Οι τρανς γυναίκες στην Ταϊλάνδη εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν στο στρατό.

Ταϊλάνδη: Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 | 11:20

 

by: Meka Beresford

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

Οι τρανς γυναίκες στην Ταϊλάνδη εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν στο στρατό.


Οι τρανς γυναίκες στην Ταϊλάνδη που δεν έχουν ακόμη περάσει από επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου, εξαναγκάζονται να υπηρετήσουν στο στρατό.

Η στρατολογική νομοθεσία ορίζει πως στην ηλικία των 21 ετών, οι άντρες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην «εθελοντική» θητεία των έξι μηνών ή μια κρατική κλήρωση που λαμβάνει χώρα αυτόν το μήνα.

Όσοι ρισκάρουν συμμετέχοντας στην κλήρωση, εξαρτώνται από ένα μαύρο λαχνό ο οποίος θα σήμαινε – αν τύχει – πως μπορούν να επιστρέψουν σπίτι. Παρόλα αυτά, υπάρχει κι ένας κόκκινος λαχνός ο οποίος θα ανάγκαζε τον κληρωθέντα να υπηρετήσει για δύο χρόνια.

Η Συμμαχία των Τρανς της Ταϊλάνδης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσπαθεί απεγνωσμένα να προετοιμαστεί πριν από την κλήρωση ώστε να μπορέσει να παρέχει επιπλέον βοήθεια σε τρανς γυναίκες που φοβούνται το ενδεχόμενο της κατάταξης.

Η Τζετσάντα Ταεσόμπατ, εκτελεστική διευθύντρια της συμμαχίας, ανέφερε στο Reuters πως οι αυτοκτονίες τρανς ατόμων αυξάνονται την περίοδο της κλήρωσης, καθώς πολλές τρανς γυναίκες θα προτιμούσαν να αφαιρέσουν τη ζωή τους παρά να υπηρετήσουν.

Σε ψάχνω στον χρόνο.

Η Ταεσόμπατ εξηγεί: «Οι περισσότερες αγχώνονται και ανησυχούν πως θα υποβληθούν σε σωματική εξέταση που θα τις εκθέσει και θα τις εξευτελίσει δημόσια».

Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ψυχολογικά ή σωματικά ακατάλληλοι δεν αναγκάζονται να υπηρετήσουν και οι τρανς γυναίκες μπορούν να κερδίσουν απαλλαγή, αλλά, αυτό απαιτεί μια μακρά και συχνά ντροπιαστική σειρά ιατρικών εξετάσεων για επιβεβαίωση.

Μετά την εγχείριση επαναπροσδιορισμού φύλου, δίνεται διετής αναβολή ή οριστική απαλλαγή αν οι γιατροί διαγνώσουν «διαταραχή φύλου».

Πολλοί ακτιβιστές τονίζουν πως αυτός ο χαρακτηρισμός οδηγεί σε στιγματισμό.

Γενικά, η χώρα είναι κάπως ανεκτική προς τα τρανς άτομα και επιχειρεί να βελτιώσει ακόμη και τις συνθήκες σωφρονισμού.

Ο Ταϊλανδικός στρατός επιμένει πως βελτιώνει τη στάση του απέναντι στις τρανς γυναίκες που εγκλωβίζονται στη κρατική και στρατιωτική γραφειοκρατία.

Ο αντισυνταγματάρχης Όνγκαρντ Τζάμντι, αξιωματικός της στρατολογίας, ανέφερε πως «ο στρατός διδάσκεται πως πρέπει να σέβεται τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες».

© T-zine.gr με πληροφορίες από PINK NEWS