Ήμουν – ήμουν πάντα

Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.

Σύντομο σχόλιο


 

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 | 15:30

 

Ήμουν – ήμουν πάντα

Επειδή βλέπω ότι πολλοί φίλοι μου δεν το καταλαβαίνουν, να προσπαθήσω να το κάνω πιο σαφές. Δεν «γίνεσαι» τρανς, είσαι (αποφεύγω το “γεννιέσαι” και τις αναφορές στη βιολογία, προτιμώ το “είσαι”).

Όταν ήμουν παιδί, προφανώς δεν είχα υπόψη μου τι σημαίνει τρανς (δεν υπήρχε καν αυτή η έννοια τότε), καταλάβαινα όμως, είχα την εσωτερική αντίληψη, ένα εσωτερικό καμπανάκι αν θέλετε, ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν οι άλλοι το φύλο μου, δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν που τον αντιλαμβανόμουν εγώ. Δεν «έγινα» ξαφνικά, στα 20+ μου, όταν δεν μπορούσα άλλο να το κρατάω μέσα μου και το εξωτερίκευσα στην εμφάνιση και τους τρόπους, ήμουν – ήμουν πάντα.

Άλλοι τρανς άνθρωποι μπορεί από πιο νεαρή ηλικία να προχώρησαν στην εξωτερίκευση της ταυτότητάς τους, άλλοι αργότερα ή και αρκετά αργότερα – ο καθένας/καθεμιά για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους και με διαφορετικούς τρόπους.

Αλλά αυτά είναι καθαρά προσωπικά και ιδιωτικά θέματα (όπως πχ αν το άτομο προχωρά σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού ή όχι, προχωρά σε ορμονοληψία ή όχι κτλ – ανήκει στην ιδιωτικότητά του/της), ο/η καθένας/καθεμιά μας είμαστε διαφορετικοί-ές και αυτό έχει να κάνει με τη ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου, τις ανάγκες, το περιβάλλον του/της, τη στήριξη που έχει ή δεν έχει ή τις προκαταλήψεις και διακρίσεις που αντιμετωπίζει, ακόμη ενδεχομένως και τη κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, κλπ.

Ελπίζω να έγινε πιο καθαρό.

© T-zine.gr