Ο Ali Erol

Ηγετικό στέλεχος της Τουρκικής LGBTI οργάνωσης KAOS GL σε κράτηση.

Τουρκία: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018 | 15:05

Τζένη Πατεράκη | T-zine.gr
LGBTQI News

Ηγετικό στέλεχος της Τουρκικής LGBTI οργάνωσης KAOS GL σε κράτηση.

Ο Ali Erol

3 Φεβρουαρίου 2018-. Ο Ali Erol, ηγετικό στέλεχος και ένας εκ των ιδρυτών της Τουρικής LGBTI οργάνωσης KAOS GL, βρίσκεται σε κράτηση από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, μετά από αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι που μοιράζεται με τον σύντροφό του.

Όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για την επίσημη δικαιολογία της κράτησής του, δικηγόροι αναφέρουν ότι οι δημοσιεύσεις που είχε κάνει στα κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβάνονται στην αιτιολογία του εντάλματος κράτησής του. Η κράτηση αυτή έρχεται μετά από σειρά φυλακίσεων ανθρώπων στην Άγκυρα μετά από αστυνομικές επιδρομές σε οικίες ανθρώπων που ακολούθησαν μετά από δημοσιεύσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα. Αποτελεί δηλαδή πρακτική.

Σημειώνεται ότι ο Ali Erol είναι ηγετική φυσιογνωμία του LGBTI ακτιβισμού στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό. Το 1994 ένωσε τις δυνάμεις του με την ηγετική ομάδα που στη συνέχεια ίδρυσε τo περιοδικό της KAOS GL και αργότερα υπήρξε συνιδρυτής της οργάνωσης, ενώ το 2013 βραβεύθηκε με το βραβείο David Kato Vision & Voice Award.

Η θέση σε κράτηση του Erol, δεικνύει για μία ακόμη φορά το έλλειμμα ελευθερίας της έκφρασης που υπάρχει στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό, ακόμη, ήρθε μετά από την απαγόρευση LGBTI εκδηλώσεων για αόριστη περίοδο από τον Κυβερνήτη της Άγκυρας τον Νοέμβριο του 2018. Όλες αυτές οι πράξεις αποκαλύπτουν τα αυξανόμενα εμπόδια, την πίεση και τον στραγγαλισμό που υφίσταται η οποιαδήποτε μορφή έκφρασης LGBTI ακτιβισμού και αλληλεγγύης στην Τουρκία.

Η ERA (Σύνδεσμος για Ίσα Δικαιώματα στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία) συμμετέχει στο κάλεσμα των LGBTI ακτιβιστών της KAOS GL και σε όλη την Τουρκία, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του Ali Erol, δίνοντας έμφαση για μία ακόμη φορά στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαιώματα και στο γεγονός ότι τα LGBTI δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Ιστοσελίδα ERA