Ονδούρα: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 | 10:59

Μετάφραση – Επιμέλεια: Θάλεια Παπαδοπούλου | Trans News | T-zine.gr

 

Ακόμα μία τρανς γυναίκα δολοφονήθηκε στην Ονδούρα, η τρίτη αυτόν τον μήνα.

Η τρίτη τρανς γυναίκα που δολοφονείται στην Ονδούρα αυτό το μήνα

Activist Bessy Ferrera was fatally shot just two days after the death of TV host Santi Carbajal and four days after the murder of stylist Antonia Lainez.

Η Bessy Ferrera, 40 ετών, δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς το βράδυ της Κυριακής σε δρόμο στην πόλη Comayagüela, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Tegucigalpa, σύμφωνα με μαρτυρίες της ομάδας υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Frontline Defenders». Ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς και για λόγους φύλου, καθώς και μέλος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ “Asociación Arcoíris”, σύμφωνα με τα μέλη της Frontline.

Δύο άντρες την πλησίασαν με αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια και την πυροβόλησαν, αναφέρει η ομάδα. Εκείνη χτυπήθηκε από πολλαπλές σφαίρες και πέθανε ακαριαία. Μια γυναίκα που ήταν μαζί της τραυματίστηκε και χρειάστηκε νοσηλεία. Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο άνδρες που συνδέονται με την επίθεση, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Σήμερα ξυπνήσαμε από τις οδυνηρές ειδήσεις ότι η σύντροφος, η φίλη και η αδελφή μας δολοφονήθηκε», γράφει η Asociación Arcoíris στη σελίδα της στο Facebook. «Αναμφισβήτητα, αυτή η είδηση μας εξέπληξε, αφήνοντας μας με έναν κόμπο στο λαιμό και ένα αίσθημα ανικανότητας απέναντι στο γεγονός ότι μας σκοτώνουν σκληρά και οι αρχές αυτής της χώρας δεν κάνουν τίποτα».

Ακόμη και αν έχουν γίνει συλλήψεις για τον θάνατο της Ferrera, υπάρχει εκτεταμένη αδιαφορία της αστυνομίας για τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη χώρα, ειδικά η βία κατά των τρανς ατόμων, δήλωσε η δικηγόρος Astrid Ramos στο NBC News. Και μερικές φορές οι αστυνομικοί είναι οι δράστες. Η Ferrera χτυπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου από την αστυνομία πριν από 10 χρόνια, αλλά δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί, δήλωσε η Ramos.

Η Ferrera ήταν η αδελφή της Rihanna Ferrera, επίσης τρανς γυναίκας, που είχε βάλει υποψηφιότητα, ανεπιτυχώς, για μια θέση στο Κοινοβούλιο της Ονδούρας το 2017.

Ο θάνατός της ήρθε δύο μέρες μετά από αυτόν της τηλεοπτικής προσωπικότητας Santiago “Santi” Carbajal. Ο Carbajal, οικοδεσπότης της εκπομπής «La Galaxia de Santi» η οποία είχε ως θεματολογία τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ, πυροβολήθηκε θανάσιμα την περασμένη Παρασκευή από μια ομάδα ξένων στην πόλη Puerto Cortes.

Δύο μέρες πριν δολοφονηθεί ο Carvajal, η Antonia Lainez, 38χρονη στυλίστα, πυροβολήθηκε στο El Negrito, αναφέρει το NBC News.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα τραγική», δήλωσε στο δίκτυο ο Paul Jansen, διευθυντής προγράμματος της OutRight Action International. «Παρόλο που η βία εναντίον των μεταναστών στην Κεντρική Αμερική είναι συνεχής, δεν έχουμε δει αυτό το επίπεδο βίας το τελευταίο έτος».

Ο Jansen είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι τρεις θάνατοι συνδέονται, αλλά είναι ενδεικτικοί μιας κουλτούρας βίας στο έθνος. Υπάρχουν πολλές εγκληματικές συμμορίες στην Ονδούρα και ενώ και straight/cisgender άτομα αλλά και τσιγγάνοι είναι μερικές φορές θύματα της βίας, η αχαλίνωτη ομοφοβία και η τρανσφοβία αυξάνουν τον κίνδυνο βίας εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και ιδιαίτερα των μεταναστών, δήλωσαν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι το ιδανικό κοκτέιλ για να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο Jansen στο NBC. «Τα τρανς άτομα στην Ονδούρα θεωρούνται ως το χαμηλότερο από το πιο χαμηλό. Θεωρούνται τρομακτικοί άνθρωποι και όταν είναι ορατοί και όταν έχουν φωνή, και άλλοι άνθρωποι το βλέπουν ως πρόσκληση να τους σκοτώσουν, κάτι που είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο».

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από  Advocate