Now Reading
Η Yuli είναι τρανς, μαύρη και θέλει να γίνει η φωνή της κοινότητας της Κούβας στην Αθήνα.

Η Yuli είναι τρανς, μαύρη και θέλει να γίνει η φωνή της κοινότητας της Κούβας στην Αθήνα.

Η απίστευτη ιστορία της Yuli, μιας διεμφυλικής γυναίκας από την Κούβα που επισκέπτεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα και μιλά για τη ζωή της, τις δυσκολίες και το δύσκολο ταξίδι στην Ελλάδα.

Η Yuli είναι τρανς, μαύρη και θέλει να γίνει η φωνή της κοινότητας της Κούβας στην Αθήνα

Οι διεμφυλικές γυναίκες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους χωρίς διακρίσεις.

Η Yuli, από την Κούβα, ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα μετά από ένα βασανιστικό και επικίνδυνο ταξίδι που ήταν ακόμα πιο δύσκολο επειδή ήταν μία μαύρη, τρανς γυναίκα.

Ψηλή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και αποπνέοντας μία ζεστασιά, ανατριχιάζει καθώς θυμάται το ταξίδι από τη Ρωσία, μια από τις λίγες χώρες όπου γίνονται αποδεκτά τα κουβανέζικα διαβατήρια: το ατελείωτο περπάτημα, τα ταξίδια με λεωφορείο, η αρνητική στάση των συνοριοφυλάκων, ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα, οι μέρες και νύχτες σε μια ανδρική φυλακή, πριν προλάβει να φτάσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Αναζητώντας προστασία από τις διώξεις

«Όπως όλες οι τρανς γυναίκες που βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, αποφάσισα να φύγω από την Κούβα λόγω του συστήματος», λέει η Yuli. «Γενικά, η οικογένεια, η κοινωνία και το σύστημα στην Κούβα δεν καταλαβαίνουν τους τρανς ανθρώπους. Θεωρείσαι escoria [απόβρασμα] επειδή αισθάνεσαι ή ταυτίζεσαι με το γυναικείο φύλο. Νομίζουν ότι είσαι τρελή. Δεν σου δίνουν ευκαιρίες όπως δουλειά, υγειονομική περίθαλψη, ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Το σύστημα δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Όταν παίρνεις την απόφαση να φύγεις από τη χώρα σου είναι επειδή δεν μπορείς πλέον να ζήσεις εκεί. Για μένα ήταν καλύτερο να πεθάνω στο δρόμο παρά να ζήσω στην Κούβα».

Στέκοντας δίπλα στην κοινότητά της

«Θέλω να είμαι η φωνή για την τρανς κοινότητα της χώρας μου. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν την κοινωνική και ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται. Τα περισσότερα τρανς άτομα που ήρθαν εδώ δεν έχουν φάρμακα. Ζουν με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η ιατρική υποστήριξη.

Όταν έρχεσαι σε μια άλλη χώρα, με άλλο πολιτισμό, άλλη γλώσσα, πρέπει να δείξεις το σώμα σου στο νοσοκομείο αλλά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς, δεν ξέρουν τίποτα για σένα. Ξέρω ότι το ελληνικό ιατρικό σύστημα είναι πολύ καλό. Αλλά το πρόβλημα είναι το φύλο. Είμαστε τρανς και κυρίως είμαστε μαύρες.

Πρόσφατα, φίλη, που έχει αιτηθεί άσυλο, έχει τα νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα για να λάβει βοήθεια στο νοσοκομείο– είχε ψωρίαση σε όλο το σώμα και ο γιατρός της έκανε κάποιες ακατάλληλες ερωτήσεις. Ήμουν μαζί της για να μεταφράζω, να τη βοηθήσω. Δεν μιλάμε τέλεια ελληνικά αλλά καταλαβαίνουμε τη γλώσσα του σώματος. Ήταν μια κακή στιγμή και για τις δύο μας, όχι μόνο για εκείνη που ήταν άρρωστη. Αποφασίσαμε να πάμε να βρούμε ένα άλλο νοσοκομείο που θα έχει προσωπικό με πιο ανοιχτό μυαλό».

Πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα

«Πρέπει να έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν. Όπως με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπου μπορείτε να έρθετε για εξετάσεις. Σας φροντίζουν, φροντίζουν για το ραντεβού στο γιατρό, για να λάβετε προφυλακτικό, να πάρετε το PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση για τον ιό HIV).

Όλοι οι τρανς άνθρωποι από την κοινότητά μου γενικά, είμαστε πολύ, πολύ ευχαριστημένοι [με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα] επειδή έχουν μεταφραστές στα Ισπανικά. Αυτοί οι μεταφραστές μπορούν να εξηγήσουν και να μεταφράσουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασθένειά σου. Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, υπάρχει πρόσβαση σε γιατρό που δεν ενδιαφέρεται εάν είσαι [νομικά] αναγνωρισμένος, αιτών άσυλο, από την Κούβα ή από το Κονγκό. Σου εξηγούν τι έχεις, τη διαδικασία. Έχουν πολλή υπομονή. Βρίσκουν ραντεβού με ειδικούς στα διάφορα νοσοκομεία.

Και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, μπορώ να έχω πρόσβαση σε διαφορετικά πράγματα που δεν γνώριζα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από τους τρανς ανθρώπους σαν εμένα, έχουμε αρχίσει να έχουμε ζαλάδες. Δεν ξέρουμε τι είναι: άγχος, κατάθλιψη, κρίση πανικού; Αλλά όταν έρχεσαι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μπορείς να επισκεφθείς ψυχολόγο, ψυχίατρο ή να λάβεις θεραπεία».

Αντλώντας δύναμη από τους ανθρώπους γύρω της

«Οι περισσότεροι τρανς άνθρωποι πρέπει να είναι δυνατοί σε χαρακτήρα, γιατί όταν η κοινωνία δεν σε καταλαβαίνει, όταν η οικογένεια δεν σε αποδέχεται, πρέπει να είσαι δυνατή στη ζωή.

Αλλά ίσως επειδή έχω άγχος και κατάθλιψη, χρειάζομαι κάποιον, ίσως καθημερινά, που να με αγκαλιάζει πολύ δυνατά και μου λέει: ‘Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά’. Δεν είναι φυσικά όλα καλά, αλλά αισθάνομαι όμορφα όταν η κοινωνική λειτουργός και όλοι όσοι με γνωρίζουν, με αγκαλιάζουν δυνατά, σφίγγουν το χέρι μου και μου λένε: ‘Μην ανησυχείς’.

Δείτε Επίσης

Είναι το καλύτερο πράγμα στη ζωή, γιατί χρειαζόμαστε αγάπη. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι συνέβη στο μυαλό μας, που καταλαβαίνουν τι χρειάζόμαστε».

Σχεδιάζοντας το μέλλον

«Εγώ, σαν γυναίκα, έχω πολλά όνειρα, που θέλω να πετύχω μια μέρα. Νιώθω πιο ασφαλής τώρα. Αισθάνομαι ότι ανήκω σε μια κοινότητα, για πρώτη φορά στη ζωή μου: μια κοινότητα των ίδιων ανθρώπων.

«Πολλές Κουβανές τρανς θέλουν να πάνε στην Ισπανία λόγω γλώσσας – η μητρική μας γλώσσα είναι τα ισπανικά. Αποφάσισα όμως να μείνω στην Ελλάδα. Έχω βρει πολλούς Έλληνες που ήταν πολύ καλοί μαζί μου. Νιώθω πιο ασφαλής στην Ελλάδα από ό,τι στην Κούβα.

Έχω μελετήσει πολύ στη ζωή μου. Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει η επικοινωνία, να κάνω φίλους, να βοηθάω τους ανθρώπους. Θέλω να βγω έξω. Θέλω να νιώσω ελεύθερη. Θέλω να έχω έναν φίλο -Έλληνα, φυσικά!»

 

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο news247

 

 

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί