Ηνωμένο Βασίλειο: Ίντερσεξ ακτιβιστές δέθηκαν με χειροπέδες μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Αφροδίτη Παπαγεωργίου


Τρεις ίντερσεξ ακτιβιστές δέθηκαν με χειροπέδες μπροστά στο Κοινοβούλιο σήμερα, διαμαρτυρόμενοι. Πρόκειται για την καλλιτέχνη Ela Xora, τον συγγραφέα Joe Holliday και τη μητέρα του Julia Farmer που διαδήλωσαν κατά τη θεσμοποιημένης κακοποίησης και σκληρότητας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που γεννιούνται ίντερσεξ.

Ίντερσεξ ονομάζονται οι άνθρωποι που γεννούνται με ανατομία -εν μέρει ή εν όλω- που δε βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους τυπικούς ορισμούς για το φύλο. Υπάρχουν διακυμάνσεις που αφορούν τα επίπεδα ορμονών, τα γεννητικά όργανα ή τα χρωμοσώματα που ποικίλουν στο ίντερσεξ στάτους. Πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι γεννώνται παρ’ όλα αυτά με τυπικά γεννητικά όργανα και τούτο έχει συνέπεια πως ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών δε γνωρίζει πως είναι ίντερσεξ, μέχρι την ενηλικίωση. Υπολογίζεται πως 1 στα 100 μωρά πιστεύεται πως γεννιούνται ίντερσεξ (εδώ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία συμφωνούν πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αρχίσει να καταγράφει αναλυτικές πληροφορίες για τους ίντερσεξ ανθρώπους καθώς επίσης να νομοθετήσει προς τη κατεύθυνση ίσων δικαιωμάτων.

Η διαμαρτυρία μπροστά στο Κοινοβούλιο έγινε με το αίτημα να αναγνωριστεί η συστηματική κακοποίηση των ίντερσεξ ανθρώπων, καθώς υφίστανται επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα δίχως την έγκρισή τους. Για παράδειγμα, ο Holliday, αναφέρει πως υπέστη χειρουργική επέμβαση χωρίς τη συναίνεσή του, και μεγάλωσε ως κορίτσι ως αποτέλεσμα των ιατρικών συστάσεων, όταν γεννήθηκε χωρίς πέος. Τώρα, δραστηριοποιείται μέσω οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετέχει σε διαδηλώσεις ώστε οι ίντερσεξ άνθρωποι να μην υφίστανται αυτές τις κακοποιήσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ίντερσεξ ακτιβιστές δέθηκαν με χειροπέδες μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Η Xora, ο Halliday και η Farmer, δέθηκαν μπροστά στα κιγκλιδώματα του Κοινοβουλίου, με την αστυνομία του Κοινοβουλίου να τους απωθεί, την Πέμπτη 10/3. Όταν αφέθηκαν να προχωρήσουν μέσα, δεν επετράπη στην Xora να μπει εάν δεν έβγαζε τη μάσκα. Εκείνη δήλωσε πως δε θα βγάλει τη μάσκα μέχρις ότου η κυβέρνηση νομοθετήσει ώστε οι ίντερσεξ άνθρωποι να μην είναι αόρατοι. Ο Holliday και η Farmer πέρασαν το πρώτο εμπόδιο όμως τους σταμάτησαν στη προσπάθειά τους να προχωρήσουν όσο φορούσαν τις χειροπέδες. Αφότου έβγαλαν τις χειροπέδες μετά από «διάλεξη» από τον επικεφαλή ασφαλείας, τους επετράπη να προχωρήσουν. Δυστυχώς, όμως, όταν μπήκαν όλοι οι βουλευτές είχαν ήδη φύγει.

Τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πορίσματα της Επιτροπής για τη Τρανς Ισότητα που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο (εδώ μετάφραση από την Πάρβη Πάλμου). Οι συστάσεις της επιτροπής συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του ορίου ηλικίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 16 έτη.

Η Xora δήλωσε: « Η κυβέρνηση έκανε εξαιρετική δουλειά στην πρόσφατη έκθεση για τους τρανς ανθρώπους, όμως τώρα πρέπει να εργαστεί και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίντερσεξ άνθρωποι και τις κακοποιήσεις που υφίστανται, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να πάρει μορφή σε νόμο. Σας παρακαλούμε Πρωθυπουργέ Κάμερον και Υπουργέ Ισότητας MariaMiller, ξεκινήστε άμεσα για την ισότητα των ίντερσεξ ανθρώπων».

(Video από τον Lewis Peters, πρόσθετο ρεπορτάζ από Joe Morgan).
 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Gay Star News