Ελλάδα: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020 | 00:45


Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος | Απόψεις |  T-zine.gr

Ημέρα Τρανς Ορατότητας

Σήμερα είναι η μέρα τρανς ορατότητας. Δηλαδή μια μέρα στην οποία αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι συμπολίτες και συνάνθρωποι μας ανήκουν σε άλλο φύλο από αυτό που τους αποδόθηκε κατά την γέννηση. Διότι στην γέννηση καταγράφεται το φύλο με τον αυτοματισμό των γεννητικών οργάνων, ενώ πλέον ακόμη και η βιολογία αποδέχεται ότι είναι άλλος ο φαινότυπος κι άλλο η ταυτότητα φύλου, δηλαδή το φύλο στο οποίο το ίδιο το άτομο βιώνει ότι ανήκει.

Είχα την τεράστια χαρά το 2016 να έχω εκπροσωπήσει το άτομο εκείνο που για πρώτη φορά – πολύ πριν αλλάξει η νομοθεσία – αναγνωρίστηκε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών ότι ήταν αγόρι, παρόλο που του είχε αποδοθεί κατά τη γέννηση το γυναικείο φύλο. Και παρόλο που δεν είχε προχωρήσει σε χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών του οργάνων.

Ένα χρόνο μετά, το 2017 είχα την χαρά επίσης να εκπροσωπήσω για πρώτη φορά ένα άτομο που δεν ανήκε στο δίπολο του φύλου, αλλά βιώνει την ταυτότητα φύλου του ως non – binary. Αυτή η ταυτότητα αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο και επιτράπηκε στο Τζέισον Αντιγόνη να χρησιμοποιεί ενιαία και τα δύο αυτά κύρια ονόματα, ενώ αναμένουμε από τον Οκτώβριο το Πρωτοδικείο Αθηνών να εκδώσει και την απόφασή του επί της εφέσεως καθώς δεν επετράπη η διαγραφή του φύλου από την ληξιαρχική πράξη γέννησης. Από τότε έχω εκπροσωπήσει άλλα δύο non – binary άτομα στα δικαστήρια.

Τον Νοέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Με αυτή την νομοθεσία ορίστηκε πλέον ότι δεν χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ήδη είχε κριθεί από τα δικαστήρια ένα χρόνο πριν, για να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου του ατόμου και να διορθωθούν τα στοιχεία του.

Από τότε έχω εκπροσωπήσει δεκάδες διεμφυλικά άτομα στα δικαστήρια.

Από το 2019 εκπροσωπώ, ως αναπληρωματικό μέλος, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το τακτικό μέλος είναι η πρόεδρος, η Μαρίνα Γαλανού, ένας άνθρωπος που έχει δώσει τεράστιους αγώνες για την τρανς κοινότητα και σε αυτήν οφείλεται το σημαντικότερο μέρος της τρανς ορατότητας στην Ελλάδα, με τις δικαστικές πρωτοβουλίες της, με την αλληλεγγύη του σωματείου της και με την συγγραφική της δουλειά και την ακούραστη παραγωγή έργων ενημερωτικού χαρακτήρα.

Προτρέπω όλα τα διεμφυλικά άτομα να προχωρήσουν στην διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου τους. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική πράξη τρανς ορατότητας που μπορούν να πραγματοποιήσουν σε ατομικό επίπεδο.

Να διεκδικήσουν δηλαδή από το κράτος να σεβαστεί την ταυτότητα φύλου τους. Να αναγραφεί το πραγματικό φύλο που βιώνουν στις αστυνομικές ταυτότητες τους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ολιγωρία, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλετε στον ίδιο τον εαυτό σας.

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Έκκληση για Ενίσχυση στα Τρανς Άτομα

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr