρες με όπλα αποβιβάστηκαν.

«Έτρεξα, έτρεξα στον διάδρομο ενός μικρού σχολείου», δήλωσε η Αντρέα λίγες εβδομάδες αργότερα σε μια συνέντευξή της στο Washington Blade σε ένα εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία είναι περίπου 45 λεπτά μακριά από την San Luis Talpa. «Ήμουν φοβισμένη».

«Δόξα τω θεώ δεν με σκότωσαν», προσθέτει. «Πλέον δεν βγαίνω από το σπίτι. Δεν βγαίνω από το σπίτι γιατί φοβάμαι απίστευτα τον κίνδυνο».

Η συμμορία MS-13 εξαναγκάζει τρανς γυναίκες να διακινούν ναρκωτικά

Το Ελ Σαλβαδόρ, μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνορεύει με την Γουατεμάλα και την Ονδούρα, έχει έναν απο τους υψηλότερους δείκτες δολοφονιών παγκοσμίως.

Βία και διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου είναι πολύ συχνά φαινόμενα στο Ελ Σαλβαδόρ. Η δολοφονία τριών γυναικών – Yasuri Orellana, 24 ετών, Daniela Flores, 27 και της Elizabeth Castillo, 23 ετών – στην San Luis Talpa τον Φεβρουάριο του 2017 επισημαίνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά η Αντρέα και άλλα τρανς άτομα στο Σαλβαδόρ.

Η Ιζαμπέλ, μια τρανς ακτιβίστρια που έχει ζήσει στη San Luis Talpa από το 2010 μέχρι το 2014, ανέφερε στο Blade ότι οι τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν ήταν γνωστά πρόσωπα στην κοινότητα.

«Είναι μικρή πόλη», είπε η Ιζαμπέλ, αναφερόμενη στην San Luis Talpa.

Η βία που συνδέεται με την συμμορία MS-13 έχει καταστήσει την San Luis Talpa και την γύρω περιοχή μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Ελ Σαλβαδόρ. Η Ιζαμπέλ αναφέρει ότι η MS-13 τον περασμένο Φεβρουάριο είπε σε τρανς γυναίκες ότι θα τις δολοφονήσουν εάν δεν διακινούσαν ναρκωτικά για την συμμορία.

Το Blade πήρε συνέντευξη από την Ιζαμπέλ και την Αντρέα στο San Salvador, επειδή οι τοπικές αρχές δήλωσαν πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στην San Luis Talpa. Η Ίζαμπελ και η Αντρέα ζήτησαν επίσης από το Blade να μη χρησιμοποιήσει τα πραγματικά τους ονόματα ή να μην δημοσιοποιήσει τις ταυτότητές τους για λόγους προσωπικής ασφάλειας.

Η αστυνομία και ο στρατός στοχοποιούν εξίσου τρανς γυναίκες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο τύπου τον περασμένο Ιούλιο αναφέρει ότι ένα μέλος της MS-13 το οποίο πιστεύεται ότι σκότωσε τρία LGBT άτομα στο Ελ Σαλβαδόρ, βρίσκεται υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές.

Η ανακοίνωση – η οποία συνέπεσε με το ταξίδι του Γενικού Εισαγγελέα Jeff Session στο Ελ Σαλβαδόρ – ανέφερε ότι το εν λόγω μέλος της συμμορίας πυροβόλησε τρεις ανθρώπους στην περιοχή του La Paz Department «τα οποία πιστεύεται ότι διέπραξαν εκβιασμούς χωρίς την άδεια από την MS-13». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Blade για το εάν το εν λόγω υπό κράτηση άτομο είναι ύποπτο για την δολοφονία των τριών τρανς γυναικών. Παρόλα αυτά η San Luis Talpa βρίσκεται στην La Paz Department.

Η Ιζαμπέλ είπε ότι τρανς γυναίκες που ζουν στην San Luis Talpa στερούνται πρόσβασης στην παιδεία και στην αξιοπρεπή απασχόληση. Η ίδια ανέφερε ότι η αστυνομία και οι στρατιώτες τις στοχοποιούν εξίσου.

Η Ιζαμπέλ είπε στο Blade ότι αστυνομικοί συχνά τους προτείνουν σεξ.

«Τι προτιμάς;» ρωτάει η ίδια ρητορικά. «Το ότι δεν μας χτυπάνε ή ότι νοιώθουμε καλύτερα που εκείνη (μια τρανς γυναίκα) προτιμά να κάνει σεξ και να μην χτυπηθεί;»

«Ακριβώς», είπε η Αντρέα.

Διαβάστε ακόμα: Τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια από το El Salvador, για πρώτη φορά υποψήφια για το διεθνές βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ιζαμπέλ ανέφερε ότι οι συμμορίες και άλλες ομάδες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνουν η αστυνομία και οι στρατιώτες.

«Σε καλούν και εάν θελήσεις να φύγεις θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες αργότερα όταν φεύγεις», είπε. «Είναι θανάσιμη αμαρτία να αρνηθείς το σώμα σου σε έναν αρχηγό αυτών των συμμοριών».

