Now Reading
Η Y.A. αναζητά 255 εκατ. δολάρια για να ανταποκριθεί στην κρίση του COVID-19

Η Y.A. αναζητά 255 εκατ. δολάρια για να ανταποκριθεί στην κρίση του COVID-19

Ελλάδα: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 | 17:40

News | Προσφυγικό | T-zine.gr

«Ο COVID-19 απειλεί όλη την ανθρωπότητα – οπότε όλη η ανθρωπότητα πρέπει να αντεπιτεθεί. Η ανταπόκριση κάθε χώρας μεμονωμένα δεν αρκεί»

Η Y.A. αναζητά 255 εκατ. δολάρια για να ανταποκριθεί στην κρίση του COVID-19

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται με χιλιάδες θύματα καθημερινά, ανάμεσα σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι περίπου 70 εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άντρες που έχουν ξεριζωθεί λόγω των πολέμων και των διώξεων.

Ανάμεσά τους υπάρχουν περίπου 25,9 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους πάνω από τα τρία τέταρτα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Με αδύναμα συστήματα υγείας, ορισμένες από τις χώρες αυτές ήδη αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) αναζητά 255 εκατομμύρια δολάρια για την επείγουσα προσπάθειά της να περιορίσει τον κίνδυνο και να μειώσει τον αντίκτυπο από το ξέσπασμα του COVID-19 σε αυτές τις ευάλωτες κοινότητες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Παγκόσμιου Σχεδίου Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών για το οποίο αναζητούνται 2,01 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο COVID-19 απειλεί όλη την ανθρωπότητα – οπότε όλη η ανθρωπότητα πρέπει να αντεπιτεθεί. Η ανταπόκριση κάθε χώρας μεμονωμένα δεν αρκεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, κατά την παγκόσμια έκκληση που απηύθυνε την Τετάρτη.

«Πρέπει να συνδράμουμε τους ιδιαίτερα ευάλωτους, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για θέμα βασικής ανθρώπινης αλληλεγγύης. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του ιού. Είναι η στιγμή που πρέπει να κινητοποιηθούμε και να στηρίξουμε όσους είναι ευάλωτοι», πρόσθεσε.

«Ο COVID-19 απειλεί όλη την ανθρωπότητα – οπότε όλη η ανθρωπότητα πρέπει να αντεπιτεθεί.»

Σήμερα, η Υ.Α. ανταποκρίνεται σε 24 κρίσεις εκτοπισμού παγκοσμίως και εργάζεται για να προστατέψει όσους έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους καθώς και τις κοινότητες που τους στηρίζουν.

«Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, η ανταπόκρισή μας πρέπει να περικλείει τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, ανάμεσά τους και τους εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλους που έχουν πληγεί από πολέμους, διωγμούς και καταστροφές», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

«Τόσο οι ίδιοι όσο και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν, χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθειά μας ώστε να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης.»

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού επιταχύνεται και δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 435.000. Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ένα τραγικός απολογισμός που αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Η ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση που αναζητείται θα καλύψει τις πρόσθετες οικονομικές ανάγκες της Υ.Α. για τους επόμενους εννέα μήνες για την ανταπόκριση στην πανδημία.

Το σχέδιο ανταπόκρισης της Υ.Α. θα υλοποιηθεί από οργανισμούς του ΟΗΕ, μαζί με την άμεση συμβολή διεθνών ΜΚΟ και συμπράξεων από ΜΚΟ.

Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση, η Υ.Α. θα μπορέσει να διαθέσει τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό για τη διάγνωση του κορωνοϊου, καθώς και ιατρικό υλικό για τη θεραπεία νοσούντων, ενώ θα εγκαταστήσει σταθμούς για πλύσιμο των χεριών σε καταυλισμούς και δομές.

«Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, η ανταπόκρισή μας πρέπει να περικλείει τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας… ανάμεσά τους και τους εκατομμύρια πρόσφυγες.»

Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί επίσης σε ενημερωτικές εκστρατείες για τον τρόπο που μπορούν να προστατευθούν από τον ιό οι άνθρωποι και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ θα δημιουργηθούν αερογέφυρες και κόμβοι σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική για τη μεταφορά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προμηθειών, όπου αυτό είναι πιο αναγκαίο.

Καθώς πραγματοποιείται η έκκληση, η Υ.Α. ήδη αγωνίζεται για την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες, από την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία μέχρι το Ιράν και το Μπαγκλαντές. Το ενημερωτικό υλικό έχει μεταφραστεί στις γλώσσες των ανθρώπων που βοηθάμε.

Καταβάλλονται επίσης τεράστιες προσπάθειες για να διανεμηθεί βασικός εξοπλισμός ατομικής υγιεινής, όπως σαπούνια και προστατευτικές μάσκες, σε χώρες όπως ο Λίβανος – όπου φιλοξενούνται περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία – αλλά και σε Κένυα, Ουγκάντα και Τανζανία, όπου βρίσκουν καταφύγιο πρόσφυγες που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις κατά μήκος της Αφρικής.

Πρόκειται για μια αποστολή ζωτικής σημασίας. Αν δεν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες χώρες να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν σε κίνδυνο και θα αφήσουμε τον ιό να περικυκλώσει την υφήλιο.

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Covid-19: Τρανς εργάτριες στο σεξ ώρα μηδέν.

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Επιστολή του ΣΥΔ προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας».

Δείτε Επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Επιτυχής έκβαση τεσσάρων υποθέσεων διεθνούς προστασίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και βαθιά ανησυχία σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για αναστολή αποδοχής αιτημάτων ασύλου και αυτόματες επαναπροωθήσεις».

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από unhcr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί