Ηνωμένο Βασίλειο: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 | 18:54

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης |  Intersex News | Trans News| T-zine.gr

 

Τους ίντερσεξ ανθρώπους τους καταγράφουν σε δείκτες φύλου που επηρεάζουν την ευημερία τους και ακόμη και οι προοδευτικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας Ηνωμένου Βασιλείου για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου δεν αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα.

«Είμαι ίντερσεξ άτομο και επιθυμώ ο νόμος αναγνώρισης ταυτότητας φύλου να ήταν πιο συμπεριληπτικός».

«Είμαι ίντερσεξ άτομο και επιθυμώ ο νόμος αναγνώρισης ταυτότητας φύλου να ήταν πιο συμπεριληπτικός».

Αυτό το μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιστορική ευκαιρία να βελτιώσει τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαβουλεύεται με το κοινό σχετικά με το αν θα διευκολύνει τους τρανς ανθρώπους να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου τους μέσω του Νόμου Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου.

Πολλές φωνές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο περί αναγνώρισης ταυτότητας φύλου «πάνε πάρα πολύ μακριά» επιτρέποντας στους ενήλικες να αποφασίσουν οι ίδιοι για το φύλο τους. Παραδόξως, τα επιχειρήματα αυτά δεν περιορίζονται στους συνηθισμένους συντηρητικούς ύποπτους, που φοβούνται την αλλαγή και τις πολιτικές για τα φύλα. Ορισμένες φεμινίστριες έχουν ακόμη υποστηρίξει ότι η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις γυναίκες.

Ως Βρετανίδα ίντερσεξ γυναίκα, θα σας πω ότι ακόμη και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του νόμου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου δεν φτάνουν αρκετά μακριά. Στο τμήμα του νόμου περί αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, η κυβερνητική διαβούλευση που απευθύνεται στους ίντερσεξ ανθρώπους λέει με απολογητικό τρόπο:

«Υπάρχουν ποικίλα θέματα σχετικά με τους ίντερσεξ ανθρώπους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, οι ορισμένες περιττές ιατρικές παρεμβάσεις σε βρέφη, η διόρθωση πιστοποιητικών γέννησης, τα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικές παροχές, ομάδες υποστήριξης, καθώς και θέματα στην εκπαίδευση και στο χώρο εργασίας. Αυτά τα ζητήματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διαβούλευσης για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου».

Ενώ γίνεται δεκτό ότι οι ανησυχίες που έχει διατυπώσει για πολλά χρόνια το κίνημα των ίντερσεξ ανθρώπων δείχνουν σημαντικά στοιχεία για τη μελλοντική νομοθεσία, υποδηλώνει ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για την αναγνώριση φύλου αντιπροσωπεύουν μόνο μια συμβολική τροποποίηση των νόμων.

Αυτό είναι ανησυχητικό, αφού οι ίντερσεξ άνθρωποι καθορίζονται από ποικιλία στα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, με το σώμα μας να μην εντάσσεται σε αντιληπτούς κανόνες. Αυτή η ποικιλία οδηγεί συχνά στην καταγραφή μας σε δείκτες φύλου που βλάπτουν την ευημερία μας και που δεν ανταποκρίνονται στην αίσθηση του εαυτού μας και δικαιολογούν περαιτέρω κακοποιήσεις εναντίον μας. Επομένως, ο αναθεωρημένος νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου φαίνεται απίθανο να προσφέρει πολλά για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίντερσεξ άνθρωποι στη Βρετανία και κινδυνεύει να είναι μια άλλη χαμένη ευκαιρία για να προστατεύσει τα δικαιώματά μας. Αυτό δεν θα ήταν η πρώτη αποτυχία τα τελευταία χρόνια: δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ίντερσεξ ανθρώπους στον Νόμο περί Ισότητας του 2010. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε σοβαρά και συστημικά ζητήματα, τα οποία χρειάζονται επειγόντως νομική αποκατάσταση.

Δεν είναι όλες οι ποικιλίες στους ίντερσεξ ανθρώπους προφανείς κατά τη γέννηση τους. Αλλά τα βρέφη που γεννιούνται ίντερσεξ διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν σε «διορθωτικές» χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές οι διαδικασίες (συνηθισμένες από τη δεκαετία του 1950) αποσκοπούν στην κανονικοποίηση των ίντερσεξ σωμάτων σύμφωνα με τον κοινωνικό κανόνα των ατόμων όπου διαχωρίζονται μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Ως επί το πλείστον, οι διαδικασίες αυτές είναι κυρίως αισθητικές και πραγματοποιούνται σε μικρή ηλικία στα παιδιά όπου δεν μπορούν να συναινέσουν προσωπικά.

Μόνο πρόσφατα αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτών των ιατρικά περιττών επεμβάσεων, καθώς το ίντερσεξ κίνημα έχει μοιραστεί τις εμπειρίες του και έχει εκθέσει τις βλάβες αυτής της κανονικοποιημένης βίας. Πρωταρχικά μεταξύ της αποτυχίας από την οπτική των ίντερσεξ ανθρώπων, ο νόμος για την αναγνώριση φύλου δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να τερματίσει αυτές τις πρακτικές από τον ιατρικό χώρο. Η διαδικασία του γένους να «αναγνωριστεί» από το ιατρικό προσωπικό θα παραμείνει ενταγμένη στις συνήθεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νόμος περί Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων του 2003, απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, με ποινή φυλάκισης 14 ετών, αλλά αυτοί οι νόμοι δεν μπορούν να επιβληθούν στην περίπτωση των ίντερσεξ βρεφών (ακόμη και αυτών που καταγράφηκαν ως θήλυ).

Διαβάστε ακόμα:
Η Ρηνιώ Συμεωνίδου, μητέρα ίντερσεξ παιδιού, μιλά στο TEDx Lesvos.

 

Ο Martin Hasani γεννήθηκε με σύνδρομο ανεπάρκειας αναγωγάσης 5 άλφα, που μπορεί να δώσει ίντερσεξ παραλλαγές μεταξύ των βρεφών με χρωμοσώματα XY. Στην περίπτωση του Martin, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια υποσπαδία – μια σχετικά συνηθισμένη παραλλαγή, όπου το άνοιγμα της ουρήθρας αναπτύσσεται κάπου αλλού από την άκρη του πέους. Αν και η υποσπαδία επηρεάζει ελάχιστα στην καθημερινή ζωή (τα παιδιά συνήθως πρέπει να κάθονται κατά την ούρηση), ο γιατρός του Hasani, ο Aivar Bracka, πραγματοποίησε συνολικά 11 χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ της ηλικίας των τριών μηνών και των 17 ετών, οι οποίες στόχευαν στην «κανονικοποίηση» των γεννητικών οργάνων του Hasani. Οι τελευταίες από αυτές σαφώς δεν εξυπηρετούσαν κανέναν πρακτικό σκοπό, με τον τότε έφηβο Hasani να παραμένει σε μια ασάφεια ως προς το γιατί συνέβαιναν αυτές οι εγχειρήσεις.

Ο Hasani ήταν ένας από τους πολλούς ασθενείς του Bracka που άσκησαν προσφυγή εναντίον του, για κακοποίηση. Τα φερόμενα αδικήματα περιλάμβαναν τη λήψη περιττών φωτογραφιών ανήλικων ασθενών του σε στύση, εκθέτοντας τον σε αυτούς, συγκρίνοντας τα γεννητικά όργανα του με τα δικά τους και «ελέγχοντας τους για σπέρμα». Για την κακοποίηση που δέχτηκε ο Hasani μπορείτε να δείτε πληροφορίες στο λογαριασμό του εδώ. Μετά από μια πλήρη έρευνα από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, ο Bracka απομακρύνθηκε από την ιατρική πρακτική, με τις περισσότερες από τις κατηγορίες εναντίον του να κηρύσσονται «αποδεδειγμένες». Πριν από την έκθεσή του, ο Bracka θεωρούνταν κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε «διορθώσεις» υποσπαδίας, διαδικασία που ονόμασε ο ίδιος. Με τρομακτική ειρωνεία, εμφανίστηκε μάλιστα σε μια εκπομπή του BBC 2 της δεκαετίας του 1990, με τίτλο Εμπιστεύσου με, Είμαι Γιατρός, (Trust Me, I’m a Doctor), εκτελώντας επεμβάσεις σε ένα παιδί.

Ο Hasani μου λέει ότι οι κακοποιήσεις του Bracka τους άφηνε να αισθάνονται «κολλημένοι με ένα ανδρικό σώμα, με αποτέλεσμα τη ‘δυσφορία φύλου’». Περιγράφουν τη θεραπεία τους από τον Bracka ως πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ανθρώπινο πειραματόζωο. Όπως πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι που γνωρίζω, ο Hasani λέει ότι τώρα προτιμούν να είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από ένα δείκτη φύλου «Χ», παρά ως άρρεν ή θήλυ.

Με βάση τα βιώματά τους, ο Hasani μου λέει επίσης ότι αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα πρέπει να παραμείνουν νόμιμες: «Οτιδήποτε θεωρείται «αρρενοποίηση» ή «θηλυκοποίηση» θα πρέπει να απαγορευτεί. Θα πρέπει να υπάρχει ένας εξωτερικός φορέας που να ορίζει ποιες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να εξεταστούν. Αυτές είναι ερωτήσεις που μόνο οι γιατροί δεν θα πρέπει να έχουν απόλυτη εξουσία, αλλά θα πρέπει να συμμετάσχουν επίσης οι ίντερσεξ οργανώσεις και οι ειδικοί σε θέματα φύλου».

Τα τελευταία χρόνια, ο ίντερσεξ ακτιβισμός έχει αναπτυχθεί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλο τον κόσμο. Το ίντερσεξ κίνημα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελείται από ομάδες όπως η Intersex UK, η UK Intersex Association και η Organisation Intersex International (UK), καθώς και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο ανεξάρτητων ακτιβιστών. Είναι ενωμένοι στη δέσμευσή τους να τερματίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές του Νόμου για την Αναγνώριση Φύλου (GRA ) εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στις ανησυχίες αυτές με τρόπους που τονίζουν η νομικός εμπειρογνώμονας Dr. Fae Garland. Όπως υποστηρίζει η Garland: «ένα αυτοπροσδιοριστικό μοντέλο είναι γενικά ένα θετικό βήμα, αλλά θα κάνει πολύ λίγα για τα των ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων». Η Garland προειδοποιεί επίσης ότι ο ισχύων νόμος για την αναγνώριση φύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής. «Δεν μπορώ να μην τονίσω αρκετά ότι το κύριο μέλημα της ίντερσεξ κοινότητας είναι να σταματήσει τις περιττές μη διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά και βρέφη», μου λέει. «Το GRA δεν αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες και είναι σημαντικό οι τροποποιήσεις του GRA να μην σιωπήσουν τις ίντερσεξ φωνές, με το να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι «η δουλειά ολοκληρώθηκε».

Ενώ οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο GRA θα ήταν χρήσιμες για ορισμένους ίντερσεξ ενήλικες, η Garland επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα ένα σαφές πλαίσιο για τη διόρθωση φύλου και ότι το GRA δεν θα εισαγάγει ένα. Ο ίντερσεξ συγγραφέας και ο ακτιβιστής, Valentino Vecchietti, εκφράζει την ανησυχία του: «Το ίντερσεξ κίνημα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά μια ξεχωριστή νομοθεσία που να επιτρέπει στους ίντερσεξ ανθρώπους να έχουν ευελιξία στις διορθώσεις σχετικά με την καταχώρηση φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης. Και να παρέχει αναγνώριση στη μοναδική περίσταση όταν γεννιέται με φυσικά χαρακτηριστικά που δεν είναι τυπικά «αρσενικά» ή «θηλυκά».»

Τα πιστοποιητικά γέννησης μπορούν να είναι ταυτόχρονα ένα συνεχές πρόβλημα για τους ίντερσεξ ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν την καθημερινή τους ζωή και ένα σημείο γραφειοκρατικό – που προσθέτει άγχος στους γονείς τους τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Βρετανικό νόμο, οι γονείς των ίντερσεξ παιδιών υποχρεώνονται πραγματικά να «επιλέξουν μια πλευρά»: η ανάθεση ενός φύλου σε ένα βρέφος είναι υποχρεωτικό μέρος της εγγραφής της γέννησης. Τα βρέφη πρέπει να εγγραφούν εντός 42 ημερών από τη γέννηση (μόνο 21 ημέρες στη Σκωτία). Αυτό μπορεί να παράγει το τέλειο κλίμα για τους γονείς που εξαναγκάζονται να εγκρίνουν χειρουργικές επεμβάσεις που υποδηλώνει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δεν είναι απαραίτητα για την ευημερία των εν λόγω παιδιών.

Αργότερα στη ζωή, το να έχεις ένα πιστοποιητικό γέννησης που δεν ταιριάζει με το πραγματικό φύλο σας μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα καθημερινών δραστηριοτήτων, από την εκπαίδευση έως τη συμμετοχή στον αθλητισμό και την παιδοθεσία. Προσωπικά, βρήκα τον ευκολότερο δρόμο για τη διόρθωση φύλου μέσω της ίδιας γραφειοκρατικής πίεσης που απαιτούν άλλοι (μη ίντερσεξ) τρανς άνθρωποι. Αυτό περιλάμβανε στο να πειστούν πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ότι η ονομαζόμενη «δυσφορία φύλου» (επί το ορθότερον: ασυμφωνία φύλου) ήταν πιθανό να γίνει μόνιμη, ολοκληρώνοντας μια μονομερή πράξη, και λαμβάνοντας μια επιστολή που επιβεβαιώνει την αλλαγή του ονόματός μου από τον εργοδότη μου. Αυτή η ταλαιπωρία θα βελτιωθεί σημαντικά από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο GRA, επιτρέποντας μια πιο απλή διαδικασία που ήδη υιοθετήθηκε από χώρες όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία – θα ήθελα να «διορθώσω» το πιστοποιητικό γέννησής μου, εάν μου δοθεί ποτέ η ευκαιρία.

Η Holly Greenberry, ίντερσεξ ακτιβίστρια και συνιδρύτρια της κοινοτικής ομάδας Intersex UK, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θα ήταν να διευκολυνθούν οι διορθώσεις των πιστοποιητικών γέννησης με τη νέα νομοθεσία. «Το μόνο άτομο που μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση, είναι αυτό το ίδιο το άτομο», λέει. Η Greenberry προτείνει επίσης ότι η τροποποίηση του GRA θα πρέπει να επιτρέπει τη διόρθωση ενός πιστοποιητικού γέννησης σε οποιαδήποτε ηλικία, επιτρέποντας μια πιο ενημερωμένη απόφαση όταν τα παιδιά είναι σε θέση να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Επίσης, πρότεινε ότι το GRA ίσως χρειαστεί να μετονομαστεί σε «Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου και Ίντερσεξ», προκειμένου να καταστήσει σαφέστερη την ένταξή του.

Ενώ μια πιο αποδεκτή κοινωνία στη ποικιλία των ίντερσεξ ανθρώπων μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να επιτευχθεί, σε διεθνές επίπεδο, οι νομικές αλλαγές που υποστηρίζουν τα ίντερσεξ δικαιώματα ήδη παίρνουν υπόσταση. Τον Ιούνιο, ο ίντερσεξ ακτιβιστής Alex Jürgen κέρδισε μια προσφυγή με το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφασίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να παραχωρήσει στον Alex έναν δείκτη φύλου «Χ». Αρκετοί Αυστριακοί ίντερσεξ ακτιβιστές ξέρω τώρα ότι σχεδιάζουν να καταγραφούν ως «X», όπου τώρα είναι το νόμιμο δικαίωμα κάθε ενήλικα. Αλλά οι ακτιβιστές έχουν επίσης εκφράσει την προσοχή τους για το πόσο αυτός ο δείκτης θα βοηθούσε νέους ίντερσεξ ανθρώπους.

Πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει κάποια ελπίδα για μια σημαντική πρόοδο. Τον Ιούλιο, το Γραφείο Κυβερνητικής Ισότητας ανακοίνωσε μια εθνική «πρόσκληση για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων» για τη «βελτίωση των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα βιώματα των ίντερσεξ ανθρώπων». Εν τω μεταξύ, φαίνεται σαφές ότι ο νόμος για την αναγνώριση φύλου θα προσφέρει περιορισμένα οφέλη σε μια Βρετανική μειονοτική κοινότητα που αντιμετωπίζει παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του, ως θέμα ρουτίνας.

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Vice