Η World Athletics ψήφισε την απαγόρευση συμμετοχής των τρανς αθλητριών στους κορυφαίους γυναικείους αγώνες στίβου, εάν έχουν περάσει την εφηβεία πριν κάνουν μετάβαση, σε μια απόφαση που το διοικητικό όργανο είπε ότι ελήφθη για «να προστατεύσει το μέλλον της γυναικείας κατηγορίας».
Η World Athletics αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις
[Η Κριστίν Μπομά «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ | Ennio Leanza/Keystone via AP]
«Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο ζήτημα», είπε. «Πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».
Ωστόσο, ο Coe τόνισε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλήτριε και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.
Το ζήτημα της συμμετοχής των τρανς αθλητών συζητείται κυρίως τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου η Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχοντας κάνει φυλομετάβαση στα 30 της.
Ο στίβος γίνεται το πιο πρόσφατο άθλημα που απαγορεύει τις τρανς γυναίκες από τον γυναικείο αθλητισμό, μετά το Παγκόσμιο Ράγκμπι το 2020 και την Παγκόσμια Κολύμβηση και το Ράγκμπι Football League πέρυσι.
Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλήτριες του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Σημείωση του t-zine: Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στα αθλήματα που έως τώρα επιτρεπόταν η συμμετοχή των τρανς αθλητριών, αυτό γινόταν μετά από μέτρηση των επιπέδων ορμονών που δεν θα έπρεπε να ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο όριο ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των αθλητριών. Συνεπώς αυτή η απαγόρευση όταν γίνεται οριζόντια και δίχως κριτήρια, απλά και μόνο με βάση την τρανς ταυτότητα μιας αθλήτριας είναι εντελώς παράλογη. Ας ελπίσουμε πως το παράθυρο που αφήνει για το μέλλον η World Athletics [θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλήτριες και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα»], θα βρει αντίκρυσμα.
– Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.