Now Reading
Ινδία: Τρανς γυναίκα δεν μπορούσε να βρει δουλειά, ζήτησε άδεια για ευθανασία

Ινδία: Τρανς γυναίκα δεν μπορούσε να βρει δουλειά, ζήτησε άδεια για ευθανασία

Όταν απολύθηκε από τη δουλειά της, που βρήκε έπειτα από πολύ κόπο, μια τρανς Ινδή ζήτησε άδεια να κάνει ευθανασία. Η ιστορία της προκάλεσε αίσθηση και πλέον έχει βρεθεί λύση. Άλλα τρανς πρόσωπα όμως, ακόμη περιμένουν βοήθεια.

 

Ινδία: Τρανς γυναίκα δεν μπορούσε να βρει δουλειά, ζήτησε άδεια για ευθανασία

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Aneera Kabeer τρανς Ινδή γυναίκα, πήγε στη 14η συνέντευξή της για δουλειά μέσα σε δύο μήνες, φορώντας σκούφο, μάσκα που έκρυβε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της και ανδρικά ρούχα.

Η 35χρονη τρανς γυναίκα λέει ότι ήταν μια πράξη απόγνωσης, λόγω των τρανσοφοβικών σχολίων που είχε αντιμετωπίσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Πήρε τη δουλειά μερικής απασχόλησης, σε ένα σχολείο στην πολιτεία Κεράλα, αλλά καταγγέλλει ότι λιγότερο από δύο μήνες αργότερα απολύθηκε άδικα.

Έχοντας ξεμείνει από επιλογές, τον Ιανουάριο επικοινώνησε με το γραφείο της πολιτείας για την παροχή νομικών υπηρεσιών. Ήθελε έναν δικηγόρο για να κάνει αίτηση, προκειμένου να της επιτραπεί να κάνει ευθανασία.

«Το μόνο που ήθελα ήταν να δουλέψω και να βγάζω τα προς το ζην. Όμως έγινε αδύνατο ακόμη και αυτό», λέει.

«Ήξερα ότι δεν θα εξασφάλιζα μια νόμιμη άδεια. Αλλά ήθελα να στείλω ένα μήνυμα», δηλώνει. Ήθελε να κερδίσει την προσοχή της πολιτείας, κάτι που έγινε και πλέον έχει νέα δουλειά.

Η Kabeer ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή της και ότι δεν είχε σκοπό να αποτελέσει η κίνησή της παράδειγμα για άλλα τρανς πρόσωπα.

Στην Ινδία εκτιμάται ότι ζουν περίπου 2 εκατομμύρια τρανς πρόσωπα, αν και ακτιβιστές λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα τρανς πρόσωπα θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Όμως, ακόμη αγωνίζονται για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Πολλά τρανς άτομα εξαναγκάζονται να βγάζουν τα προς το ζην καταφεύγοντας στην επαιτεία ή στην εργασία στο σεξ.

Η Kabeer υπογραμμίζει ότι η κοινότητα χρειάζεται πολιτική εκπροσώπηση. «Ποτέ δεν ήθελα να πάρω ένα ακραίο μέτρο. Αλλά τι επιλογή είχα;», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίστε την πρώτη τρανς δικαστή στην Ινδία

«Προσπάθησα να ζήσω όπως ήθελε η οικογένειά μου»

Γεννήθηκε στην περιοχή Πάλακαντ, στην κεντρική Κεράλα και λέει ότι για χρόνια αναγκαζόταν να κρύβει την ταυτότητα φύλου της και να ζει με το φύλο που της αποδόθηκε κατά τη γέννησή της. Ήταν ακόμη έφηβη όταν προσπάθησε να βρει άλλους τρανς ανθρώπους στην Πάλακαντ, αλλά σταμάτησε όταν συνελήφθη.

Το έσκασε από το σπίτι της και πήγε στην Μπάνγκαλορ, όταν είδε φωτογραφίες τρανς ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη, σε μια εφημερίδα. Εκεί βρήκε μια υποστηρικτική τρανς κοινότητα που την αγκάλιασε. Όμως, η ζωή ήταν δύσκολη. Πολλά τρανς πρόσωπα ζητιάνευαν για χρόνια, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου τους.

Αποθαρρημένη, γύρισε στο σπίτι της. «Προσπάθησα σκληρά να ζήσω με τον τρόπο που ήθελε η οικογένειά μου», θυμάται. Αυτό περιελάβανε να καπνίζει, να πηγαίνει γυμναστήριο και να παρακολουθεί μαθήματα ανάπτυξης προσωπικότητας. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους γύρω της, θα την έκαναν «αρρενωπή». Όμως, το να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος άνθρωπος την έκανε δυστυχισμένη.

Αυτό που την κράτησε, μέχρι να ξαναφύγει από το σπίτι της, ήταν οι σπουδές της. Πλέον έχει τρία μεταπτυχιακά και έχει περάσει τις εξετάσεις που της επιτρέπουν να διδάξει σε σχολείο.

Όμως, στις συνεντεύξεις για δουλειά ερχόταν αντιμέτωπη με άβολες ερωτήσεις. «Με παρέβλεπαν για δουλειές για τις οποίες είχα περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα», λέει.

Όταν τελικά προσελήφθη, σε προσωρινή θέση ως καθηγήτρια κοινωνιολογίας, είπε σε αξιωματούχο του σχολείου την αλήθεια. «Του είπα ότι είμαι τρανς γυναίκα και ζήτησα συγγνώμη γιατί είχα εμφανιστεί έτσι στη συνέντευξη. Εξήγησα ότι δεν θα μπορούσα να πληρώσω ούτε το ενοίκιό μου χωρίς μια δουλειά», λέει.

Άρχισε να διδάσκει τον Νοέμβριο και λέει ότι ήταν αντιμέτωπη με σχόλια συναδέλφων της, αλλά οι μαθητές ήταν υποστηρικτικοί. Όμως, ξαφνικά στις 6 Ιανουαρίου της ζήτησαν να σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο.

Χωρίς δουλειά πλέον, πανικοβλήθηκε και στράφηκε σε καταστήματα κοντά στο σχολείο, ρωτώντας αν ψάχνουν πωλήτρια, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, αναζήτησε δικηγόρο για την ευθανασία.

Η είδηση έγινε viral και ο υπουργός Παιδείας της Κεράλα αντέδρασε άμεσα. Συναντήθηκε με την Kabeer που πλέον έχει ξεκινήσει νέα προσωρινή δουλειά σε κυβερνητικό γραφείο στην Πάλακαντ. Όμως, άλλα τρανς πρόσωπα όπως εκείνη περιμένουν ακόμη βοήθεια.

Δείτε Επίσης

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο κομμωτήριο της Ινδίας που διευθύνουν τρανς άνδρες

Δεν είναι η μόνη

Το 2018, η Σανάβι Πονουσάμι με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, επίσης ζήτησε να της επιτραπεί η ευθανασία.

Την προηγούμενη χρονιά είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν της αρνήθηκαν δουλειά στην Air India, επειδή η εταιρεία δεν είχε πολιτική για την πρόσληψη τρανς εργαζομένων. Για μήνες δεν υπήρξε απάντηση στην προσφυγή και αργότερα η εταιρεία απείλησε να τη μηνύσει για δυσφήμηση.

Καθώς η υπόθεση καθυστερούσε και εξαντλούνταν οι οικονομίες της, η Πονουσάμι έγραψε την επιστολή στον πρόεδρο. Τι άλλαξε για εκείνη; «Τίποτα», απαντά.

Ποτέ δεν έλαβε απάντηση και τώρα η Air India έχει εξαγοραστεί από ιδιωτική εταιρεία. Η ίδια διεκδικεί δικαστικά την αποζημίωση για τα νομικά έξοδα που έχει κάνει έως τώρα. «Με ένα τέτοιο σύστημα, πώς θα επιβιώσουν οι άνθρωποι όπως εμείς;», αναρωτιέται.

Με πληροφορίες από BBC

 

Trans  News | T-zine.gr | 02.02.2022

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί