Now Reading
Είμαι τρανς πολιτικός στη Βενεζουέλα

Είμαι τρανς πολιτικός στη Βενεζουέλα

Βενεζουέλα: Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017 | 11:20

 

Ταμάρα Άντριαν | Advocate.

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

Είμαι τρανς πολιτικός στη Βενεζουέλα

Η Ταμάρα Άντριαν αγωνίζεται για την βελτίωση των ζωών όλων των πολιτών. Πέραν όλων αυτών, για την αλλαγή των οπτικών σε θέματα σεξουαλικών και των μειονοτήτων φύλου στην χώρα.

Πριν ένα χρόνο και κάτι, έγινα το πρώτο εκλεγμένο τρανς άτομο στη Βενεζουέλα – κι ένα από τα πρώτα σε όλη τη Νότιο Αμερική. Παρά την ευφορία του να είναι κανείς κομμάτι μιας τέτοιας ιστορικής συγκυρίας, το να είναι κανείς πολιτικός – τρανς ή όχι – στη νέα Βενεζουέλα, μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη: απογοητευτικό. Ως ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκλεγμένη αντιπρόσωπος, βιώνω διαρκή απογοήτευση που ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία υπέρ των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων δεν έχει προωθηθεί τα τελευταία 17 χρόνια της τσαβικής ηγεμονίας στην Εθνοσυνέλευση. Και δεδομένης της κατάστασης στη χώρα σήμερα, είναι αδύνατο να περάσουν σημαντικοί νόμοι που να προσφέρουν ίσα δικαιώματα στις κοινότητές μας.

Η στασιμότητα και απογοήτευση πηγάζουν από το γεγονός ότι η Βενεζουέλα έχει πάψει να είναι μια δημοκρατία και η Εθνοσυνέλευση έχει χάσει το νομοθετικό της δικαίωμα. Η διάβρωση των δημοκρατικών αρχών αναγνωρίστηκε από τον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα – πώς φτάσαμε εδώ;

Όταν το τσαβικό κόμμα κατέκτησε την εξουσία το 1998, ξεκίνησε να αλλάζει όλους τους νόμους που αφορούν στη διάκριση των εξουσιών, τις εκλογές, τη λογοδοσία και τα δημοκρατικά δικαιώματα και εγγυήσεις. Πήρε τον έλεγχο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, έβλαψε σοβαρά την παραγωγή, οδηγώντας σε εξαγωγές που βασίζονται αποκλειστικά στο πετρέλαιο. Όταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε, ολόκληρο το σύστημα ξεκίνησε να καταρρέει. Δεν μπορούσαμε πλέον να εισάγουμε χρήσιμα προϊόντα και ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1700% μόνο μέσα σε αυτόν το χρόνο.

Σε αυτό το χάος, η αντιπολίτευση κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση το 2015, αλλά η νίκη εμποδίστηκε από την κυβέρνηση. Νέα μέλη για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο διορίστηκαν παράτυπα και απέβαλλαν τέσσερα εκλεγμένα μέλη της Βουλής προκειμένου να καταστραφεί η αυτοδυναμία. Έκτοτε, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 40 αποφάσεις που αφαιρούν τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης. Κόπηκαν παροχές και οι βουλευτές έπαψαν να λαμβάνουν μισθούς, δηλαδή, πλέον είμαστε «εθελοντές για το καλό της χώρας». Παρόλα αυτά, συνεχίζω να εκτελώ τα καθήκοντά μου, όπως κάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εθνοσυνέλευσης, ακόμη κι αν γνωρίζουμε πως οι νόμοι που ψηφίζονται ή συζητιούνται δεν πρόκειται να εφαρμοστούν μέχρι η δικτατορία να ηττηθεί.

Η σημασία του να είσαι ανοιχτά τρανς βουλευτής στη χώρα δεν μειώνεται σε αυτά τα πλαίσια. Η εκπροσώπηση μετράει και η ορατότητα, η συνέχεια της προσπάθειας να προωθηθεί η ισότητα παρά την επιτακτική πραγματικότητα, είναι ουσιαστικά ζητήματα. Για αυτό και πρόσφατα εισηγήθηκα νομοθετική πράξη για την τροποποίηση του νόμου για το Ληξιαρχικό Μητρώο, που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και την υιοθεσία από γκέι, να αναγνωρίσει το κατάλληλο όνομα και φύλο για τα τρανς και ίντερσεξ άτομα, να αναγνωρίσει γάμους ή αλλαγές φύλου που εκτελούνται στο εξωτερικό. Έχω επίσης εισηγηθεί νομοθετική πράξη για τα εγκλήματα μίσους που θα κάλυπτε τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Αυτά τα νομοθετήματα συζητούνται αυτήν την περίοδο και περιμένω να τα παρουσιάσω στις ολομέλειες των επόμενων μηνών. Πάντως, ακόμη κι αν ψηφιστούν, σχεδόν σίγουρα θα χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά από το Ανώτατο Δικαστήριο εξαιτίας του περιορισμένου πλέον ρόλου του νομοθετικού σώματος.

Το σημαντικό, πάντως, είναι πως επηρέασα τις απόψεις ενός μέρους του νομοθετικού σώματος για την ισότητα των τρανς. Πέρα από τη νομοθέτηση, η παρουσία μου η ίδια στην Εθνοσυνέλευση έχει αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας ώστε οι άλλοι βουλευτές να κατανοήσουν την ανάγκη για νόμους που προωθούν την ισότητα. Και καθώς συμμετέχω σε διάφορες διαβουλεύσεις άσχετες με τα ΛΟΑΤΙ ζητήματα – όπως στην Επιτροπή Άμυνας ή την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων – είμαι σε θέση να αποδείξω πως οι κοινότητές μας δεν απαρτίζονται από πολιτικούς και ψηφοφόρους με μονοθεματική ατζέντα. Είμαστε πολυσχιδείς και πραγματικά νοιαζόμαστε για τη χώρα και το λαό – και αυτό απομακρύνει κάποια από τα στερεότυπα για τα τρανς άτομα και βοηθά να αλλάξουμε καρδιά και μυαλό.

Αυτή η δύναμη στην εκπροσώπηση βιώνεται έντονα εδώ στη Βενεζουέλα, παρά το δημοκρατικό έλλειμμα – και είναι κάτι που δοκιμάζεται σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ήταν ιδιαίτερα εμφανής στο Σάντο Ντομίνγκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν 350 ΛΟΑΤΙ πολιτικοί και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από την περιοχή συναντήθηκαν σε ένα συνέδριο που οργάνωσαν το Gay and Lesbian Victory Institute, το Caribe Afirmativo και η Diversidad Dominicana. Οι συμμετέχοντες ήταν μάρτυρες της αποτελεσματικότητας της διεκδίκησης της ισότητας μέσα από την εκπροσώπηση και πολλοί απέκτησαν δεξιότητες, εκπαίδευση και έμπνευση απαραίτητα για να θέσουν υποψηφιότητα επιστρέφοντας στη χώρα τους.

Δείτε Επίσης

Αυτό μου δίνει τεράστια ελπίδα για τη Βενεζουέλα και την ευρύτερη περιοχή. Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα της θέλησης όλων των κοινοτήτων να αποκτήσουν εκπροσώπηση – εκπροσώπηση που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικούς νόμους και περαιτέρω δράση.

Είναι σίγουρα δύσκολο να είναι κανείς τρανς βουλευτής στη βουλή μιας χώρας υπό δικτατορία. Αλλά η εκπροσώπηση – η φωνή μου στην αίθουσα – εξακολουθούν να έχουν σημασία.

Η ΤΑΜΑΡΑ ΑΝΤΡΙΑΝ είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί