Now Reading
Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα

Της Sima Kotecha | BBC.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα
Ίσως να έχετε ακούσει για την γνωστό dj Simon Hirst. Παρουσίαζε μία δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή, με εκατομμύρια ακροατές κάθε εβδομάδα. Όμως, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ένιωθε απίστευτα δυστυχισμένη και παγιδευμένη. Ήθελε απεγνωσμένα να δείξει τον πραγματικό της εαυτό. Έτσι, πριν δύο χρόνια έκανε τη μετάβασή της σε Stephanie.

Τώρα η Stephanie μεταδίδει την εκπομπή της από τον ραδιοφωνικό σταθμό BBC στο Manchester (BBC radio Manchester). Αλλά ταυτόχρονα – έχοντας ως σημείο αναφοράς τη δική της εμπειρία – ενημερώνει και εκπαιδεύει μία αυξανόμενη κοινότητα ανθρώπων για το τι σημαίνει να είσαι τρανς.

Σε μία αίθουσα στο δεύτερο όροφο ενός κτιρίου, που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Hull, η Stephanie διηγείται την ιστορία της σε μία ομάδα αστυνομικών, μέλη της Γενικής Εισαγγελίας (Crown Prosecution Service), δικαστικών επιμελητών και τρανς ατόμων.

Η συνεδρία αποτελεί ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Stephanie νιώθει πως η ενημέρωση ανθρώπων που κατέχουν δημόσια αξιώματα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, σχετικά με τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται στο αντίθετο φύλο που καταχωρήθηκαν κατά τη γέννηση και υφίστανται εκφοβισμό και βία.

«Ο ρόλος μου στην τρανς κοινότητα είναι η προσπάθειά μου να ενημερώνω και να εκπαιδεύω,» λέει. «Δε θέλω να είμαι σαν αυτούς τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικό. Εάν είμαι σε θέση να ενημερώσω ένα άτομο στο δρόμο ή να μιλήσω σε αίθουσες σε μία ομάδα ατόμων και να τους πω ότι το ζήτημα δεν είναι κάτι που μπορείς να αποφασίσεις εκ των προτέρων, θα βοηθούσα το επόμενο πρόσωπο που θα έπεφτε θύμα τρανσφοβίας να το αντιμετωπίσει ή ακόμα και να το αποφύγει».

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα
Τα αστυνομικά αρχεία δείχνουν πως υπάρχει σημαντική αύξηση στα εγκλήματα κατά των τρανς ατόμων τα τελευταία 4 χρόνια – από 361 επιθέσεις στα τέλη του 2012 σε περισσότερες από 600 τον προηγούμενο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελεγκτική Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας (Women and Equalities Select Committee) λέει πως πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται καν.

Στα πρόθυρα της αυτοκτονίας

Η Stephanie δείχνει στο κοινό φωτογραφίες από τότε που ήταν ακόμα παιδί και μνημονεύει τη στιγμή που ευχόταν να είχε στήθος. Μιλά για το άγχος, την κατάθλιψη και την απόγνωση που έπρεπε να ξεπεράσει, ώστε να υποστεί τη διαδικασία της μετάβασης. Σε κάποια στιγμή ομολογεί πως είχε βρεθεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, αφού ένιωθε πως ήταν αδύνατον γι’ αυτήν να ζει σε ένα σώμα που δεν άντεχε.

Είπε: «Αισθανόμουν πάντα ότι ζούσα πίσω από ένα γυάλινο τείχος, αποκομμένη από τον πραγματικό κόσμο. Ένιωθα σαν φυλακισμένη που συνεχώς προσπαθεί να ξεφύγει. Ήταν σαν να φοράω το παπούτσι σε λάθος πόδι, σαν να ήμουν εκτός σειράς».

Το κοινό την ακούει προσεκτικά. Ο Chris Swaby, μέλος της αστυνομίας Humberside, ανυπομονεί να μου πει πόσο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη βρήκε την ιστορία της και πόσο θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θύματα τρανσφοβικής βίας.

Λέει: «Η ιστορία της με βοήθησε, επειδή κάθε μέρα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις των πολιτών σαν αστυνομικοί. Δεν ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, δεν ξέρουμε ποιο είναι το υπόβαθρό τους ούτε τι έχουν περάσει. Εάν δεν τους αντιμετωπίζουμε σωστά, η εντύπωση που θα σχηματίσουν για την αστυνομία δεν θα είναι θετική, δεν θα θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας και δεν θα μας εμπιστεύονται».

Το πρόγραμμα της ενημέρωσης οργανώνεται από τη λεγόμενη Επιτροπή Διαφορετικότητας (Diversity Panel), μία ιδέα που υλοποιήθηκε και χρηματοδοτείται από την Επιτροπή του Συστήματος Δικαιοσύνης του Humberside (Humberside Criminal Justice Board) εδώ και 10 χρόνια.

Δείτε Επίσης

Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία ενημερώνεται για τρανς ζητήματα
Στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναφέρεται ότι πρωταρχικός στόχος είναι να δρα σαν «κριτικό αντίβαρο» στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο σύστημα δικαιοσύνης, προσφέροντας απόψεις και συμβουλές σε ζητήματα ισότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συνεδρίες, οι οποίες βοηθούν την αστυνομία και άλλους φορείς να κατανοήσουν πως πρέπει να αντιμετωπίζουν ανθρώπους με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.

Ο Stephen Murphin, μέλος της Επιτροπής, διαπιστώνει πως υπάρχει σημαντική έλλειψη γνώσης, όσον αφορά τρανς ζητήματα. Είπε: «Οι αστυνομικοί έχουν παρακολουθήσει τις συνεδρίες και έχουν υιοθετήσει μία δεκτική στάση προς τη μάθηση. Δεν είναι εφικτό να γνωρίζεις τα πάντα για την κάθε ταυτότητα ή κουλτούρα που εμπεριέχεται στην κοινωνία μας, όμως υπάρχει θέληση για μάθηση και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Το περιεχόμενο της συνεδρίας θα γνωστοποιηθεί σε 1.400 γυναίκες και άντρες αστυνομικούς και οι υπάλληλοι λένε πως είναι πολύ πρόθυμοι να το μελετήσουν.

Τα περισσότερα θύματα τρανσφοβικής βίας αισθάνονται πληγωμένα και μη ευπρόσδεκτα, όμως υπάρχει η ελπίδα ότι οι ενημέρωση θα απαλύνει τον πόνο τους έστω και λίγο.

H Stephanie Hirst έκλεισε, λέγοντας ότι αυτό που θέλει περισσότερο είναι να βελτιώσει το επίπεδο γνώσης των ανθρώπων: «Θέλω να προσπαθήσω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους που δεν κατανοούν, που βλέπουν τρανς άτομα να περπατούν στο δρόμο και τους περιφρονούν» λέει. «Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Λιάνα Σκλια

© T-zine.gr με πληροφορίες από BBC

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί