Now Reading
Η τρανς κοινότητα στην Βενεζουέλα αιτείται στο Ανώτατο Δικαστήριο να προάγει τα δικαιώματα των τρανς

Η τρανς κοινότητα στην Βενεζουέλα αιτείται στο Ανώτατο Δικαστήριο να προάγει τα δικαιώματα των τρανς

Βενεζουέλα: Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 | 10:12

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κ.

Η τρανς κοινότητα στην Βενεζουέλα αιτείται στο Ανώτατο Δικαστήριο να προάγει τα δικαιώματα των τρανς.

Rummie Quintero, founder of Divas of Venezuela (Rachael Boothroyd Rojas/Venezuelanalysis)

Ακτιβιστές και ακτιβίστριες της τρανς κοινότητας στην Βενεζουέλα υπέβαλλαν την Πέμπτη μια επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης, ζητώντας να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην επίσημη αλλαγή της καταχώρησης του ονόματός και του φύλου τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μπροστά από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η Rummie Quinter εκπρόσωπος της οργάνωσης Divas of Venezuela, η οποία κάλυψε την εγγύηση της προσφυγής, εξήγησε ότι η απόφαση για την προσφυγή στο δικαστήριο προήλθε από την ‘διοικητική σιωπή’ άλλων κρατικών θεσμών.

‘Αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη, ελπίζοντας ότι μέσα από αυτό τον θεσμό μπορούμε να αποκτήσουμε πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, και προφανώς το δικαίωμα των τρανς ατόμων να μπορούν να αλλάξουν την καταχώρηση του ονόματος και του φύλου τους’, ανέφερε η Quintero.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που ενθάρρυνε τις Divas of Venezuela ήταν η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου να εκτελέσει προσωρινά τις εκτελεστικές εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης, η οποία μη τηρώντας προηγούμενη δικαστική εντολή δεν της επιτρέπεται πλέον να ψηφίσει νομοθεσίες. Παρόλο που αργότερα η απόφαση αυτή ακυρώθηκε μερικώς, οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες ευελπιστούν ότι ακόμα και έτσι το δικαστήριο θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έγκριση νόμων.

‘Πιστεύουμε στους θεσμούς αυτής της χώρας. Σήμερα απολαμβάνουμε περισσότερα δικαιώματα από ό,τι πριν, όταν παλιότερα δεν ήταν εφικτό ούτε να πλησιάσουμε κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σήμερα είναι αποδεκτό να βλέπουμε τρανς άτομα να περπατούν με τους συντρόφους τους. Έχει υπάρξει μια πολιτισμική αλλαγή. Τώρα είναι καιρός και για μια νομική αλλαγή’ πρόσθεσε η ίδια.

The document which the activists are hoping will lead to their right to officially change their name and gender on state records. (Rachael Boothroyd Rojas/Venezuelanalysis)

Βάσει του Νόμου της Βενεζουέλας για την Πολιτική Εγγραφή, οι πολίτες της χώρας μπορούν να αλλάξουν το όνομά τους εφόσον αυτό δεν συνάδει με το φύλο τους. Παρόλα αυτά το δικαίωμα των τρανς ατόμων να αλλάξουν νομικά τα κρατικά έγγραφα σχετικά με το φύλο τους –όπως για παράδειγμα στο πιστοποιητικό γέννησης– δεν έχει κατοχυρωθεί ρητά στην νομοθεσία της Βενεζουέλας.

Παρά τις νομικές διατάξεις, μέλη της τρανς κοινότητας αναφέρουν, ότι το προσωπικό δημόσιων υπηρεσιών όπως το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο [CNE] και το Γραφείο Μετανάστευσης και Διαβατηρίου [SAIME], έχει επανειλημμένα αποφύγει τα αιτήματά τους για την επίσημη αλλαγή των ονομάτων τους.

‘Το πρόβλημα είναι ότι θεσμοί όπως το CNEκαι το SAIME δεν εφαρμόζουν τον νόμο’, αναφέρει στο Venezuelanalysis η δικηγόρος και τρανς ακτιβίστρια Richelle Briceño.

Έως σήμερα κανένα τρανς άτομο δεν έχει καταφέρει να αλλάξει νομικά το όνομά του μέσα από τους κρατικούς θεσμούς, αναφέρει η Briceño.

Trans activists talked their petition over with Supreme Court officials. (Rachael Boothroyd Rojas/Venezuelanalysis)

Αφού οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, τους ζητήθηκε να προσέλθουν στο δικαστήριο, όπου για πάνω από μια ώρα παρουσίασαν την προσφυγή τους και συναντήθηκαν με επίσημους εκπροσώπους, συζητώντας την πρότασή τους. Προσδοκούν ότι το δικαστικό σώμα, όχι μόνο θα υποστηρίξει δημόσια την αίτηση, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής οι κρατικοί θεσμοί θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τον Νόμο, αλλά και ότι θα παράσχει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο του συντάγματος και της παρούσας νομοθεσίας, το οποίο θα τους καταχωρεί το νομικό δικαίωμα να αλλάξουν την καταχώρηση του φύλου τους.

Δείτε Επίσης

‘Παρόλο που ικανοποιούμαι δύσκολα, είμαι πολύ ευχαριστημένη’ είπε η Quintero.

Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή Έμφυλης Δικαιοσύνης του Ανώτατου Δικαστηρίου συμφώνησε να εξετάσει το αίτημα, χωρίς βέβαια να δοθεί μια ημερομηνία για το πότε αναμένεται μια επίσημη απάντηση.

‘Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το δικαίωμά μας να υπάρχουμε, όπως είμαστε’, είπε η Quintero.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Venezuela Analysis.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί