Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018 | 20:15

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | Άρθρο | T-zine.gr

 

Margot Fink

«Αγαπώ το σώμα μου και αγαπώ αυτή που είμαι».

Είμαι τρανς γυναίκα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γεννήθηκα σε λάθος σώμα

Η Margot Fink, υποτηρίκτρια των τρανς ανθρώπων από την Αυστραλία είναι η παρουσιάστρια της σειράς Margot Talks. | Φωτογραφία: Facebook

Η κλισέ φράση «γεννήθηκα σε λάθος σώμα» δεν περιγράφει όλους τους τρανς ανθρώπους. Μερικοί τρανς άνθρωποι αισθάνονται έτσι, ενώ άλλοι όχι. Αυτό που ήταν λάθος για μένα ήταν ότι οι άνθρωποι με ταξινομούσαν ως αγόρι και μου συμπεριφέρονταν με κάποιο τρόπο βάσει αυτού.

Αγαπώ το σώμα μου και αγαπώ αυτή που είμαι.

Έχω πάρει αποφάσεις και έχω κάνει τις αλλαγές που ήθελα σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχω την κυριότητα του εαυτού μου. Επίσης, για να είμαι αυτή που πραγματικά θέλω να είμαι.

Το σώμα μου δεν ήταν το λάθος, αλλά οι προσδοκίες του κόσμου που ήταν γύρω μου. Η προσδοκία ήταν ότι δεν θα μεγαλώσω για να δείχνω με αυτόν τον τρόπο, να συμπεριφέρομαι έτσι, γιατί όταν γεννήθηκα, ταξινομήθηκα ως «αγόρι». Και το δύσκολο κομμάτι δεν ήταν ότι είμαι τρανς γυναίκα, αλλά το ότι είμαι τρανς σημαίνει ότι έπρεπε να ζήσω ενάντια σε αυτές τις προσδοκίες.

Προσπαθώντας να εξηγήσω την τρανς κατάσταση ως «όταν το φύλο σου δεν ταιριάζει με το σώμα με το οποίο γεννηθήκες» είναι παραπλανητικό, δεν αντιπροσωπεύει όλες και όλους και είναι βασικά λάθος. Η τρανς κατάσταση είναι όταν το φύλο σου δεν ταιριάζει με αυτό που σου έχει δοθεί κατά τη γέννηση.

Αυτό σημαίνει ότι όταν γεννηθήκατε οι άνθρωποι κοίταξαν το σώμα σας και είπαν «Είναι αγόρι / κορίτσι», και σας ταξινόμησαν σε ένα φύλο. Και όταν είστε τρανς άνθρωπος, αυτό σημαίνει ότι όταν σας ταξινόμησαν σε ένα φύλο, έκαναν λάθος. Αυτό δεν κάνει τους γιατρούς, τα μέλη της οικογένειας, και τους ανθρώπους γύρω από ένα τρανς πρόσωπο κακούς επειδή έκαναν λάθος. Ολόκληρη η κοινωνία μας είναι δομημένη με τρόπο που ακόμα και σήμερα μπορεί να είναι εκπληκτικά, συντριπτικά αυστηρή και δυαδική στο πώς βλέπουμε το φύλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο.

Οι προσδοκίες για το φύλο

Όταν τα μωρά τοποθετούνται σε μία από τις δύο κατηγορίες, θήλυ ή άρρεν, και αυτή η κατηγορία έχει μακροχρόνιες συνέπειες για το πώς αναμένεται να ζήσουν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από εμάς δεν ταιριάζουμε με το φύλο που μας έχει δοθεί κατά τη γέννηση.

Μερικά πρόσωπα από εμάς κάνουμε αλλαγές στο σώμα μας, άλλα όμως όχι.

Όπως επίσης κάποια τρανς άτομα αλλάζουμε τα ονόματά μας, άλλα όχι.

Μερικά τρανς πρόσωπα από εμάς παρουσιαζόμαστε με τρόπους που είναι παραδοσιακά θήλυ ή άρρεν, άλλα όμως όχι, ενώ δεν ακολουθούμε τους κανόνες του φύλου και δημιουργούμε μια ταυτότητα που είναι εξ ολοκλήρου δική μας.

Και κανείς δεν είναι λιγότερο αποδεκτός επειδή ακολουθεί κάποιον από αυτούς τους δρόμους.

Όλα σχετίζονται με την αναγνώριση των τρανς ανθρώπων, με τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητά τους όπως υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.

Έτσι, όταν λέμε ότι «γεννήθηκα σε λάθος σώμα» ή «αγόρι που θέλει να γίνει κορίτσι» ή «όταν το φύλο σας δεν ταιριάζει με το σώμα που γεννηθήκατε» είναι επειδή αυτά αντιπροσωπεύουν μια πολύ συγκεκριμένη, περιορισμένη, και σε μεγάλο βαθμό παρωχημένο τρόπο σκέψης για την τρανς κατάσταση.

Μερικοί τρανς άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτοί οι όροι περιγράφουν ποιοι είναι και έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν αυτή την άποψη, ως άτομα.

Ο λόγος που εγώ και τόσοι πολλοί άλλοι λένε «το φύλο που μου αποδόθηκε κατά τη γέννηση» είναι επειδή είναι πιο αντιπροσωπευτικό συνολικά. Είναι πιο συμπεριληπτικό για τους τρανς και φυλοδιαφορετικούς ανθρώπους. Καμία γλώσσα δεν είναι τέλεια και αυτά τα θέματα εξελίσσονται συνεχώς, αλλά προς το παρόν αφήστε στην άκρη το «γεννημένοι σε λάθος σώμα» όταν μιλάτε για τρανς άτομα συνολικά.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους τρανς ανθρώπους, αλλά ξεκινώντας από μια γλώσσα που περιγράφει πιο ακριβέστερα και συνολικά ποιοι είμαστε, ακόμα και αν είναι δύσκολο στην αρχή, δημιουργεί μια θετική διαφορά στο κόσμο.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Gay Star News