Η Αντρέα ανέφερε ότι οι αρχές συχνά απορρίπτουν τις καταγγελίες τρανς γυναικών όποτε αυτές το κάνουν.

«Χαμογελάνε και λένε ότι σου αρέσει, ότι αυτό σου αρέσει», είπε. «Γιατί κλαις;»

Η Ιζαμπέλ σημειώνει ότι έκαψαν το σώμα της Castillo αφού της είχαν αφαιρέσει τα μάτια, πριν την πετάξουν στον δρόμο. Η ίδια είπε ότι οι μάτσο συμπεριφορές, ο μισογυνισμός, η έλλειψη σεβασμού για τις γυναίκες και ο θρησκευτικός φονταμεταλισμός είναι ανάμεσα στους παράγοντες που συνεισφέρουν στην βιαιότητα κακοποίησης τρανς γυναικών στο Ελ Σαλβαδόρ.

«Δεν υπάρχει καμία αξία για την ζωή», δήλωσε.

Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα για να διερευνήσουν τις δολοφονίες

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ επιμένει ότι καταπολεμά την βία και τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσδιορισμού.

Δείτε Επίσης

Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας την οποία ενέκρινε το νομοθετικό σώμα το 2015 ενισχύει τις ποινές για εγκλήματα μίσους εις βάρος LGBT ατόμων. Τρεις αστυνομικοί τους οποίους ο Alex Peña (από την ομάδα Generación de Hombres Trans de El Salvador που μάχεται για τα δικαιώματα τρανς ανδρών στο Ελ Σαλβαδόρ), κατηγόρησε ότι του επιτέθηκαν μετά από ένα Pride το 2015 στο San Salvador καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν.

Ο Cruz Torres, διευθυντής του Γραφείου για την Διαφορετικότητα (Office of Diversity) του Υπουργείου Κοινωνικής Συμπερίληψης του Ελ Σαλβαδόρ δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο στην Δια-Αμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά την διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα την βία ενάντια σε LGBT άτομα στο Ελ Σαλβαδόρ, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολές στις δημόσιες αρχές να σταματήσουν τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσδιορισμού. Επίσης σημείωσε ότι δουλεύει κυρίως πάνω σε LGBT ζητήματα.

«Για την χώρα του Ελ Σαλβαδόρ, αυτή η συζήτηση που πραγματοποιείται σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας στην χώρα μας αποτελεί έναν σημαντικό χώρο για να τονιστούν τόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτόν τον τομέα καθώς και οι προκλήσεις τις οποίες όλα τα άτομα από εμάς αντιμετωπίζουν», είπε ο Carlos Calles, ο οποίος είναι μόνιμος εκπρόσωπος του Ελ Σαλβαδόρ στον οργανισμό Oganization of American States, ο οποίος ίδρυσε την προαναφερόμενη επιτροπή το 1959.

Η Αντρέα, αριστερά, είναι μια τρανς γυναίκα, η οποία ζει στην San Luis Talpa, στο Ελ Σαλβαδόρ. Στην εικόνα γευματίζει, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, σε ένα εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ. Η ίδια ζήτησε από το Washington Blade να μη χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα και να μην δημοσιεύσει την ταυτότητά της εξαιτίας της βίας προς τρανς άτομα στην πόλη της.

Μια ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, είπε στο Blade ότι αυτή την εβδομάδα οχτώ μέλη μιας συμμορίας έχουν συλληφθεί για τις δολοφονίες των τρανς γυναικών στη San Luis Talpa. Οι αρχές ωστόσο δεν τις έχουν καταχωρίσει ως εγκλήματα μίσους.

Η Ιζαμπέλ είπε ότι αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έχουν κάνει τίποτα για να διερευνήσουν τις δολοφονίες. Ανέφερε επίσης ότι δύο από τις τρεις τρανς γυναίκες που δολοφονήθηκαν στην San Luis Talpa τον περασμένο Φεβρουάριο δολοφονήθηκαν μέρα μεσημέρι κοντά σε ένα δημοτικό αστυνομικό τμήμα.

«Όταν μια τρανς γυναίκα πεθαίνει, είναι η ίδια υπεύθυνη, πήγαινε γυρεύοντας, μόνη της βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση, μόνη της, μόνη της, μόνη της», είπε η Ιζαμπέλ. «Και είναι η μόνη η οποία είναι υπεύθυνη».

«Φοβάμαι πολύ»

Η Ιζαμπέλ ανέφερε ότι παραπάνω από έξι τρανς γυναίκες έφυγαν από την San Luis Talpa το 2017.

Όσο για την Αντρέα, είπε ότι έκοψε τα μαλλιά της για να αλλάξει την εμφάνισή της. Όπως είπε στο Blade όταν ρωτήθηκε για το εάν θα ήθελε να φύγει από την San Luis Talpa, κανένας οργανισμός δεν την βοήθησε.

«Φοβάμαι πολύ», είπε η Αντρέα.

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Blade

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί