Now Reading
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει βραβείο μετά τις έμμεσες κατηγορίες για τρανσοφοβία

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει βραβείο μετά τις έμμεσες κατηγορίες για τρανσοφοβία

ΗΠΑ: Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 | 19:03

Trans News | T-zine.gr

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει βραβείο, στον απόηχο των αναρτήσεων για το φύλο και την εμμηνόρροια

 

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει βραβείο μετά τις έμμεσες κατηγορίες για τρανσοφοβία

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει βραβείο μετά τις έμμεσες κατηγορίες για τρανσοφοβία

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, ανέφερε ότι θα επιστρέψει βραβείο που σχετίζεται με την οικογένεια Κένεντι, μετά από κριτική που της ασκήθηκε για απόψεις που διατύπωσε σε σχέση με τα τρανς άτομα.

Στη συγγραφέα είχε δοθεί το βραβείο Ripple of Hope από τον οργανισμό «Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, νωρίτερα μέσα σε αυτόν τον μήνα, η πρόεδρος του οργανισμού Κέρι Κένεντι, υποστήριξε πως οι απόψεις που διατύπωσε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υπήρξαν μειωτικές για την ταυτότητα των τρανς ατόμων. H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ από την πλευρά της ανέφερε ότι ο υπαινιγμός της Κένεντι ότι είναι «τρανσοφοβική» αποτελεί λάθος.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, προκλήθηκαν αντιδράσεις, όταν με ανάρτησή της στο Twitter η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συσχέτισε το φύλο και την εμμηνόρροια. Χρήστες της πλατφόρμας την αποκάλεσαν τρανσφοβική επισημαίνοντας ότι δεν είναι γυναίκες μόνο εκείνες που έχουν εμμηνόρροια.

«Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο το κάνει να αισθάνεται αυθεντικό» είχε αναφέρει. «Ταυτόχρονα, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το να είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μίσος να το λέω», έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα.

Πολλοί αστέρες από τις κινηματογραφικές μεταφορές του Χάρι Πότερ πήραν αποστάσεις από τις δηλώσεις της, ανάμεσά τους και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, που ενσάρκωσε τον Χάρι Πότερ.

«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι υποστήριξε η Κέρι Κένεντι

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Κέρι Κένεντι έκανε γνωστό με δηλώσεις της πως επικοινώνησε με τη συγγραφέα για να της εκφράσει «τη βαθιά της απογοήτευση» που χρησιμοποίησε «το εκπληκτικό της χάρισμα» για να δημιουργήσει ένα αφήγημα που μειώνει την ταυτότητα των τρανς και non binary ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Κένεντι η συγγραφέας υπονομεύει ολόκληρη την τρανς κοινότητα «που υπόκειται σε δυσανάλογη βία, διακρίσεις, παρενοχλήσεις και αποκλεισμό» και μεταξύ των μελών της σημειώνονται «υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας και απόπειρες αυτοκτονίας», ενώ πολλά τρανς άτομα παραμένουν άστεγα και κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά.

Η ίδια αναφέρει ότι η οργάνωση απορρίπτει την άποψη της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ότι το φύλο ενός ατόμου είναι εκείνο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση του.

«Από τα λόγια της, καταλαβαίνω πως θέση της είναι ότι το φύλο που αποδόθηκε σε ένα άτομο κατά τη γέννηση του είναι ο πρωταρχικός και καθοριστικός παράγοντας του φύλου του, ανεξάρτητα από την ταυτότητά του φύλου, μία θέση που απορρίπτω κατηγορηματικά», έγραψε η Κέρι Κένεντι.

Η Κέρι Κένεντι και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κατά την παράδοση του βραβείου «Ripple of Hope» από τον οργανισμό «Robert F. Kennedy για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» [GETTY]

Τι απαντά η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Από την πλευρά της, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σε νέα δήλωσή, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, ανέφερε πως διαφωνεί με την άποψη «ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του σύγχρονου ριζοσπαστικού κινήματος για τα δικαιώματα των τρανς και τα δικαιώματα των γυναικών». Παράλληλα σημείωσε ότι «χιλιάδες γυναίκες» ήρθαν σε επαφή μαζί της για να της συμπαρασταθούν και κάλεσε σε μία περισσότερο διεξοδική συζήτηση.

«Γιατροί, ακαδημαϊκοί, ψυχοθεραπευτές, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί και προσωπικό σε φυλακές και ξενώνες γυναικών επίσης επικοινώνησαν μαζί μου», ανέφερε.

«Οι επαγγελματίες αυτοί, κάποιοι εκ των οποίων στην κορυφή των οργανώσεων που εργάζονται, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο της θεωρίας της ταυτότητας φύλου στους ευάλωτους εφήβους, στα δικαιώματα των γυναικών και για την κατάργηση των κανόνων προστασίας των πιο ευάλωτων γυναικών».

«Κανείς από αυτούς δεν μισεί τα τρανς άτομα», διευκρίνισε.

Σχετικά με την απόφασή της να επιστρέψει το βραβείο, η συγγραφέας ανέφερε ότι λυπάται βαθιά που ο οργανισμός ένιωσε υποχρεωμένος να υιοθετήσει αυτήν τη στάση, «αλλά κανένα βραβείο ή τιμή, ανεξάρτητα από τον θαυμασμό μου για το πρόσωπο από το οποίο ονομάστηκε, σημαίνει τόσο πολλά για εμένα ώστε να χάσω το δικαίωμα να ακολουθήσω τις επιταγές της συνείδησης μου».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινείται το #IStandWithJKRowling, προς υποστήριξη της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το οποίο άρχισε να γίνεται δημοφιλές από το πρωί της Παρασκευής.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Κάλεσμα ανοιχτής συνέλευσης ενόψει της δίκης του Ζακ Κωστόπουλου

Διαβάστε:Βουτιά μέσα στην πισίνα των τρανς

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ: : «Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την στήριξη ευάλωτων τρανς προσώπων λόγω των συνεπειών του covid-19»

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 


© T-zine.gr με πληροφορίες από LiFO

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί