Now Reading
Η Βιολογία ως μέσο ανάλυσης και όχι ως επιβολή προτύπων

Η Βιολογία ως μέσο ανάλυσης και όχι ως επιβολή προτύπων

Ελλάδα: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 | 09:35

Γράφει ο Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Άρθρο

Η Βιολογία ως μέσο ανάλυσης και όχι ως επιβολή προτύπων

Το ονομαζόμενο βιολογικό φύλο, όπως γνωρίζουμε, στις περισσότερες κοινωνίες, διαχωρίζεται στο κυρίαρχο δίπολο του φύλου, σε ανδρικό και γυναικείο, σύμφωνα με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, μια απαρχαιωμένη αντίληψη η οποία μπορεί να μην συμφωνεί απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του φύλου ενός προσώπου (χρωμοσώματα, γονάδες, εσωτερικά γεννητικά όργανα, ορμόνες κλπ), έτσι όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί από την βιολογία.

Ένα μοντέλο που έχουμε μάθει όλοι οι άνθρωποι, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό. Η αγωνιώδης ερώτηση «τί φύλο είναι» πλανάται στον αέρα μέχρι να απαντηθεί με τον παραπάνω τρόπο κατάταξης και να αποδοθεί από τους άλλους το φύλο που έχουμε. Ίσως να είναι και μια ανάγκη των γονέων για να καθρεφτίσουν το «εγώ» τους και να αρχίσουν πλέον οι ίδιοι να ορίζουν, έτσι όπως ορίστηκαν από την κοινωνία, ακολουθώντας με την σειρά τους μια μάχη για το όνομα του παιδιού, τον κατάλληλο ρουχισμό, την καλλιέργεια ανάλογης συμπεριφοράς κλπ. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο άμεσα και έντονα οι αντιλήψεις για το δίπολο του φύλου έχουν συνδεθεί με τα κοινωνικά πρότυπα που εξυπηρετούν οικονομικά ή θρησκευτικά συμφέροντα με σκοπό την εκμετάλλευση και υποταγή των ανθρώπων, αντίστοιχα.

Η παραπάνω ταξινόμηση σε άρρεν και θήλυ αφορά τους σις ανθρώπους στους οποίους το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους ταυτίζεται με το φύλο που βιώνουν. Ένα μοντέλο το οποίο δεν ισχύει για τους τρανς, τους μη δυαδικούς, τους ίντερσεξ και γενικότερα τους φυλοδιαφορετικούς ανθρώπους, στους οποίους στερείται το δικαίωμα να ορίσουν το φύλο τους.

Είναι δίκαιο να συγ«κρίνουμε» τους ανθρώπους που δεν υπάγονται σε αυτό το δίπολο το οποίο είναι βασισμένο apriori σε συγκεκριμένα εξωτερικά γεννητικά όργανα, καταλήγοντας να τους απομονώνουμε ως ανθρώπους κατώτερης κατηγορίας;

Πόσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί για να διατηρηθεί αυτή η επιβολή και πόσοι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να συμμορφωθούν με αυτό το μοντέλο;

Αναφέρομαι στις χειρουργικές επεμβάσεις «κανονικοποίησης» των ίντερσεξ βρεφών, στην υποχρεωτική ορμονοληψία και στείρωση των τρανς ανθρώπων, στην περιθωριοποίηση των μη δυαδικών ανθρώπων αλλά και γενικότερα σε οποιαδήποτε εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείρηση στην οποία υποβάλλονται.

Έχουν ακουστεί διάφορες κακοποιητικές φράσεις, κάποιες φορές και από τα ίδια τα άτομα στη προσπάθειά τους να εξηγήσουν με το υπάρχον βιολογικό μοντέλο αυτό που βιώνουν, ένα μοντέλο που δεν καλύπτει την διαφορετικότητα όλων των ανθρώπων. Άλλωστε ο «ναός» του ανθρώπου δεν είναι ένα οποιοδήποτε μορφής οικοδήμημα αλλά ο εαυτός του.

Δείτε Επίσης

Η βιολογία πρέπει επιτέλους να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως επιβολή προτύπων και να γίνει ένα μέσο ανάλυσης της σωματικής ποικιλομορφίας των ατόμων, διασφαλίζοντας έτσι την μοναδικότητα και την σωματική ακεραιότητα του κάθε ανθρώπου.

 

© T-zine.gr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί