Οι τρανς ηρωίδες που ξεκίνησαν την επανάσταση: σειρά βίντεο ερευνά την ιστορία του τρανς ακτιβισμού – και μιας πιθανής δολοφονίας.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Μαρίνα Νικολάου


Για χρόνια οι φωνές των τρανς αγωνίζονται να ακουστούν. Αλλά για την Marsha P. Johnson και την Sylvia Rivera, δύο τρανς γυναίκες που συμμετείχαν στον αγώνα στο Stonewall το 1969, η σιωπή δεν ήταν επιλογή.

Ο Rhys Ernst, ο συμπαραγωγός του υποψηφίου για βραβείο Emmy Transparent και Focus Features, η εταιρεία παραγωγής του Girl from Denmark, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ, με τίτλο We’ve Been Around (H AliciaVikander κέρδισε Όσκαρ την περασμένη Κυριακή για το ρόλο της συζύγου της τρανς καλλιτέχνιδος Lili Elbe στο Girl from Denmark που κυκλοφορεί πλέον σε DVD).

Η σειρά των πέντε βίντεο που προβάλλεται αποκλειστικά στο PEOPLE.com, EW.com, Essence.com και Advocate.com φωτίζει τις αξιοσημείωτες, συχνά άγνωστες ιστορίες των τρανς γυναικών που έγραψαν ιστορία.

Οι τρανς ηρωίδες που ξεκίνησαν την επανάσταση: σειρά βίντεο ερευνά την ιστορία του τρανς ακτιβισμού – και μιας πιθανής δολοφονίας.
Οι φίλες Marsha P. Johnson και Sylvia Rivera πολέμησαν για «τους ανθρώπους που ένιωθαν στο μεταίχμιο του γκέι και του στρέιτ κόσμου», όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.

Οι Johnson και Rivera δραστηριοποιήθηκαν έντονα σε κινήματα για τα δικαιώματα των γκέι και πολέμησαν για τον αγώνα των ανθρώπων να αναγνωριστούν ως τρανς ή ως άνθρωποι που δε ταυτίζονται με τα στερεότυπα των φύλων.

«Χτυπήθηκα», λέει η Rivera σε ένα πλήθος γκέι ακτιβιστών στο βίντεο. «Μου έσπασαν τη μύτη, με έβαλαν φυλακή, έχασα τη δουλειά μου, έχασα το διαμέρισμά μου εξαιτίας του αγώνα για τη χειραφέτηση των γκέι»,

Μαζί αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πρώτη οργάνωση για τα τρανς δικαιώματα την ιστορική S.T.A.R. (Street Transvestite Action Revolutionary), οι οποίες παρείχαν υποστήριξη, ενημέρωση και την αίσθηση κοινότητας για τους τρανς ανθρώπους.

«Έχουμε κουραστεί να τρέχουμε», διαβάζουμε στο φυλλάδιο του κινήματος. «Σκοπεύουμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας μέχρι να τα αποκτήσουμε».

Η Rivera έφυγε από τη Νέα Υόρκη για λίγο καιρό και επέστρεψε τη δεκαετία του ’90 για να επαναφέρει το S.T.A.R. και να παράσχει περισσότερη υποστήριξη για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Πέθανε από καρκίνο το 2002.

Η Johnson έμεινε στη Νέα Υόρκη και έγινε μέλος της οργάνωσης ACT UP, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του ’80 για να πολεμήσει την κρίση του AIDS. Το 1992, το σώμα της βρέθηκε στον ποταμό Hudson. Αρχικά θεωρήθηκε αυτοκτονία, αλλά η οικογένεια και οι φίλοι της πίστευαν ότι δολοφονήθηκε. Η αιτία θανάτου της δραματοποιήθηκε ως «ανεξιχνίαστη» το 2002 και η αστυνομία της Νέας Υόρκης επανέφερε την υπόθεση το 2012.

Το βίντεο καταλήγει αναγορεύοντας τις Rivera και Johnson ως «τις ασυγκράτητες μητέρες της γενιάς μας».


© T-zine.gr με πληροφορίες απόPeople.com 1-3-2016